Gelukkig worden van geuren

Gelukkig worden van geuren Geluk zit in de kleine dingen des levens. Niet enkel de liefde, een lekker etentje of een fantastische droomreis kunnen mensen gelukkig maken. Studies hebben aangetoond dat bepaalde geuren bij mensen een geluksgevoel kunnen losmaken. Bepaalde geuren kunnen voor mensen immers relaxend of energie-opwekkend werken. Lavendel werkt bijvoorbeeld heel goed tegen stress en de geur van koffie en de koffie zelf maken mensen alerter. Er bestaan dus heel wat geuren waar je gelukkig van wordt en die een positief effect hebben op het humeur.

Wat is geluk?

Geluk of gelukkig zijn kan het best omschreven worden wanneer men tevreden is met de levensomstandigheden waarin men op dat moment leeft. Bij geluk spelen de emoties een grote rol. Iemand die gelukkig is, straalt vrolijkheid en ontspannenheid uit. Geluk is het tegenovergestelde van ongeluk. Ongelukkige mensen zijn ontevreden, met aandoeningen zoals overspannenheid, depressie en verdriet als mogelijk gevolg. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat geluk voor de helft erfelijk bepaald is. De andere gelukshelft wordt bepaald door omgevingsfactoren.

Geluk hangt af van de persoon

Een bepaald persoon is gelukkig met een mooie smartphone, terwijl het voor een andere persoon er niet toe doet of de smartphone nu mooi of lelijk is. Geluk is dus persoonsgebonden. Wanneer men iets nieuws verwerft, is men vaak heel erg gelukkig. Naarmate de tijd vordert, verdwijnt dit geluk en zal men zelfs na een bepaalde tijd niet meer beseffen dat men iets nieuws verworven had. Sommige mensen zijn gelukkig met iets heel kleins, terwijl anderen permanent moeten vernieuwen en zaken aankopen om zich gelukkig te voelen. Geluk zit hem in de kleine dingen des levens. Deze uitspraak is dan ook grotendeels waar.

Geuren die gelukkig maken

Er zijn een aantal geuren die mensen gelukkig maken. Bepaalde geuren kunnen een geluksgevoel met zich meebrengen.

Vanille heeft een kalmerend effect

De geur van vanille is bijzonder aangenaam voor de meeste mensen. De geur wordt heel vaak gecombineerd met citroen. Vanille heeft een kalmerend effect op het zenuwstelsel. Voorbeelden die in de praktijk worden toegepast zijn een vanille-parfum, geurkaarsen of vanille-ijs. Vanille is een geur ook heel vaak gebruikt wordt op stressvolle plaatsen, zoals in de wachtkamer van een dokter of in ziekenhuizen. Vanillegeur vermindert agressieve gevoelens en versterkt de relaties tussen mensen onderling.

De geur van koffie

De geur van koffie is voor vele mensen ’s morgens “het zetje” om echt wakker te worden. Koffie ruiken kan mensen betoveren en bijzondere associaties oproepen. Ruik je bijvoorbeeld thuis bij het ontbijt koffie, dan kan dat geassocieerd worden met de gezellige en gelukkige momenten die je beleefde samen met je gezin tijdens het ontbijt. Daarnaast stimuleert cafeïne het centraal zenuwstelsel. Cafeïne zorgt voor een betere concentratie en een beter geheugen om logisch te kunnen redeneren. Koffie verbetert ook de reactiesnelheid en laten de hersenen sneller schakelen tussen de verschillende taken die afgewerkt moeten worden. Té veel cafeïne in één keer, geeft het omgekeerd effect. Je wordt nerveus en concentratie wordt moeilijk.

Citrusvruchten geven een boost aan energie

Citrusvruchten zitten vol vitamine C. Het is de vitamine C die ervoor zorgt dat de lichaamsweerstand versterkt en waardoor je gemakkelijker ijzer opneemt. IJzer is dan weer heel belangrijk voor de noodzakelijke energiereserves. Een geutje citroensap in je glas water of je kopje thee is dus alvast een aanrader. Sinaasappelen zijn rijk aan antioxidanten, die het lichaam zuiveren van gifstoffen. Sinaasappelen zorgen er dus voor dat je het hele jaar fit blijft.

Munt werkt relaxend

De geur van munt werkt relaxend. Een studie van de NASA heeft aangetoond dat het ruiken van munt in stressvolle situaties kan helpen. Frustraties zouden zelfs tot 25% verminderen bij het ruiken van munt. Stress verhindert een goede werking van het metabolisme, waardoor met een kop muntthee de stress kan verzacht worden. Geurkaarsen met munt kunnen gebruikt worden als een waardig alternatief.

Lavendel werkt erg ontspannend. / Bron: Hans, PixabayLavendel werkt erg ontspannend. / Bron: Hans, Pixabay
De geur van lavendel werkt ontspannend
Lavendel zorgt ervoor dat je tot rust komt. Bovendien heeft het ook nog een heel aangename geur. De lavendelgeur stimuleert de aanmaak van serotonine in het lichaam, waardoor er rust en kalmte ontstaat in het lichaam. Een warm bad met lavendelextracten kan heel ontspannend werken. Vaak wordt ook lavendelolie aangebracht op de slapen of in de hals, wat een kalmerend effect geeft.

De geur van vers gemaaid gras ontspant en maakt gelukkig

De chemische stoffen in de geur van vers gras zorgen ervoor dat mensen gelukkig en ontspannen worden. Er is zelfs een parfum ontwikkeld (Serenascent) dat naar vers gras ruikt en stress kan verminderen. Het parfum combineert drie chemische stoffen die vrijkomen wanneer verse groene bladeren genipt zouden worden. Die stoffen stimuleren de hersendelen die verantwoordelijk zijn voor emoties en geheugen.

Kaneel laat de emoties kalmeren en verbetert het geheugen

De geur van kaneel helpt om emoties bij ergernis en woede weer onder controle te brengen. Op gezondheidsvlak behoort kaneel ook tot de zogenaamde breinvoeding. Kaneel verbetert het geheugen en zal je scherper doen denken. De reden hiervan is de aanwezigheid van magnesium in kaneel. Verder bevat kaneel ook nog de mineralen mangaan en ijzer. Ook deze mineralen zijn van groot belang voor een goede werking van het geheugen.
© 2015 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ik ruik alles zo sterk, waardoor ontstaat hyperosmie?Ik ruik alles zo sterk, waardoor ontstaat hyperosmie?Overal om ons heen zijn geuren, soms ruiken ze heel lekker en soms stinken ze. De neus kan ons veel vertellen en soms ze…
Geurtjes: geuren in huis bevorderen het welzijnGeurtjes: geuren in huis bevorderen het welzijnEen geur in huis bevordert voor veel mensen hun gevoel van welbehagen. Er zijn echter heel veel synthetische stoffen op…
Beauty: Het fenomeen parfumBeauty: Het fenomeen parfumWat is de verleiding van parfum? Al duizenden jaren zit parfum in onze cultuur en toch blijft het ons iedere keer opnieu…

Niet in slaap komen tijdens een dutjeNiet in slaap komen tijdens een dutjeEen dutje is een effectief middel om van vermoeidheid af te komen. 20 tot 30 minuten slaap neemt het vermoeide gevoel we…
Moe? Doe een koffiedutje: koffie drinken, daarna een dutjeMoe? Doe een koffiedutje: koffie drinken, daarna een dutjeEen koffiedutje bij vermoeidheid is uiterst effectief. Als je je gedurende de dag moe begint te voelen, neem je eerst ee…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Hln.be, http://www.hln.be/hln/nl/37/Psycho/article/detail/991591/2009/09/10/De-kleine-dingen-des-levens-die-je-gelukkig-maken.dhtml, 1 december 2015
  • Ziezozon.com, http://www.ziezozon.com/zo-gezond/lavendel-brengt-de-geest-in-balans, 1 december 2015
  • Floraa.nl, http://www.floraa.nl/6-geuren-waar-je-gelukkig-van-wordt/, 1 december 2015
  • Afbeelding bron 1: Hans, Pixabay
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 04-03-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.