Slapen: Beter uitrusten met minder slaap

Slapen: Beter uitrusten met minder slaap Bij een polyfasische slaap, slaap je minder maar rust je minstens zoveel uit als wanneer je 8 uur slaapt. Dat komt doordat je met een polyfasische slaap optimaal gebruik maakt van de remslaap. Je doet 6 keer op een dag een dutje van 20 minuten en houdt daardoor 6 uur per dag extra over. Het is daarbij wel heel belangrijk om je aan je slaapschema te houden. Andere varianten van de polyfasische slaap zijn eenvoudiger, en leveren ook een enorme tijdswinst op, zonder dat het ten koste gaat van hoe uitgerust je je voelt. De meeste hebben zo'n 8 uur slaap nodig per etmaal, hoewel de precieze slaapbehoefte verschilt per persoon. Dat betekent dat wij ongeveer een derde van ons leven slapend doorbrengen. Als je deze slaaptijd zou kunnen verkorten, zou dat enorm veel tijd kunnen opleveren, waarmee je van alles zou kunnen doen.

Nu is het niet zo heel moeilijk om minder te slapen: je gaat gewoon later naar bed of zet de wakker op een vroeger tijdstip, of je combineert deze beide methodes. Het probleem is dat als je minder slaapt, je overdag ook vermoeider bent. Je voelt je snel lusteloos, bent eerder geprikkeld en je bent minder productief.

Met de polyfasische slaap lijkt er een oplossing te zijn gevonden voor dit probleem. Het is wel degelijk mogelijk om minder slapen en beter uitrusten te combineren.

De hoeveelheid remslaap

Je slaap is niet een constant iets, maar bestaat uit verschillende fasen. Wetenschappers zijn er nog niet helemaal uit waar deze fasen allemaal voor dienen, maar het lijkt er sterk op dat de remslaap veruit het belangrijkst is. De remslaap zorgt ervoor dat je uitrust; de overige fasen van de slaap dragen hier nauwelijks aan bij.

Opvallend is dat van de acht uur die we slapen in een nacht slechts twee uur bestaat uit remslaap, verspreid over 4, 5 of 6 periodes, steeds afgewisseld met andere fasen. Als we die twee uur remslaap zouden kunnen behouden, terwijl we in totaal minder zouden slapen, dan zouden we net zo uitgerust zijn, maar veel meer tijd hebben voor ons actieve leven.

De polyfasische slaap

De polyfasische slaap is gebaseerd op dit principe: zoveel mogelijk remslaap in zo min mogelijk tijd.

Als je normaal gesproken 's avonds naar bed gaat duurt het zeker 1,5 uur voordat je de fase van de remslaap bereikt. Maar als je lichaam weet dat er maar een korte tijd is om te slapen dan zal de remslaap vrijwel direct intreden. Daar kun je je lichaam op trainen. De remslaap duurt ongeveer 20 minuten. Daarna kun je net zo goed weer wakker worden, want voordat je bij de volgende remslaap bent aanbeland, ben je anderhalf uur verder.

Bij de polyfasische slaap, slaap je niet één keer in een etmaal, maar 6 keer. 6 dutjes van 20 minuten. Omdat dit dutje alleen maar uit remslaap bestaat, ben je hiermee net zo uitgerust als met een nachtrust van 8 uur. Je slaapt dus maar 2 uur (6 uur minder!) per etmaal, met hetzelfde resultaat.

Problemen van de polyfasische slaap

Het grote probleem met de polyfasische slaap is dat je je heel strikt aan een bepaald ritme moet houden. Je moet elke dag op precies dezelfde tijdstippen gaan slapen. De marge naar voor en achter mag niet veel meer zijn dan 15 minuten; anders is de kans groot dat het mis gaat. Dit is erg lastig, wanneer je rekening te houden hebt met andere mensen. Die slapen over het algemeen 's nachts en gaan er niet vanuit dat jij dat (op gezette tijden) overdag doet.

Daarnaast is het heel belangrijk dat je niet te veel slaapt, en dat je geen dutjes overslaat. Dat kun je namelijk eenvoudig uit je ritme van de polyfasische slaap halen.

De beginfase is het moeilijkst. De meeste mensen die beginnen met de polyfasische slaap hebben een aantal weken grote moeite om aan het ritme te wennen. Je moet er dan ook vanuit gaan dat je een aantal weken behoorlijk vermoeid zult zijn. Maar na een week of 3 begint het te wennen en gaat het enorm veel tijd opleveren.

Andere varianten van de polyfasische slaap

Een polyfasische slaap bestaat niet per definitie uit 6 dutjes van 20 minuten op een dag, zonder enige nachtrust. Het is ook mogelijk om nachtrust te combineren met een aantal dutjes overdag. Ook dat kan al een enorme tijdswinst opleveren. En over het algemeen zijn onderstaande varianten een stuk makkelijker vol te houden dan de polyfasische slaap die hierboven beschreven staat.

  • Ongeveer 1,5 uur nachtrust en 4 dutjes van 20 minuten
  • Ongeveer 3 uur nachtrust en 3 dutjes van 20 minuten
  • Ongeveer 4,5 uur nachtrust en 2 dutjes van 20 minuten
  • Ongeveer 6 uur nachtrust en 1 dutje van 20 minuten

Lees verder

© 2014 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slaapdieet - Polyfasisch slapenSlaapdieet - Polyfasisch slapenPolyfasisch slapen is een slaapdieet waarbij men minder slaap per dag nodig heeft dan gebruikelijk is. Het is een manier…
Polyfasisch slapen: Beknibbelen op slaapPolyfasisch slapen: Beknibbelen op slaapWe krijgen het steeds drukker. De agenda staat steeds voller en waar moeten we de tijd vandaan halen met die strakke tij…
Slapen, het beste medicijnEr wordt wel eens gezegd, genezen doe je in je slaap. En daar is dan ook niets over gelogen. Voldoende slaap is dan ook…
Beginnen met een polyfasisch slaapschemaBeginnen met een polyfasisch slaapschemaEen verandering in je slaappatroon kan erg ingrijpend zijn. Je lichaam is gewend aan een bepaald slaapritme, en verander…

Radon: straling en gezondheidRadon: straling en gezondheidRadon is een edelgas dat voorkomt in woningen. Het bereikt de woning via de kruipruimte. Ook vinden we radon in bouwmate…
Bloedonderzoek – vingerprik, venapunctie en astrupBloedonderzoek – vingerprik, venapunctie en astrupBloed heeft een transportfunctie, houdt mede het interne milieu (weefselvocht) constant en speelt een belangrijke rol in…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ramicm, Pixabay
  • Timothy Ferriss (2010). 'The 4-hour Body'
Reacties

Maria, 01-03-2016
Wat een ongezond verhaal: of de mens een robot is met een aan- en uitknop! Wat we weten over slapen is slechts een deel van wat er te weten valt, dus dit hele artikel kan technisch gezien wel kloppen en toch is het onnatuurlijk en ongezond. Wie gaat er nu als een machine leven en doet slechts 6 dutjes in een etmaal?
Tijdens de slaap zijn er verschillende soorten hersengolven en slaapfrequenties en men weet er nog te weinig van: meten en toch weinig weten, in dit geval. Die z.g. tijdwinst in het artikel is slechts denkbeeldig! Maar de leefwijze is ongezond, niet menselijk. Risicovol, omdat men denkt het beter te weten dan de natuur, ook de menselijke natuur. Reactie infoteur, 01-03-2016
Beste Maria,

Dank je wel voor je reactie! Aan de methode die in dit artikel uiteengezet wordt kleven inderdaad nadelen en risico's. En ik ben het helemaal met je eens dat het grootste gevaar erin schuilt dat er een heleboel dingen zijn over slaap die we niet weten. In mijn ogen betekent dat echter ook dat we niet weten in hoeverre een dergelijke methode ongezond is. Ook dat is niet bewezen.

Het artikel is bedoeld om mensen te informeren over de polyfasische slaap; het is niet mijn bedoeling om mensen over te halen om op deze manier te gaan slapen. Dat moet iedereen voor zichzelf weten. Een waarschuwing over de (mogelijke) risico's is daarbij zeker op zijn plaats. Nogmaals dank voor je reactie!

Vriendelijke groet,

Brempie

Siete, 02-01-2016
Hi,

Bedankt voor het informatieve verhaal.

Op een andere pagina op dezelfde website
('http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/leven/67110-hoeveel-slaap-heb-je-nodig.html')
Lees ik het volgende:
"Hierna beland je in een diepe slaap: een slaap waarin je lichaam en geest het meest tot rust komen. De diepe slaap is langer dan de fasen daarvoor en kan tot 100 minuten duren (vaak is dit echter een stuk korter). Vanbuiten de diepe slaap keer je 'terug' via een matig diepe slaap naar een lichte slaap, om vervolgens voor het eerst in de REM-slaap te belanden"

Wat op 2 vlakken in strijd lijkt te zijn met het polyfasische slaap verhaal.
1: "Wetenschappers zijn er nog niet helemaal uit waar deze fasen allemaal voor dienen, maar het lijkt er sterk op dat de remslaap veruit het belangrijkst is."
2: Dat de remslaap als laatste fase komt (na een soms wel 100 minuten durende diepe slaap) lijkt me lastig als je telkens maar 20 minuten slaapt.

Ik kijk uit naar je reactie!
Vriendelijke groet Reactie infoteur, 03-01-2016
Beste Siete,

Dank je wel voor je kritische reactie!
Ik ben geen slaapwetenschapper, maar heb mij redelijk goed in het onderwerp ingelezen. De experts zijn het niet op alle punten met elkaar eens. Wat ik begrijp van de polyfasische slaap is dat je je lichaam aanwent om alleen nog maar korte dutjes te doen. Bij een standaard middagdutje levert dit slechts een beperkte en tijdelijke hoeveelheid 'rust' op. Maar bij de polyfasische slaap gaat je lichaam zich instellen op de korte dutjes, en worden de verschillende fasen van de slaap versneld doorlopen. Op die manier kom je extreem snel in de REM-slaap terecht, en kun je dus met veel minder slaap toe.

Ik hoop dat dit antwoord geeft op je vraag/bedenkingen.

Vriendelijke groet,

Brempie

Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 16-01-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.