Zweten in je slaap: wat te doen bij nachtelijk transpireren?

Zweten in je slaap: wat te doen bij nachtelijk transpireren? Nachtelijk transpireren of zweten tijdens je slaap kan verschillende oorzaken hebben. Als je af wilt van nachtelijk zweten is het van belang om eerst de oorzaak te achterhalen, omdat veel oorzaken een specifieke oplossing vereisen. Als je de oorzaak niet aanpakt is de kans groot dat je blijft zweten. In het algemeen is het belangrijk om voldoende te drinken, en eventueel ook 's nachts vocht tot je te nemen. Anti-transpirant kan zweten tegengaan. In het uiterste geval kan een arts je medicijnen tegen nachtelijk transpireren voorschrijven. Of je kunt zelf op zoek naar (homeopathische) medicijnen.

De oorzaak van nachtelijk transpireren achterhalen

Zweten in je slaap is niet alleen vies, het kan ook zorgen voor een slechte kwaliteit slaap en een slaaptekort. Wanneer je last hebt van zweten in je slaap is het allereerst belangrijk om de oorzaak van het nachtelijk transpireren te achterhalen. Zweten in je slaap heeft vaak een specifieke oorzaak. Bij veel van die oorzaken past een specifieke oplossing.
  • Als nachtelijk transpireren wordt veroorzaakt door bloedarmoede is het belangrijk om het ijzergehalte in je bloed te verhogen door voeding of medicijnen.
  • Als nachtelijk transpireren wordt veroorzaakt door koorts is het vooral een kwestie van uitzieken en eventueel de koorts onderdrukken.
  • Als het zweten wordt veroorzaakt door bepaalde medicijnen (bijvoorbeeld antidepressie of medicijnen om angst te onderdrukken), dan is het misschien de moeite waard om te kijken of er alternatieve medicijnen voorhanden zijn. Als de medicijnen zijn voorgeschreven door een arts, breng dan alleen veranderingen aan in overleg met deze arts of een andere specialist.
  • Als het zweten in de nacht wordt veroorzaakt door alcohol of bepaalde kruiden dan is de beste remedie om de inname daarvan (drastisch) te verminderen.
  • Als het te warm is in de slaapkamer, doe dan een raam open, zet de verwarming lager en vervang synthetische kleding en beddengoed door katoen.

Als de oorzaak niet zo duidelijk is, of niet zo makkelijk aan te pakken zijn er er algemenere methoden om het nachtelijk transpireren tegen te gaan.

Water drinken tegen zweten

Om het zweten tegen te gaan kan het helpen om meer te drinken. Voldoende drinken voor het slapen gaat zweten tegen; zorg er in ieder geval voor dat je gedurende dag niet te weinig drinkt. Water (of ander vocht) zorgt ervoor dat je lichaam afkoelt. Het beste is om kleine slokjes te nemen. Grote hoeveelheden water zorgen er misschien juist voor dat je extra gaat zweten. Ook een koud kompres of een vochtige doek tegen je voorhoofd houden helpen om af te koelen en kunnen het zweten tegen gaan.

Rustig naar bed gaan

Om nachtelijk transpireren tegen te gaan is het belangrijk om rust te creëren voordat je gaat slapen. Probeer je in de uren voordat je gaat slapen niet te veel in te spannen. Als je ervan houdt kan het helpen om te mediteren, aan yoga te doen of om naar rustige muziek te luisteren voordat je naar bed gaat.

Anti-transpirant

Hoewel het niet gebruikelijk is, kan het enorm helpen om anti-transpirant op te doen, voordat je naar bed gaat. Dat is iets anders dan deodorant. Deodorant helpt over het algemeen wel de geur te verbloemen, maar gaat het zweten niet tegen.

Medicijnen tegen nachtelijk transpireren

Echt goede medicijnen tegen nachtelijk transpireren bestaan eigenlijk niet. Er bestaan wel medicijnen, maar deze zal een arts alleen in uitzonderlijke gevallen voorschrijven, omdat er veel bijwerkingen zijn. Een mogelijkheid is om homeopathische middelen te proberen. Hiervan is de werking niet wetenschappelijk aangetoond, maar bij veel mensen lijkt het wel het gewenste effect te hebben.

Lees verder

© 2014 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Heeft u last van nachtelijke transpiratie?Nachtelijk transpireren, of makkelijker gezegd: zweten, is een erg vervelende aandoening waar veel mensen last van hebbe…
Waarom zweet de één meer dan de ander?Zweten ervaren veel mensen als iets vervelends. Maar het is heel normaal dat je bij inspanningen, zoals: sporten, drukte…
Tips tegen zwetenZweten of transpireren is een natuurlijk proces dat als doel heeft om ons lichaam af te koelen. Er zijn verschillende oo…
Zweet, overmatig zweten en zweethandenIedereen doet het: zweten. Zweten is een nuttige functie van het lichaam. Soms treden er echter problemen rondom zweten…

Lijnen van Beau: overdwarse groeven nagel / deuken nagelLijnen van Beau: overdwarse groeven nagel / deuken nagelDe uitdrukking 'lijnen van Beau' verwijst naar diepe groeven of deuken die transversaal (overdwars) van de ene kant naar…
Pijnlijke tennisarm en toch blijven bewegenPijnlijke tennisarm en toch blijven bewegenBij het aanhoren van de kreet: “Ik heb last van een tennisarm”, weet iedereen wel globaal wat ermee wordt bedoeld. Het p…
Reactie

Tineke Groeneveld, 31-08-2015
Ik heb vanaf mijn 40e jaar, al slaapproblemen door twee scheidingen, waar ik veel mishandeld ben, was ik de weg kwijt. Nu ben ik 60 jaar geworden, en heb nog steeds slaapproblemen. Nu ga ik steeds verkeerde dingen zeggen. Later weet ik wel dat ik het fout zeg. Maar dan ben ik al te laat. Soms vertel ik wel twee keer of meer hetzelfde. Wandelen of een warme douche of veel ontspannen zou een oplossing zijn? Ik weet het soms zelf niet meer. Slaaptabletten kan ook een oplossing zijn. Soms word ik ook verbeterd door mensen, en dan schaam ik me. Ik ben soms bang dat het fout gaat. Stress en niet op tijd naar bed zijn ook niet zo goed. Maar soms kom ik niet in slaap en lig tot 4 uur nachts wakker. Wat is de oplossing, moet ik me zorgen maken? Veel groeten,
Tineke Ablasserdam Reactie infoteur, 02-09-2015
Beste Tineke,

Hartelijk dank voor het delen van jouw verhaal! In jouw geval kan ik me voorstellen dat bovenstaande tips niet voldoende helpen. Heb je al eens contact gezocht met de huisarts of een specialist op het gebied van slapen? Ik hoop dat het lukt om je slaap te verbeteren.

Vriendelijke groet,

Brempie

Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 03-08-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.