Pijnlijke tennisarm en toch blijven bewegen

Pijnlijke tennisarm en toch blijven bewegen Bij het aanhoren van de kreet: “Ik heb last van een tennisarm”, weet iedereen wel globaal wat ermee wordt bedoeld. Het pijnlijke gezicht van de klager verraadt dat het iets onprettigs moet zijn en meestal klinkt die uitspraak als er iets moet worden gedaan waarbij de arm wordt gebruikt. Een tennisarm kan ontstaan door overbelasting bijvoorbeeld bij het tennissen waar de naam vandaan komt. Het is beter om de pijnlijke arm toch te bewegen om verstijving te voorkomen. Verder moet gewoon afgewacht worden totdat de kwaal overgaat omdat er geen therapieën bestaan die het proces versnellen. Een tennisarm krijgt overigens ook wel eens de naam tenniselleboog.

Tennisarm en oorzaak

Maar wat is een tennisarm precies en heeft die iets met tennissen te maken? Er wordt over een tennisarm gesproken als bij bepaalde bewegingen pijn wordt gevoeld op de plek waar de onderarmspieren aan de elleboog vastzitten. Die plek heet de buitenste elleboogknobbel. De pijn wordt veroorzaakt doordat de plek geïrriteerd is geraakt. De oorzaak van die irritatie is meestal overbelasting en in dit verband zou er sprake kunnen zijn van een kwaal die tijdens het tennissen is opgelopen.

Wanneer vooral pijn?

De leeftijd waarop mensen last kunnen hebben van een tennisarm ligt dikwijls tussen 40 en 50 jaar. De pijn die het gevolg is van een tennisarm wordt vooral gevoeld bij het uitwringen van een handdoek, een backhandslag bij het tennissen, een schroef aandraaien of een kind optillen. Ook is druk uitoefenen op het buitenste elleboogknobbeltje pijnlijk. De meeste patiënten zijn na een half jaar van de pijn verlost maar bij een aantal kan dit zelfs een heel jaar duren.

Ontstaan van overbelasting

De aandoening kan zijn ontstaan door overbelasting van de onderarmspieren die aan de buitenkant van de elleboog zitten. De overbelasting hoeft niet ontstaan te zijn door een grote kracht maar is meer een gevolg van een aanspanning gedurende een lange tijd en een zwakke pees die de belasting niet aankan. Voorbeelden hiervan zijn aanhoudend dezelfde beweging maken zoals bij schilderen of computeren. Een andere mogelijkheid is plotselinge belasting van niet opgewarmde spieren, wat bij het tennissen kan voorkomen, indien er geen warming up heeft plaatsgevonden. Er kunnen dan zelfs kleine scheurtjes ontstaan in de pezen waarmee de spieren aan de elleboog vastzitten.

Pijnlijke arm toch blijven bewegen

Helaas is er niets bekend over een versnelling van genezing en moet gewoon afgewacht worden tot het over gaat. Dat is altijd vanzelf ook al kan het lang duren. Wel is het goed om verstijving te voorkomen door de arm zoveel mogelijk te blijven gebruikten. Zelfs als dit pijnlijk is kan toch beter bewogen worden in plaats van bijvoorbeeld rust te houden door het dragen van een mitella. Pijnlijke bewegingen moeten niet geforceerd worden maar geleidelijk worden opgebouwd. Ook kan gezocht worden naar houdingen van de arm waarbij de pijn zo gering mogelijk is tijdens het bewegen waarbij kracht moet worden gezet.

Hulp bij bewegen door fysiotherapeut of oefentherapeut

Patiënten die bang zijn om de arm te gebruiken vanwege de pijn kunnen baat hebben bij hulp van een fysiotherapeut of een oefentherapeut (Cesar of Mensendieck). Een therapeut kan door middel van oefeningen helpen om de arm zo pijnloos mogelijk te bewegen. De therapie helpt overigens niet om de genezing te versnellen.

Medicijnen voor verzachting en injectie

Om de pijn te verzachten kan het best paracetamol worden genomen en indien dit onvoldoende werkt zijn diclofinac en ibuprofen goede medicijnen. Bij uitzondering wordt door een huisarts wel eens een injectie met de ontstekingsremmer corticosteroïd toegediend. Maar zo’n injectie werkt helaas niet altijd en na een week of zes kan de pijn toch weer terug komen. Ook kan het totale genezingsproces na het geven van een of meer injecties langer duren.
© 2014 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tenniselleboog, au!Tenniselleboog, au!Wanneer je een tenniselleboog hebt is de aanhechting van de pezen op het bot aan de buitenzijde van het ellebooggewricht…
Spierpijn in de onderarmSpierpijn in de onderarmDe onderarm is het gedeelte tussen de elleboog en de pols. Vaak komt spierpijn in de bovenarm voor maar kan ook in de on…
Last van een tennisarm: Symptomen en genezingLast van een tennisarm: Symptomen en genezingEen tennisarm is een vervelende aandoening waar je aanzienlijk last van kunt hebben. Het is een niet-bacteriële ontsteki…
Tennisarm: pijn aan de elleboogTennisarm: pijn aan de elleboogEen tennisarm is een pijnlijke aandoening waarbij de onderarmspieren die vastzitten aan de elleboogknobbel, geïrriteerd…

Zweten in je slaap: wat te doen bij nachtelijk transpireren?Zweten in je slaap: wat te doen bij nachtelijk transpireren?Nachtelijk transpireren of zweten tijdens je slaap kan verschillende oorzaken hebben. Als je af wilt van nachtelijk zwet…
Spataderen in de slokdarm: Oorzaken, symptomen, behandelingSpataderen in de slokdarm: Oorzaken, symptomen, behandelingWanneer de aderen in de slokdarm zwellen worden ze verzwakt en treden er gemakkelijk complicaties op die die soms heel e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Gefun, Pixabay
  • Thuisarts.nl
  • Tenniselleboog.nl
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 13-04-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.