Pijnlijke tennisarm en toch blijven bewegen
Bij het aanhoren van de kreet: “Ik heb last van een tennisarm”, weet iedereen wel globaal wat ermee wordt bedoeld. Het pijnlijke gezicht van de klager verraadt dat het iets onprettigs moet zijn en meestal klinkt die uitspraak als er iets moet worden gedaan waarbij de arm wordt gebruikt. Een tennisarm kan ontstaan door overbelasting bijvoorbeeld bij het tennissen waar de naam vandaan komt. Het is beter om de pijnlijke arm toch te bewegen om verstijving te voorkomen. Verder moet gewoon afgewacht worden totdat de kwaal overgaat omdat er geen therapieën bestaan die het proces versnellen. Een tennisarm krijgt overigens ook wel eens de naam tenniselleboog.
Tennisarm en oorzaak
Maar wat is een tennisarm precies en heeft die iets met tennissen te maken? Er wordt over een tennisarm gesproken als bij bepaalde bewegingen pijn wordt gevoeld op de plek waar de onderarmspieren aan de elleboog vastzitten. Die plek heet de buitenste elleboogknobbel. De pijn wordt veroorzaakt doordat de plek geïrriteerd is geraakt. De oorzaak van die irritatie is meestal overbelasting en in dit verband zou er sprake kunnen zijn van een kwaal die tijdens het tennissen is opgelopen.
Wanneer vooral pijn?
De leeftijd waarop mensen last kunnen hebben van een tennisarm ligt dikwijls tussen 40 en 50 jaar. De pijn die het gevolg is van een tennisarm wordt vooral gevoeld bij het uitwringen van een handdoek, een backhandslag bij het tennissen, een schroef aandraaien of een kind optillen. Ook is druk uitoefenen op het buitenste elleboogknobbeltje pijnlijk. De meeste patiënten zijn na een half jaar van de pijn verlost maar bij een aantal kan dit zelfs een heel jaar duren.
Ontstaan van overbelasting
De aandoening kan zijn ontstaan door overbelasting van de onderarmspieren die aan de buitenkant van de elleboog zitten. De overbelasting hoeft niet ontstaan te zijn door een grote kracht maar is meer een gevolg van een aanspanning gedurende een lange tijd en een zwakke pees die de belasting niet aankan. Voorbeelden hiervan zijn aanhoudend dezelfde beweging maken zoals bij schilderen of computeren. Een andere mogelijkheid is plotselinge belasting van niet opgewarmde spieren, wat bij het tennissen kan voorkomen, indien er geen warming up heeft plaatsgevonden. Er kunnen dan zelfs kleine scheurtjes ontstaan in de pezen waarmee de spieren aan de elleboog vastzitten.
Pijnlijke arm toch blijven bewegen
Helaas is er niets bekend over een versnelling van genezing en moet gewoon afgewacht worden tot het over gaat. Dat is altijd vanzelf ook al kan het lang duren. Wel is het goed om verstijving te voorkomen door de arm zoveel mogelijk te blijven gebruikten. Zelfs als dit pijnlijk is kan toch beter bewogen worden in plaats van bijvoorbeeld rust te houden door het dragen van een mitella. Pijnlijke bewegingen moeten niet geforceerd worden maar geleidelijk worden opgebouwd. Ook kan gezocht worden naar houdingen van de arm waarbij de pijn zo gering mogelijk is tijdens het bewegen waarbij kracht moet worden gezet.
Hulp bij bewegen door fysiotherapeut of oefentherapeut
Patiënten die bang zijn om de arm te gebruiken vanwege de pijn kunnen baat hebben bij hulp van een fysiotherapeut of een oefentherapeut (Cesar of Mensendieck). Een therapeut kan door middel van oefeningen helpen om de arm zo pijnloos mogelijk te bewegen. De
therapie helpt overigens niet om de genezing te versnellen.
Medicijnen voor verzachting en injectie
Om de pijn te verzachten kan het best
paracetamol worden genomen en indien dit onvoldoende werkt zijn diclofinac en ibuprofen goede medicijnen. Bij uitzondering wordt door een huisarts wel eens een injectie met de ontstekingsremmer corticosteroïd toegediend. Maar zo’n injectie werkt helaas niet altijd en na een week of zes kan de pijn toch weer terug komen. Ook kan het totale genezingsproces na het geven van een of meer injecties langer duren.