Spierpijn in de onderarm

Spierpijn in de onderarm De onderarm is het gedeelte tussen de elleboog en de pols. Vaak komt spierpijn in de bovenarm voor maar kan ook in de onderarm ontstaan. Net altijd ligt de oorzaak ook in dit gebied. De elleboog of de bovenarm kan ook klachten geven waardoor de pijn uitstraalt. De meest voorkomende klachten zijn spierpijn door verzuring of door scheurtjes in de spier, de tennisarm of een peesontsteking. Vaak is het moeilijk om de onderarm, waaronder de pols, te gebruiken.

De onderarm

De arm bestaat uit de bovenarm en de onderarm. De onderarm is het gedeelte tussen de elleboog en de pols. Hier bevinden zich het spaakbeen en de ellepijp. Het spaakbeen bevindt zich in de voorarm. Het spaakbeen bevindt zich aan de pinkzijde. De twee botten kunnen zich over elkaar heen bewegen.

De onderarm bevat ook een aantal spieren. Juist aan deze spieren kan spierpijn optreden. De volgende spieren vinden we in de onderarm:
  • 8 ventrale onderarmspieren. Dit zijn de spieren die aan de voorkant van de onderarm liggen. We vinden hier onder andere de spieren die zorgen voor buiging van de pols en de vingers.
  • 8 dorsale onderarmspieren. Deze spieren vinden we aan de achterkant van de onderarm. Deze spieren zorgen onder andere voor beweging van de pols.
  • 3 radiale onderarmspieren. Deze spieren zorgen onder andere voor beweging van de elleboog.
De onderarm bevat dus veel spieren. Deze spieren kunnen net als andere spiergrepen getraind worden. Dit gebeurt vaak met behulp van een wrist roller. Hierbij hangt er een gewicht met een touw aan een stok. De stok wordt met gestrekte armen gedraaid, zodat het gewicht op-en afrolt. Dit traint de onderarmspieren.

Spierpijn in de onderarm

Vaker ontstaat er spierpijn in de bovenarm. Maar ook in de onderarm kan er spierpijn ontstaan. Dit is erg vervelend, want hierdoor worden bewegingen met de pols beperkt. Pas bij spierpijn wordt er opgemerkt hoe vaak de spieren in de onderarm gebruikt worden. De pijn kan ook afkomstig zijn van de elleboog of de bovenarm, maar straalt dan uit naar de onderarm.

Tennisarm

De meest voorkomende oorzaak van pijn in de onderarm: een tennisarm. Soms wordt dit ook wel een tenniselleboog genoemd. De buitenste elleboogknobbel is geïrriteerd. De pijn straalt vaak uit naar de onderarm. De oorzaak is niet altijd tennis, hoewel het wel vaker voorkomt bij mensen die tennis spelen. Ook andere eenzijdige bewegingen veroorzaken soms een tennisarm, zoals schilderen, doelen uitwringen of veel achter de pc werken. Het vaakst komt dit voor bij mensen tussen de 35 en 55 jaar oud.

Een tennisarm geneest vanzelf. Wel is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de spieren niet stijf worden. Dit wordt voorkomen door de arm normaal te blijven gebruiken. Bewegingen die pijn doen moeten verminderd worden. Vaak is dit ook de oorzaak voor het ontstaan van de tennisarm. Bij ernstige pijnklachten kan paracetamol ingenomen worden. Soms schrijft een arts zwaardere medicatie voor. Gebruik deze niet langer dan noodzakelijk. Soms wordt een ontstekingsremmer toegediend. Hierdoor verminderen de pijnklachten wel, maar geneest de arm niet sneller. Ook het intapen helpt vaak niet. In totaal duurt het herstel enkele weken tot maanden.

Golfersarm

Nog een sportarm: de golfersarm. Hierbij is niet de onderarm maar de bovenarm aangedaan. De binnenzijde van de bovenarm, ter hoogte van de elleboog, is geïrriteerd. Het gaat hier om de pezen die soms door overbelasting geïrriteerd zijn geraakt. Niet altijd wordt er een duidelijke oorzaak gevonden. De klachten bestaan uit pijn aan de binnenkant van de elleboog die vaak uitstraalt naar de onderarm en de pols. Hierdoor lijkt de pijn afkomstig te zijn vanuit de onderarm. Een golfersarm of golferselleboog gaat net als een tennisarm vanzelf over. Hierbij is het belangrijk de arm normaal te blijven gebruiken. Het herstel duurt soms enkele maanden tot soms wel jaren.

Spierpijn door melkzuur

Bij overbelasting van de spieren treedt verzuring op. Dit gebeurt vooral tijdens sport of krachtinspanning. Melkzuur is een afvalstof dat ontstaat wanneer spieren koolhydraten verbruiken. Het vrijgekomen melkzuur wordt normaal gesproken verbrandt. Maar bij teveel inspanning ontstaat er een tekort aan zuurstof om het melkzuur te verbranden. Er ontstaat dan een overschot aan melkzuur of verzuring van de spieren. Hierdoor kunnen de spieren niet goed meer samentrekken. Vaak geeft verzuring ook spierpijn. Deze pijn verdwijnt weer wanneer de spieren tot rust komen.

Scheurtjes in de spieren door sporten

Veel mensen die pas beginnen met sporten merken de volgende dag spierpijn opp. Dit komt omdat er van de spieren een bepaalde belasting gevraagd wordt die het niet gewend is. Hierdoor ontstaan er kleine scheurtjes in de spieren. Deze scheurtjes genezen doorgaans vrij snel maar geeft wel pijnklachten. Vaak voelen de spieren vermoeid en stijf aan. De spieren hebben gelukkig een soort geheugen: ze worden iets groter waardoor er de volgende keer meer inspanning van de spieren verwacht kan worden. Om die reden voelen mensen vaak geen spierpijn meer bij dezelfde inspanning omdat er geen scheurtjes meer optreden.

Peesontsteking

Pezen verbinden de spieren met het bot. Een peesontsteking ontstaat vaak door overbelasting. Er wordt dan te vaak en te hard aan de pezen getrokken. Klachten als pijn en moeilijke beweging, zwelling en roodheid kunnen duiden op een ontsteking van de pees. Een peesontsteking herstelt langzamer dan een aandoening van de spieren. Soms wordt de onderarm ingetapet of ondersteund. Voldoende rust bevordert het herstel, waarbij opgelet moet worden met het ontstaan van stijve spieren. Fysiotherapie kan hierbij helpen. Bij pijnklachten wordt er vaak medicatie voorgeschreven.
© 2015 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De tenniselleboog: symptomen, oorzaak en behandelingDe tenniselleboog: symptomen, oorzaak en behandelingDe tenniselleboog is een letsel in de arm die voor langdurige problemen kan zorgen. Hoe ontstaat een tenniselleboog, wat…
Onderarmpijn: Oorzaken en behandeling van pijn aan onderarmOnderarmpijn: Oorzaken en behandeling van pijn aan onderarmDe onderarm is het gebied tussen de pols en de elleboog van de arm. De onderarm bevat verschillende oppervlakkige, direc…
Last van een tennisarm: Symptomen en genezingLast van een tennisarm: Symptomen en genezingEen tennisarm is een vervelende aandoening waar je aanzienlijk last van kunt hebben. Het is een niet-bacteriële ontsteki…
Anatomie - Spieren en functies van de elleboog en bovenarmAnatomie - Spieren en functies van de elleboog en bovenarmOm de elleboog te laten bewegen, zijn er spieren nodig. Deze spieren bevinden zich hoofdzakelijk in de bovenarm en enkel…

PCOS: symptomen, oorzaak, behandeling en zwanger wordenPCOS: symptomen, oorzaak, behandeling en zwanger wordenBij het polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS), ook wel bekend als 'polycysteus ovarieel syndroom', produceren de eierstokke…
Constipatie - Symptomen en behandelingConstipatie - Symptomen en behandelingIedereen gaat een verschillend aantal keren naar het toilet (ontlasting), bij de één is dit drie keer per dag en bij de…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Musculus_extensor_carpi_ulnaris
  • http://www.gezondetips.nl/onderarm-spieren-trainen-met-een-simpele-oefening
  • https://www.thuisarts.nl/tennisarm/ik-heb-tennisarm
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 21-01-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.