De tenniselleboog: symptomen, oorzaak en behandeling

De tenniselleboog: symptomen, oorzaak en behandeling De tenniselleboog is een letsel in de arm die voor langdurige problemen kan zorgen. Hoe ontstaat een tenniselleboog, wat zijn de klachten en symptomen en hoe kan de aandoening behandeld worden?

Overbelasting

De tenniselleboog is een letsel waarbij de pezen die de voorarmspieren met de elleboogknobbel verbinden, overbelast zijn. Deze vooramspieren lopen aan de buitenkant van de onderarm van de elleboog tot de pols en zorgen ervoor dat je je pols en vingers kan strekken.

Oorzaak

De overbelasting van de pezen tussen voorarmspieren en de elleboogknobbel ontstaat vaak ten gevolge van een herhaalde beweging die eigenlijk op de verkeerde manier uitgevoerd wordt. De specifieke beweging die de tenniselleboog veroorzaakt is de combinatie van een grijpbeweging met een draaiing van de onderarm. Dit gebeurt, zoals de naam al doet vermoeden, tijdens het tennissen, maar ook tijdens meer alledaagse taken zoals het uitwringen poetsdoek of het indraaien van schroeven.

Golfers hebben vaak last van een tegenovergestelde overbelasting, namelijk die van de pezen en spieren in de binnenkant van de arm.

Symptomen

Een tenniselleboog begint vaak onschuldig met een vage pijn die niet meteen te verklaren valt, en daarom is de aandoening ‘gevaarlijk’. Men voelt pijn in de arm en elleboog die vaak verward wordt met spierpijn, en intussen belast men de arm gewoon verder. Intussen ontstaan er kleine scheurtjes in de pezen, die natuurlijk steeds groter worden als men gewoon verder tennist.

Na een tijd wordt de pijn steeds erger en straalt deze uit naar de volledige onderarm. Men klaagt van een knagende pijn die gepaard kan gaan met stevige opstoten van pijn. In die fase heeft de beschadiging van de pezen zicht meestal al een ontstekingsreactie in het hele weefsel uitgebreid en kan het probleem chronisch worden.

De pijn is niet constant, maar komt enkel voor bij bepaalde bewegingen zoals een sleutel in het slot draaien, een handdruk geven of een vod uitwringen.

Behandeling

De voornaamste behandeling voor een tenniselleboog is rust. Als de peesontsteking nog niet erg ver gevorderd is moet een rustperiode van 5 à 6 weken volstaan om de pees zich te laten herstellen. In ergere gevallen kan de arm in het gips gezet worden om rust af te dwingen. De pijnlijke arm regelmatig afkoelen met ijs vermindert de pijn en bevordert de genezing. Ook oefeningen bij een kinesist kunnen de genezing bevorderen en de arm terug sterker maken. In zeer extreme gevallen kan een operatie aangeraden worden. Ook cortisone-injecties kunnen een oplossing zijn, maar dit mag slechts 2 à 3 keer toegepast worden, omdat ze de peesstructuur en het gewrichtskapsel verzwakken.

Na de herstelperiode is het belangrijk om de arm juist te gebruiken zodat de blessure niet terugkeert. Oefeningen bij een kinesist en een goede warm-up en cooling-down na het tennissen zijn van primordiaal belang om terugkeer van de blessure te voorkomen! Zorg ook voor een correct gebruik van de arm bij het tennissen: vraag raad aan een professional die je techniek kan bijschaven. Tennissen met een armbrace kan ook helpen om een nieuwe tenniselleboog te vermijden.
© 2011 - 2024 Juliedr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De golfelleboog: pijnlijke broertje van de tenniselleboogEen golfelleboog is een aandoening die in verband staat met de tenniselleboog. Het is ook effectief zo dat je van beide…
Tenniselleboog, au!Tenniselleboog, au!Wanneer je een tenniselleboog hebt is de aanhechting van de pezen op het bot aan de buitenzijde van het ellebooggewricht…
Tenniselleboog. Symptomen, oorzaken en behandelingEen tenniselleboog kan erg vervelend zijn, doch is niet iedereen zich er altijd van bewust dat hij een tenniselleboog he…
Pijn aan elleboog: symptomen, oorzaak en behandelingPijn aan elleboog: symptomen, oorzaak en behandelingPijn aan elleboog kent meerdere oorzaken. Wat zijn de belangrijkste oorzaken van pijn aan de elleboog? De elleboog is he…

Struma: oorzaken, behandelingStruma: oorzaken, behandelingStruma is wereldwijd gezien de meest voorkomende schildklierafwijking. Struma hoeft niet altijd meteen behandeld te word…
Voetschimmel (zwemmerseczeem)Voetschimmel (zwemmerseczeem)Voetschimmel, ook wel zwemmerseczeem genoemd, is een schimmelinfectie van de voeten. Naar schatting lijdt 10% van de Ned…
Juliedr (165 artikelen)
Gepubliceerd: 25-02-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.