De golfelleboog: pijnlijke broertje van de tenniselleboog

Een golfelleboog is een aandoening die in verband staat met de tenniselleboog. Het is ook effectief zo dat je van beide sporten deze ziekte kan krijgen. Toch duikt de golfelleboog minder op dan de tenniselleboog. Om dat het een even pijnlijke aandoening is waar minder informatie over te vinden is zet ik hier een aantal zaken op een rijtje.

Wat is het?

De tenniselleboog is bij de meeste mensen wel een gekende kwaal. De golfelleboog is eigenlijk het tweelingbroertje met minder bekendheid. Ook in dit geval gaat het om een pijnlijke ontsteking in de elleboog maar in tegenstelling tot de tenniselleboog voel je de pijn aan de binnenkant als je de handpalm naar boven draait. De pezen die de pols helpen bewegen raken overbelast en kunnen gaan ontsteken. In dat geval kan je spreken over een golfelleboog. Bij een tenniselleboog gaat het om de pezen aan de buitenzijde.

Symptomen

Uiteraard zijn symptomen nooit 100 procent toepasbaar op iedereen maar als je enkele van de volgende zaken ervaart kan er misschien een belletje gaan rinkelen
  • Pijn als je je hand en pols naar beneden draait om iets vast te draaien bvb. Die pijn kan beginnen in het scharnierpunt van je elleboog en kan je voelen tot in je pols, pink-en ringvinger. Als de ontsteking nog niet al te zwaar is verdwijnt de pijn vrij snel als je stopt met die beweging uit te voeren.
  • Een soort wringende pijn in elleboog en pols, ook als je niets aan het doen bent. Uit ondervinding als je bijvoorbeeld ligt met je arm gebogen.
  • Stekende pijn en beetje "krakend" gevoel soms als je op bepaalde punten rond je gewricht en peesaanhechting duwt.

Behandeling

Vaak is het zo dat een golfelleboog vanzelf kan verdwijnen als je de overbelasting stopt. Rust is hier dan de boodschap. Als de ontsteking te ver gevorderd is zijn er verschillende mogelijkheden. Ik zet ze even op een rijtje en voeg mijn persoonlijke ervaring toe.

Kinesist en ijspakking

Een kinesist zal met veel duwen en drukmassage de ontsteking proberen wegmasseren of wegduwen als het ware. Vrij pijnlijke bedoening als je er al even mee sukkelt maar gecombineerd met rust kan dit helpen. Je ken dit proces versnellen door het "krakend" punt in je elleboog te masseren met een ijsblokje. Nooit rechtstreeks op de huid! Je moet jezelf dan wel een beetje pijnigen want je moet echt wel op de ontsteking gaan duwen. Doe dit wel op de plek die de kinesist aangeeft. Als je al lang een golfelleboog hebt weet je meestal wel goed waar je moet zijn.

Gipsverband

Een extreme versie van rust waarbij je gewricht geïmobiliseerd wordt. Het gipsverband gaat van je pols tot boven je elleboog. Dit voor minstens drie weken om maximaal effect te hebben. Heel onhandig maar het voordeel is dat je niets ingrijpends doet. Voor mij werkte dit en was ik een jaar en half pijnvrij.

Inspuitingen met cortisone

Hoewel dit pijnlijk en angstaanjagend klinkt is het dit niet echt. Rond de pijnlijkste plekken worden een paar kleine prikjes gezet en wordt cortisone ingespoten. Daarna moet je een dag of drie rust houden en zou je verbetering moeten voelen.De spuitjes gaan niet diep, dus niet tot in het gewricht zoals sommigen denken, en doen niet echt pijn. Voel je meer dan 50 procent verbetereing dan kan je binnen de drie weken een tweede spuitje laten zetten. Dit zou het effect versterken. Bij mij ging het op deze manier en voorlopig ook geen last meer. Pas wel op, je mag jaarlijks maar drie van deze spuiten gebruiken en cortisone is natuurlijk ook best iets om te proberen als de rest niet meer werkt!

Operatie

Via een operatie kan het slechte weefsle worden weggehaald of de pees wordt ergens anders aangehecht. Gelukkig heb ik hier nog geen ervaring mee. Een operatie is best de allerlaatste optie.

En nu?

Jammer genoeg biedt geen enkele van de oplossingen zekerheid op een golfelleboogvrij leven. Als je het één maal gehad hebt komt het zeer vaak terug. Het blijft dus een kwestie van niet overbelasten en snel rust nemen. Het kan ook nuttig zijn om een elleboogverband te dragen omdat dit helpt ondersteunen en al zeker de pijn verlicht.
© 2010 - 2024 Slls1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De tenniselleboog: symptomen, oorzaak en behandelingDe tenniselleboog: symptomen, oorzaak en behandelingDe tenniselleboog is een letsel in de arm die voor langdurige problemen kan zorgen. Hoe ontstaat een tenniselleboog, wat…
Tenniselleboog. Symptomen, oorzaken en behandelingEen tenniselleboog kan erg vervelend zijn, doch is niet iedereen zich er altijd van bewust dat hij een tenniselleboog he…
Pijn aan elleboog: symptomen, oorzaak en behandelingPijn aan elleboog: symptomen, oorzaak en behandelingPijn aan elleboog kent meerdere oorzaken. Wat zijn de belangrijkste oorzaken van pijn aan de elleboog? De elleboog is he…
Tenniselleboog, au!Tenniselleboog, au!Wanneer je een tenniselleboog hebt is de aanhechting van de pezen op het bot aan de buitenzijde van het ellebooggewricht…

Bof: symptomen, oorzaken, complicaties en behandelingBof: symptomen, oorzaken, complicaties en behandelingWat zijn de symptomen bof (parotitis epidemica) en hoe kan bof behandeld worden? Bof wordt veroorzaakt door het parotiti…
3D hoofdpijn: een vervelende belemmering3D hoofdpijn: een vervelende belemmeringHoofdpijn hebben we allemaal wel eens ondervonden. Een vervelend verschijnsel dat je behoorlijk kan belemmeren met je be…
Slls1984 (37 artikelen)
Laatste update: 06-08-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.