Tenniselleboog. Symptomen, oorzaken en behandeling

Een tenniselleboog kan erg vervelend zijn, doch is niet iedereen zich er altijd van bewust dat hij een tenniselleboog heeft. Een tenniselleboog wordt veroorzaakt door de overbelasting van pezen door herhaaldelijke bewegingen. Een snelle behandeling is belangrijk bij een tenniselleboog om zo te vermijden dat de schade verergerd of zelfs blijvend word.

In dit artikel


Wat is een tenniselleboog?

Een tenniselleboog is een letsel door overbelasting, het letsel komt voor waar de spieren van de voorarm vastzitten met pezen aan de buitenste elleboogknobbel. Deze spieren zorgen onder andere voor het strekken en bewegen van de pols en de vinger. Daarom lopen ze dan ook over de buitenkant van de onderarm naar de elleboog en de pols. De ontsteking van de pezen wordt veroorzaakt door overbelasting. Deze ontsteking is het gevolg van te vaak een bepaalde beweging te maken, de beweging die bepalend is voor een tenniselleboog is een combinatie van een grijpbeweging met de hand en een draaibeweging van de onderarm. Aangezien deze beweging zich vaak voordoet bij het tennissen wordt het een tenniselleboog genoemd.

Wat zijn de symptomen van een tenniselleboog?

De pijn waarnemen

Een goede tip om te testen of je een tenniselleboog hebt is de volgende; druk aan de buitenkant van de elleboog stevig net voor de knobbel. Wanneer dit erg veel pijn doet is het bijna zeker dat je een tenniselleboog hebt. Wie een tenniselleboog heeft zal een erg typische pijn ervaren die zich alleen voordoet met bepaalde bewegingen, deze die gebruik maken van de aangetaste pezen en spieren. Zo hebben sommige mensen het bijvoorbeeld moeilijk met:
  • Sleutel in het slot omdraaien
  • Uitwringen van een doek
  • Een handdruk
  • Opheffen van een zwaar voorwerp

De fases van een tenniselleboog

Bij overbelasting van de pezen ontstaan er kleine scheurtjes in die we natuurlijk niet kunnen zien maar wel voelen. Er wordt echter veel te weinig aandacht geschonken aan de eerste pijn die men voelt bij een tenniselleboog.
  1. In eerste instantie voelt men dan ook niet meer dan wat stroeve of stijve spieren. Vaak wordt onterecht gedacht dat deze pijn wel vanzelf zal verdwijnen en blijft men gewoon doordoen met zijn handelingen.
  2. Wanneer de pijn genegeerd wordt zullen de symptomen alleen maar verergeren. De pijn in de elleboog zal toenemen en zal ook waargenomen worden in de spieren van de onderarm of zelfs het hele gewricht. In deze fase voelen de spieren niet meer stroef of stijf maar kunnen er zich hevige pijnen voordoen die vaak erg plots opduiken.
  3. In een later stadium zal de pijn vrijwel altijd te merken zijn en wordt het vrijwel onmogelijk om de herhaaldelijke bewegingen nog uit te voeren. In sommige gevallen is een fatsoenlijke genezing dan al te laat en kunnen de pezen al zwaar beschadigd zijn.

Hoe een tenniselleboog genezen?

Wat je zelf kan doen

Het hoeft wellicht geen verdere uitleg dat wanneer een spier of pees overbelast is deze simpelweg veel rust nodig heeft. Het is niet gezond om overbelaste pezen of spieren te blijven gebruiken, dat zal de ontsteking alleen maar verergeren. Enkele belangrijke maatregelen om een tenniselleboog te genezen zijn:
  • Vijf tot zes weken rusten en de herhaaldelijke beweging verwijden.
  • Geen pijnstillers nemen, ze geven het gevoel dat het genezen is zodat de bewegingen weer mogelijk zijn.
  • De spier op de buitenste onderarm enkele keren per dag masseren met ijs. Of ijsblokjes in een handdoek leggen en de handdoek op de onderarm leggen.
  • Een brace omdoen om de spier te ondersteunen.
  • Wie zijn handelingen terug hervat nadat de tenniselleboog genezen is mag zich ook nooit voor 100% weer geven. Alle kritieke handelingen moeten geleidelijdkaan opgebouwd worden.

Neem contact op met een arts

Wanneer je voorgaande puntjes goed in acht neemt zal een tenniselleboog altijd genezen. Wanneer de pijn toch niet minder wordt neemt men best contact op met een arts. Deze kan onder andere:
Een gips omdoen wanneer de tenniselleboog te pijnlijk is. Zo krijgen de spieren zeker de nodige rust.
Doorsturen naar de kinesist voor bijvoorbeeld massages.
Cortisone inspuiten. Het helpt meestal wel maar is maar een tijdelijke noodoplossing aangezien de cortisone de structuur van de pees kan verzwakken.

Hoe een tenniselleboog vermijden en wat zijn de oorzaken ervan?

Zoals reeds eerder aangehaald ontstaat een tenniselleboog niet uit het niets. Alleen maar herhaaldelijke handelingen uitvoeren ligt echter ook niet steeds aan de basis ervan. Zo maakt iemand met een foute materiaalkeuze, techniek of zwakke conditie bijvoorbeeld meer kans op een tenniselleboog. Een tenniselleboog kan onder andere veroorzaakt worden door bewegingen die men maakt bij:
  • Tennissen
  • Golfen
  • Uitwringen van een doek
© 2011 - 2024 Harrys, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De tenniselleboog: symptomen, oorzaak en behandelingDe tenniselleboog: symptomen, oorzaak en behandelingDe tenniselleboog is een letsel in de arm die voor langdurige problemen kan zorgen. Hoe ontstaat een tenniselleboog, wat…
Tenniselleboog, au!Tenniselleboog, au!Wanneer je een tenniselleboog hebt is de aanhechting van de pezen op het bot aan de buitenzijde van het ellebooggewricht…
De tenniselleboog: biomechanica van de oorzaakDe tenniselleboog: biomechanica van de oorzaakEen van de meest gekende medische aandoeningen die in de volksmond wordt gebruikt is de tenniselleboog, oftewel de epico…
Tennisarm: pijn aan de elleboogTennisarm: pijn aan de elleboogEen tennisarm is een pijnlijke aandoening waarbij de onderarmspieren die vastzitten aan de elleboogknobbel, geïrriteerd…

Ablatie bij hartritmestoornissenAblatie bij hartritmestoornissenBij hartritmestoornissen kan een ablatie een oplossing zijn, wanneer medicijnen niet voldoende werken. wat is nou precie…
Overslaan van het hartOverslaan van het hartHet overslaan van het hart komt bij iedereen, jong en oud, wel eens voor. Vaak is er geen enkele reden tot paniek, maar…
Bronnen en referenties
  • Gezondheid.be
  • Wikipedia.org
Harrys (177 artikelen)
Gepubliceerd: 01-04-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.