Tenniselleboog, au!

Tenniselleboog, au! Wanneer je een tenniselleboog hebt is de aanhechting van de pezen op het bot aan de buitenzijde van het ellebooggewricht ontstoken. Een tenniselleboog wordt ook wel tennisarm genoemd, nog mooier isepicondylitis lateralis . Wanneer heb je een tenniselleboog, hoe kom je eraan en vooral wat is de beste behandeling om een tenniselleboog te behandelen.

Inhoud


Hoe kun je vaststellen of je een tenniselleboog hebt?

Je kunt een tenniselleboog vaststellen (of laten vaststellen) door te drukken aan de buitenkant van je elleboog. Of (deze is pijnlijk), met gestrekte arm iets weg proberen te drukken met je middelvinger. Wanneer dit pijn doet weet je bijna zeker dat je een tenniselleboog hebt. De pijn straalt vaak uit naar je pols en hand, soms ook naar je vingers. Vooral ’s morgens voelt de arm stijf en geeft meer pijn. Nog één, je hand gestrekt houden terwijl iemand tegendruk geeft. Ga voor de zekerheid langs een huisarts.

Hoe krijg je een tenniselleboog?

Een tenniselleboog krijg je door overbelasting. Niet alleen bij tennis overigens, zware belasting in welke vorm dan ook kan een tenniselleboog opleveren. Bij het tuinieren, het verven, bij bowlen, bij golf, allemaal activiteiten die een ontsteking kunnen doen ontstaan. Het gaat dus om een continue overbelasting, meestal voor langere tijd.
Een tenniselleboog is pijnlijk maar niet aldoor. Meestal geven specifieke bewegingen pijn, bijvoorbeeld een deur openen, een autosleutel omdraaien. Wanneer je de elleboog niet gebruikt, heb je geen pijn. Een tenniselleboog komt bij gemiddeld 2% van de bevolking voor, het meest bij mensen boven de 35 jaar.
Voor een compleet herstel staat ongeveer een jaar. Het ligt een beetje aan de behandeling en de mate van overbelasting.

Wat kun je doen?

  • Niets, rust houden en stoppen met de activiteit die de blessure veroorzaakte. Een tenniselleboog geneest ‘vanzelf’. Pijnstillers nemen wanneer dit echt nodig is.Wanneer het erg moeilijk is om de arm rust te geven kun je overwegen om gips te laten zetten. Je kunt ook een brace aanschaffen, die helpt om de pijn te verlichten.
  • Koelen met ijs. Paar keer per dag met, de goedkoopste oplossing, ijsklontjes in en een plastic zakje met een handdoek erom.
  • Fysiotherapie, meestal met massage en oefeningen om de spieren weer beter te laten functioneren.
  • Medicijnen, ontstekingsremmers hebben vaak op korte termijn veel effect, vooral gel en crèmes die je op de pijnlijke plek kunt smeren.
  • Cortisone-injecties, op korte termijn vaak wel effectief. Maar de injecties mogen maar drie keer worden gegeven.
  • Een operatie is misschien te overwegen wanneer echt niets meer helpt. Bij een operatie worden de pezen aan de buitenzijde van de elleboog voor een deel losgehaald. De behandeling is poliklinisch.
  • Sommigen hebben baat bij een alternatieve therapie, zoals accupunctuur.

Wat moet je nooit doen:

Doorgaan met de beweging die de pijn veroorzaakte. Een tennisarm gaat niet vanzelf over. Rust nemen of een behandeling maar niet door blijven tennissen, verven, tuinieren, enz.. wanneer dit de blessure veroorzaakte.

Wat is de beste behandeling voor een tenniselleboog?

Er is onderzoek gedaan naar de beste behandeling bij een tennisarm. Op korte termijn lijken injecties zeer doeltreffend. Op de langere termijn zijn fysiotherapie of rust houden even effectief. De meeste artsen neigen er dan ook naar om patiënten rust voor te schrijven in combinatie eventueel met pijnstillers. Wanneer je een tennisarm voldoende rust geeft zou de ontsteking altijd genezen.

Wat is een golfarm

Net aan de andere kant van de elleboog, aan de binnenkant. De aanhechting van de spieren aan de binnenkant van de arm zijn overbelast, in dit geval dus de buigspieren. (Bij een tennisarm zijn het de trekspieren) De behandeling is vrij gelijk, rust houden en eventueel een brace met pijnstillers. Het is mogelijk om tegelijkertijd een golfarm én een tennisarm te hebben. (!)
© 2009 - 2024 Caro-lina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tennisarm: pijn aan de elleboogTennisarm: pijn aan de elleboogEen tennisarm is een pijnlijke aandoening waarbij de onderarmspieren die vastzitten aan de elleboogknobbel, geïrriteerd…
Last van een tennisarm: Symptomen en genezingLast van een tennisarm: Symptomen en genezingEen tennisarm is een vervelende aandoening waar je aanzienlijk last van kunt hebben. Het is een niet-bacteriële ontsteki…
Pijnlijke tennisarm en toch blijven bewegenPijnlijke tennisarm en toch blijven bewegenBij het aanhoren van de kreet: “Ik heb last van een tennisarm”, weet iedereen wel globaal wat ermee wordt bedoeld. Het p…
De tenniselleboog: symptomen, oorzaak en behandelingDe tenniselleboog: symptomen, oorzaak en behandelingDe tenniselleboog is een letsel in de arm die voor langdurige problemen kan zorgen. Hoe ontstaat een tenniselleboog, wat…

Dwergpalm tegen prostaatklachtenDe zaagtandpalm Serenoa repens, vroeger ook Sabal serrulata genoemd, groeit in de moerasachtige gebieden langs de zuidoo…
Netelroos (urticaria)Urticaria (netelroos) zijn bultjes (soms groter) die ontzettend jeuken en overal op de huid voor kunnen komen. Ze ontwik…
Reacties

Hein Oosterman, 29-03-2014
In uw artikel wordt geschreven dat een tennisarm altijd vanzelf weer overgaat. Ik ben dan benieuwd welke termijn dan bedoeld wordt. Na 4,5 jaar was ik het wel zat en heb het operatief laten oplossen. Reactie infoteur, 29-03-2014
Het gemiddelde is dat veel patiënten ongeveer na een jaar pijnvrij zijn, een periode van 4,5 jaar komt voor, maar is zeldzaam.

Milat, 07-09-2012
Hallo,

Ik ben een jongen van 15 en zit op tennis. Ik heb nu ongeveer een half jaar last van me arm tijdens het tennissen vooral bij intensieve en lange wedstrijden. De pijn ligt vooral rond onder me bicep(dus binnenkant van me bovenarm) en me elleboog. Ik loop bij een fysiotherapeut die acupunctuur gebruikt. Er blijkt ook dat ik veel knopen in me spieren heb vooral in me nek, schouder en rug. Ik heb geprobeerd te rusten maar kwam niet langer dan een maandje daarna wilde ik gewoon weer tennissen. Ik ben 2 keer bij de dokter geweest en die heeft geconcludeerd dat het geen tennisarm of tenniselleboog is. Toch ben ik erg bezorgd over mij lichaam vooral mijn spieren in me rug, nek en natuurlijk me arm. Wat denken jullie?
PS: ik ben enorm gegroeid de laatste paar jaren misschien dat het daar ook mee te maken heeft.

Alvast bedankt,
Milat Reactie infoteur, 08-09-2012
Dag Milat,
Wanneer je huisarts zegt dat het geen tenniselleboog is maar je maakt je toch zorgen, dat doe je geloof ik, terug naar de huisarts gaan. Hij/zij kan je misschien gerust stellen, uitleggen wat het ook kan zijn. Je zou het ook kunnen overleggen met je fysiotherapeut.
veel succes

Inge, 05-08-2012
Hallo,

Ik ben een vrouw van 43 jaar en ben tewerkgesteld in het rusthuis van maandag tot vrijdag als logistiek medewerker. 10 weken geleden begon ik last te krijgen van mijn elleboog. Ik heb pas de dokter geraadpleegt en deze stelde vast dat het een tenniselleboog is (er werden wel geen foto's gemaakt) maar de pijn blijft voortduren en heb er medicatie voor genomen. Maar het helpt precies niet. Wat het werk betreft kan ik niet rusten. De pijn is een beetje afgenomen maar ik blijf steken hebben en veel last in de elleboog, soms is het ondraaglijk. Ik heb zin om opnieuw naar de dokter te stappen want ik hoor soms verhalen over mensen die een gezwel hebben. Maak me zorgen. Wat moet ik doen? Kan een tenniselleboog echt maanden aanslepen of moet ik me beginnen zorgen te maken?

Alvast bedankt,
Inge Reactie infoteur, 10-08-2012
Dag Inge,
Voor een volledig herstel van een tenniselleboog staat gemiddeld een jaar. De behandeling die vaak wordt voorgeschreven is rust of tenminste stoppen met de activiteit die de pijn veroorzaakt. Maar wanneer je pijn omschrijft als ondraaglijk dan is de beste weg om toch terug te gaan naar de huisarts. Ook wanneer je je zorgen maakt over een andere aandoening dan is de huisarts de aangewezen persoon om je hierover duidelijkheid te geven.
vriendelijke groeten
Carolina

Caro-lina (185 artikelen)
Laatste update: 18-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.