Last van een tennisarm: Symptomen en genezing

Last van een tennisarm: Symptomen en genezing Een tennisarm is een vervelende aandoening waar je aanzienlijk last van kunt hebben. Het is een niet-bacteriële ontsteking die pas na weken tot zelfs maanden genezen is. De pijn is nabij de elleboog te voelen op het moment wanneer de onderarm in beweging komt. De aandoening kan onder andere veroorzaakt worden tijdens het maken van een plotselinge en onnatuurlijke beweging of het spelen van tennis. Tijdens het tennissen kan je arm flink overbelast raken. Hoe kan ik een tennisarm behandelen en hoe voorkom ik dat de arm stijf wordt?

Tennisarm


Een ontstoken pees / Bron: Www.scientificanimations.com, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Een ontstoken pees / Bron: Www.scientificanimations.com, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Wat is een tennisarm?

Een tennisarm wordt soms ook wel een tenniselleboog genoemd. De wetenschappelijke benaming voor een tennisarm is 'epicondylitis lateralis humeri'. Het is een niet-bacteriële ontsteking van één of meerdere pezen die zich aan de spieren van de armen hechten. In sommige gevallen bevindt de ontsteking zich bij de aanhechtingsplaats van de onderarm.

Wat zijn de symptomen?

Een tennisarm is direct te herkennen aan de pijn die je ervaart bij het maken van bepaalde bewegingen. Deze pijn bevindt zich bij de buitenste elleboogknobbel. Dit is de plek waar spieren zich aan het bot hechten en dit is tevens het gebied waar er een ontsteking is ontstaan. Hiernaast is het mogelijk dat je bij je onderarm eveneens pijn voelt. Bij een tennisarm is er pijn te voelen wanneer de onderarm naar buiten gedraaid wordt of wanneer de pols naar achteren wordt gebogen. Dit kan gebeuren bij alledaagse handelingen, zoals het optillen van een voorwerp of tijdens het gebruik van een schroevendraaier. Hiernaast kun je pijn ervaren wanneer je tijdens tennis een backhandbeweging maakt of als je iemand (stevig) een hand geeft.

Wat kan een tennisarm veroorzaken?

Zoals het begrip 'tennisarm' doet vermoeden, kan deze aandoening tijdens het beoefenen van tennis ontstaan. Tijdens het tennissen kan men de spieren overbelasten en kunnen er scheurtjes ontstaan bij de spieren. Dit komt omdat bij tennis de arm herhaaldelijk op een krachtige manier bewogen wordt. Hierdoor worden de pezen waaraan de spieren verbonden zitten te veel onder druk gezet.

Een verkeerde beweging

Een tennisarm kan naast tennis een andere oorzaak hebben. Een plotselinge beweging waarbij de spieren ineens intensief gebruikt worden kan een tennisarm veroorzaken. Dit kan tijdens alledaagse handelingen en verschillende sporten gebeuren waarbij men de spieren niet heeft opgewarmd en/of een verkeerde beweging maakt.

Schouder- en nekklachten

Soms kunnen schouder- en nekklachten eveneens het gevoel van een tennisarm teweegbrengen. De pijn kan namelijk richting je arm uitstralen waardoor de exacte oorzaak meestal moeilijk te achterhalen is.

Hoe is deze aandoening te behandelen?

Deze aandoening geneest uit zichzelf. Het kan echter vele maanden duren voordat je arm geheel genezen is. De meeste patiënten zijn na een half jaar genezen. In extreme gevallen kan het meer dan een jaar duren. In de meeste gevallen zijn de ergste klachten echter na maximaal vier weken voorbij.

Voorkomen dat je arm stijf wordt

Het is belangrijk om je dagelijkse activiteiten te blijven uitvoeren. Hierbij dien je de arm vrij te kunnen gebruiken. Het gebruik van extra hulpmiddelen zoals een polsband, spalk of mitella is afgeraden. Door deze hulpmiddelen niet te gebruiken, blijft je arm los en blijven je spieren getraind. Wanneer er sprake is van pijn kun je een andere manier verzinnen om een taak uit te voeren. Het is afgeraden om in dit geval van hand te wisselen. Het is echter wel aanbevolen om voorzichtig te werk te gaan. Hiernaast is het belangrijk om voorzichtig strekoefeningen te doen.

Nek- en schouderklachten

Wanneer de schouder of nek de oorzaak is kan een massage of manuele therapie een oplossing bieden. Bij manuele therapie worden personen behandeld die hun gewrichten moeilijk kunnen bewegen.

Rust

Het spier- en peesweefsel kan zich door middel van rust herstellen. Het weefsel wordt vanwege de rust die je neemt langzaam dikker en steviger. Dit proces gaat door totdat de arm volledig hersteld is.
© 2017 - 2024 Island, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tenniselleboog, au!Tenniselleboog, au!Wanneer je een tenniselleboog hebt is de aanhechting van de pezen op het bot aan de buitenzijde van het ellebooggewricht…
De tenniselleboog: symptomen, oorzaak en behandelingDe tenniselleboog: symptomen, oorzaak en behandelingDe tenniselleboog is een letsel in de arm die voor langdurige problemen kan zorgen. Hoe ontstaat een tenniselleboog, wat…
Tennisarm: pijn aan de elleboogTennisarm: pijn aan de elleboogEen tennisarm is een pijnlijke aandoening waarbij de onderarmspieren die vastzitten aan de elleboogknobbel, geïrriteerd…
Tenniselleboog. Symptomen, oorzaken en behandelingEen tenniselleboog kan erg vervelend zijn, doch is niet iedereen zich er altijd van bewust dat hij een tenniselleboog he…

Droge en schrale lippen: oorzaken schraalheid van de lippenDroge en schrale lippen: oorzaken schraalheid van de lippenBij schrale lippen denken veel mensen aan de winter en guur weer. Toch is het zo dat je lippen op elk moment van het jaa…
Hemiplegische migraine: Hoofdpijn en neurologische symptomenHemiplegische migraine: Hoofdpijn en neurologische symptomenEén van de zeldzamere vormen van migraine is hemiplegische migraine. Deze aandoening wordt gekenmerkt door spierzwakte a…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Verdy p, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • https://www.thuisarts.nl/tennisarm/ik-heb-tennisarm
  • http://tennisarm.nl/
  • http://www.fysiocratie.nl/therapie/manuele-therapie
  • http://fysiotherapiegroningen.nl/tenniselleboog/
  • Afbeelding bron 1: www.scientificanimations.com, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Island (91 artikelen)
Laatste update: 19-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.