Pijn aan elleboog: symptomen, oorzaak en behandeling

Pijn aan elleboog: symptomen, oorzaak en behandeling Pijn aan elleboog kent meerdere oorzaken. Wat zijn de belangrijkste oorzaken van pijn aan de elleboog? De elleboog is het gewricht dat zich bevindt tussen bovenarm en onderarm en het bestaat in feite uit drie gewrichten in één. De elleboog is een scharniergewricht. Het is bekleed met kraakbeen en de gewrichtsoppervlakken worden gesmeerd door gewrichtsvocht. Dankzij de elleboog kan de onderarm ten opzichte van de bovenarm over een afstand van 130° worden gebogen (buiging / flexie). Ook kan het volledig worden gestrekt (strekking/extensie). Verder kan de onderarm om zijn lengteas 80° naar binnen worden gedraaid (het naar binnen draaien van de onderarm / pronatie), maar ook 80° naar buiten worden gedraaid (het buitenwaarts draaien van de arm / supinatie). In dit artikel bespreken we een aantal veelvoorkomende oorzaken van pijn in elleboog.

Pijn aan elleboog: veelvoorkomende oorzaken


Scherpe pijn door elleboog uit de kom of elleboogontwrichting

Een elleboogontwrichting ontstaat vaak na een val op de elleboog waarbij de romp gedraaid wordt. Hierbij kan schade aan bloedvaten en zenuwen optreden. Een ontwrichte elleboog komt vaker voor bij kinderen, vaak ten gevolge van een val, een ongeluk tijdens het sporten of een andere zware inspanning waarbij er veel druk op de arm of elleboog gezet wordt. Je voelt direct een scherpe pijn wanneer je elleboog uit de kom is. Er treedt zwelling op waardoor je de elleboog niet meer kan buigen. Behandeling bestaat uit het terugzetten van de ontwrichte elleboog op zijn plaats. Indien er geen complicaties aanwezig zijn, zal je gedurende enkele weken een spalk moeten dragen om je elleboog te laten rusten.

Pijn in de pols / Bron: Istock.com/maska82Pijn in de pols / Bron: Istock.com/maska82

Zeurende pijn in de elleboog door laterale epicondylitis of tenniselleboog

Wat is een tenniselleboog?

De tenniselleboog is een courante blessure. Het betreft een overbelastingssyndroom waarbij de pees van de strekspieren van de hand overbelast zijn. Er is sprake van een ontsteking of tendinitis van de pezen die vanuit de elleboog naar de pols toelopen. Kenmerkend is het optreden van (zeurende) pijn ter hoogte van de buitenzijde van de elleboog. Deze kan soms uitstralen naar de onderarm en pols, slechts zelden is er uitstralingspijn naar buitenzijde bovenarm en schouder. Wanneer de strekspieren van de pols en de hand worden aangespannen, bijvoorbeeld als je iets met de hand op wilt pakken, treden de pijnklachten op, of verergeren de klachten. Op den duur kan een tenniselleboog aanleiding geven tot kracht- en coördinatieverlies.

Oorzaken van een tenniselleboog

Een tenniselleboog kan door verschillende oorzaken ontstaan; het heeft dus zeker niet altijd met het beoefenen van tennis te maken. Het kan zich manifesteren bij langdurige en intensieve (frequente) belasting van de strekspieren, waardoor overbelasting ontstaat. Mannen en vrouwen hebben er even vaak last van. Behandeling bestaat uit het achterwege laten van uitlokkende factoren en rust. Daarnaast kan een tenniselleboogbandage uitkomst bieden ter verlichting van pijn en irritatie in de onderarm en elleboog. Fysiotherapie kan aangewezen zijn en soms is een operatieve ingreep nodig.

Tenniselleboog / Bron: BruceBlaus, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Tenniselleboog / Bron: BruceBlaus, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Irritatie aan de binnenzijde van de elleboog door epicondylitis medialis of golfelleboog

Wat is een golfelleboog?

Bij een golfelleboog is de aanhechting van de spieren aan de binnenzijde van de elleboog geïrriteerd. Het wordt gekenmerkt door pijn aan de binnenzijde van de elleboog, welke kan uitstralen naar de onderarm, pols, vingers of schouders. De pijn kan zeurend zijn, maar ook als stekend ervaren worden. De peesaanhechting van de pezen die ervoor zorgen dat je de hand en pols naar beneden kunt buigen en je een vuist kunt maken, zijn bij een golfelleboog ontstoken. Het betreft een steriele ontsteking. Als je op de aanhechting van de buigspieren van de pols en de hand aan de binnenzijde van de elleboog drukt, ervaar je pijn.

Behandeling van een golfelleboog

Behandeling van een golfelleboog bestaat vaak uit (absolute) rust en het voorschrijven van medicijnen. Ook bestaan er speciale bandages die om de onderarm kunnen worden aangelegd en waarmee de spanning op de aanhechting van de spieren aan de binnenzijde van de elleboog verminderd kan worden. Soms zijn injecties nodig. Hierbij wordt het aangedane gebied ingespoten met een ontstekingsremmend middel en een verdovingsvloeistof. Een andere mogelijkheid is een fysiotherapeutische behandeling. Bij aanhoudende klachten kan tot een operatie worden besloten.

Nervus ulnaris syndroom / Bron: Alila Medical Media/ShutterstockNervus ulnaris syndroom / Bron: Alila Medical Media/Shutterstock

Pijn elleboog en onderarm door cubital tunnel syndroom

Wat is het?

Wanneer de elleboogzenuw (nervus ulnaris) beklemd raakt, spreekt men van het 'cubital tunnel syndroom'. Deze aandoening geeft pijn rond de elleboog en de onderarm. De pijn kan uitstralen naar de ringvinger en pink en een doof gevoel geven in de vingers. Je hebt vaak last van verminderde kracht in de hand doordat de kleine handspieren zwakker worden.

Behandeling

Behandeling bestaat uit het voorkomen van druk van buitenaf, ontstekingsremmende medicijnen (NSAID's) tegen de pijn en zo nodig een spalk. Soms is een operatie nodig.

Stijfheid en pijn door artrose / slijtage aan een elleboog

Artrose -in de volksmond vaak 'slijtage' genoemd- is een reumatische ziekte waarbij het kraakbeen dunner en zachter wordt. Hierdoor verlopen de bewegingen niet meer soepel en gaat het gepaard met kraken, stijfheid en pijn (gewrichtspijn). De belangrijkste oorzaak voor artrose in het elleboogsgewricht is reumatoïde artritis. Het komt ook nogal eens voor dat het veroorzaakt wordt door botbreuken door en rond het elleboogsgewricht. Soms is er geen aanwijsbare oorzaak. De behandeling richt zich op het verlichten van pijn en het behouden van functie.

Pijn aan elleboog en onderarm, schouder of pols door infectieuze artritis

Infectieuze artritis (septische artritis) is een infectie in het vocht en het weefsel van een gewricht, vaak als gevolg van een bacterie, maar soms door een virus of een schimmel. De bacteriën kunnen het gewricht bereiken via het bloed, maar het gewricht kan ook direct worden geïnfecteerd met de boosdoener, bijvoorbeeld als er bij een verwonding besmetting optreedt. Als er sprake is van een bacterie, zal een antibioticum worden toegediend.

Lees verder

© 2013 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ulnaropathie: beknelling van de elleboogzenuwUlnaropathie: beknelling van de elleboogzenuwBij ulnaropathie, ook wel het cubitale tunnel syndroom genaamd, is er sprake van een beknelling van de elleboogzenuw. Di…
Pijn aan de elleboogPijn aan de elleboogDe elleboog kan pijnlijk aanvoelen door verschillende oorzaken zoals vallen of stoten. Een gebroken of gekneusde elleboo…
De klachten en symptomen van een slijmbeursontstekingDe klachten en symptomen van een slijmbeursontstekingEen slijmbeursontsteking is een klacht die regelmatig voorkomt. Deze ontsteking kan veel ongemak en pijn geven. Maar wat…
Weduwnaarspijn of telefoontje, elektrische stoot door de armWeduwnaarspijn of telefoontje, elektrische stoot door de armIedereen stoot wel eens zijn of haar elleboog. Soms ontstaat er een hevige en korte pijn die door de hele arm trekt. Het…

Ontstoken gehemelte/verhemelte, oorzaak en behandelingOntstoken gehemelte/verhemelte, oorzaak en behandelingOntsteking van het gehemelte/verhemelte. Een ontstoken gehemelte, door sommigen ook een verhemelte genoemd, kan zeer pij…
Krakende gewrichten: oorzaak en behandelingKrakende gewrichten: oorzaak en behandelingKrakende gewrichten door reuma, vitaminetekort, sport, ontsteking of andere oorzaken. Iedereen heeft er wel eens last va…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/tongwongboot
  • www.webmd.com
  • Afbeelding bron 1: Istock.com/maska82
  • Afbeelding bron 2: BruceBlaus, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Afbeelding bron 3: Alila Medical Media/Shutterstock
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 12-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.