Weduwnaarspijn of telefoontje, elektrische stoot door de arm

Weduwnaarspijn of telefoontje, elektrische stoot door de arm Iedereen stoot wel eens zijn of haar elleboog. Soms ontstaat er een hevige en korte pijn die door de hele arm trekt. Het lijkt dan alsof de arm onder stroom staat. Veel mensen noemen dit ook wel de elektrische knobbel, elektrische stoot of de prikkelelleboog. Het is bekend onder de naam weduwnaarspijn en kan het beste omschreven worden als een elektriserende pijn. De elleboogknobbel bevat een ondiepe groef waardoorheen de ellepijpzenuw loopt. Wanneer deze geraakt wordt door een stoot zal de zenuw een felle pijnscheut uitzenden. Deze pijn moet niet verward worden met het carpale tunnelsyndroom.

Wat is weduwnaarspijn?

Een andere benaming voor weduwnaarspijn is telefoontje, elektrische schok, elektrische knobbel, jodenbotje. De benaming weduwnaarspijn is afkomstig van de pijn die weduwnaren zouden voelen: een korte maar hevige pijn. Elektrische knobbel en elektrische schok zijn afgeleid van het gevoel dat de pijn teweegbrengt: een elektriserende pijn. Waarom het door sommigen jodenbotje (of jodenbeentje) genoemd wordt, is onbekend.

De elleboog stoten

Wanneer je de elleboog stoot gaat er soms een hevige pijn door de arm, alsof er een elektrische stoot doorheen gaat. Veel mensen denken dat ze tegen een botje stoten, vandaar de benaming jodenbotje. Maar dit is niet waar. In feite wordt de ellepijpzenuw / elleboogszenuw geraakt.

Nervus ulnaris

De nervus ulnaris is één van de drie grote armzenuwen die naar de hand loopt. Deze loopt van de binnenzijde van de bovenarm, via de achterkant van de elleboog naar de pols toe, aan de kant waar de pink zich bevindt. Pijn-en gevoelsstoornissen aan deze zenuw komen tot uiting aan de pinkzijde van de hand en de pols. De zenuw loopt in een ondiep verticale groef aan de achterkant van de elleboogknobbel. Stoten tegen de elleboog heeft dan ook vaak als gevolg dat de zenuw geraakt wordt.

Waarom een elektriserende pijn?

Elektriserende pijn is vaak pijn die van een zenuw afkomstig is. Zenuwen zijn zeer gevoelig en geven pijnsignalen zeer snel door. Zenuwpijn is dan ook anders dan andere vormen van pijn. Zenuwpijn kan je letterlijk de zenuwen geven, omdat het een hevige pijn is. Zenuwen geven normaal gesproken pijnprikkels door. We noemen ze ook wel gevoelszenuwen. Een beschadigde of geïrriteerde zenuw geeft een nog grotere en directe pijn door.

Kan je er schade van oplopen?

Over het algemeen is het stoten tegen de elleboog met als gevolg weduwnaarspijn erg vervelend en pijnlijk, maar van korte duur. Als gevolg van de stoot kan er wel een bult of verdikking op de elleboog ontstaan. Dit is vaak vocht door schade aan weefsels. De elleboog is een gewricht en verbindt de onderarm wen de bovenarm met elkaar. Het ellebooggewricht kan breken als gevolg van een harde stoot ertegenaan. Het is dan zeer moeilijke n pijnlijk om de arm te strekken of te buigen. De meeste patiënten met een gebroken elleboog houden de arm dan ook half gebogen. Er kan gevoelloosheid in de hand en de arm ontstaan. Vaak is de elleboogszenuw bekneld. Soms is er gips, een mitella of een drukverband nodig. De genezing neemt 4 tot 8 weken in beslag.

Vaak stoten

Sommige mensen stoten zich wel erg vaak aan de elleboog, waardoor ze continue die elektriserende pijn voelen. Probeer in dat geval de handelingen die je verricht een nauwkeuriger onder de loep te nemen. Wordt het veelvuldig stoten veroorzaakt door onhandigheid, vermoeidheid, werkdruk, te hoge of te lage spierspanning of door andere klachten? De oorzaak aanpakken is dan de beste methode om het stoten van de elleboog zoveel mogelijk te vermijden.

Een ander verschijnsel dat op kan treden is gevoelloosheid en tintelingen in de pink en ringvinger en soms in de pols. Dit ontstaat doordat de elleboogszenuw bekneld is. Vaak is dit het gevolg van het langdurig steunen op de elleboog. Er wordt van buitenaf druk op de arm gelegd en de arm wordt gelijktijdig gebogen. Ook bij het slapen op de buik ontstaat deze houding soms. De zenuw kan hierdoor bekneld raken. Bij zwangere vrouwen komt dit verschijnsel ook vaker voor. Dit heeft te maken met de aanwezigheid van vocht in het lichaam, dat de zenuw beknelt. Daarnaast kunnen er andere oorzaken zijn voor het afknellen van de zenuw. We noemen dit verschijnsel ook wel het carpale tunnelsyndroom. Klachten die hier zeker bij horen zijn een doof, tintelend en soms pijnlijk gevoel aan de pinkzijde van de hand en de pols. Klachten als een elektriserende pijn die kort maar hevig is hoort zeker niet bij het carpale tunnelsyndroom maar is te wijten aan een stoot tegen de elleboog. Het is belangrijk om dit verschil op te merken.
© 2014 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Elektriciteit & Schok (Stroomstoot)Elektriciteit & Schok (Stroomstoot)Ongevallen met elektriciteit komen vrij vaak voor, m.n. de elektrische schok. Veelal is dit te wijten aan het niet uitsc…
Beste elektrische fiets, elektrische fiets kopenDe beste elektrische fiets die je kunt kopen is de fiets die voldoet aan jouw wensen. Ga altijd eerst naar de winkel om…
Een elektrische deken: de uitkomst voor koude tijden!Een elektrische deken: de uitkomst voor koude tijden!De koude nachten zijn weer aangebroken! Het is een enorme afknapper om in een koud bed te stappen, vaak val je pas in sl…

Misofonie, als geluiden je leven beheersenMisofonie, als geluiden je leven beheersenMisofonie is niet echt bekend, maar als je er last van hebt, kan het je leven aardig verstoren. Voor de meeste mensen kl…
8 tips tegen stress tijdens werk en studie8 tips tegen stress tijdens werk en studieHeb je vaak hoofdpijn, een hoge bloeddruk of ben je vaak duizelig? Stress kan de oorzaak van dit alles zijn. Veel mensen…
Bronnen en referenties
  • http://www.handenpolscentrumnoordholland.nl/compressie-nervus-ulnaris.php
  • http://nl.scribd.com/doc/37665489/Sanders-Ewoud-Woorden-Met-Een-Verhaal
  • http://vraagbaak.vertalen.nu/9518/weduwnaarspijn
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 02-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.