8 tips tegen stress tijdens werk en studie

8 tips tegen stress tijdens werk en studie Heb je vaak hoofdpijn, een hoge bloeddruk of ben je vaak duizelig? Stress kan de oorzaak van dit alles zijn. Veel mensen ervaren een burnout door hun werk of studie. Ze voelen zich overspannen en kunnen zo het werk niet loslaten om zich te ontspannen. Er zijn echter genoeg manieren om om te gaan met stress zonder medicatie of andere middelen. Veel van de oorzaken van stress zitten in de manier waarop en hoelang je werkt. Daarnaast zijn gezonde voeding en goede slaap erg belangrijk om stress te voorkomen.

Doe de moeilijkste taak het eerst

Doe de allermoeilijkste zaken als eerst zo vroeg als je opgestaan bent of bij je kantoor bent aangekomen. Belangrijk is dat je daarvoor niets anders gedaan hebt zoals je mail of Facebook checken, hierdoor word je alleen maar afgeleid. Definieer de dag van tevoren wat je allerbelangrijkste taak is: iets wat niet kan wachten of iets wat je heel graag af zou willen hebben. Leg alles klaar wat je nodig hebt en begin er de volgende dag direct mee. Het klinkt misschien raar: als je het moeilijkste doet aan het begin van de dag begin je de dag toch gestrest en met een slecht humeur? Het tegendeel is echter waar, als je voor twaalven al de moeilijkste taak van de dag af hebt zullen alle andere taken veel makkelijker en vloeiender gaan. Daarbij zal je aan het begin van de dag deze taak volledig geconcentreerd doen. Je hebt immers nog geen andere dingen gedaan die afleiding in je hoofd veroorzaken. Hierdoor krijg je meer gedaan en zal de rest van de dag veel minder stressvol zijn.

Neem genoeg kwalitatieve pauzes

Het is bewezen dat bij marathonsessies op werk of studie de concentratie na 1.5 a 2 uur drastisch afneemt. Daarnaast word je er gewoonweg moe en ongelukkig van wanneer je te lang achter elkaar werkt. Ook zal je eerder geneigd zijn om je grenzen op te rekken door middel van allerlei ongezonde stimulantia zoals suiker, nicotine en te veel koffie. De combinatie van al deze elementen leidt tot enorm veel stress. Op het moment dat je om de anderhalf uur een korte kwalitatieve pauze neemt kan deze stress enorm worden verminderd. Belangrijk is hoe je de tijd in deze pauze besteedt: blijf niet in het kantoor of achter de computer hangen. Loop een blokje om, praat met wat collega's in de kantine of ga even in het zonnetje zitten. Echte rust krijg je door zo min mogelijk na te denken.

Eet weinig suiker, vooral 's ochtends

Producten waarin toegevoegde suiker in verwerkt zijn zullen de suikerspiegel dramatisch hoog doen pieken, hoger dan van nature aanwezige suikers in voeding zouden kunnen doen. Als je 's ochtends veel suikers eet zal je lichaam gewend raken aan de hoge suikerspiegel. Deze zakt na een tijdje weer waardoor je vanuit de zogenaamde ''sugar's high'' in een dip belandt. Vervolgens zal het lichaam heel veel meer behoefte aan voedsel krijgen. Ten eerste omdat suikers bestaan uit lege calorieën waardoor je niet vol raakt. Ten tweede raken de hersenen verslaafd aan de dopamine die vrijkomt bij het eten van suiker, hierdoor zal je continu trek hebben in suikerrijk voedsel. Dit is afleidend omdat deze trek je tijdens je werk kan storen. Daarnaast heeft ongezond eten een slechte invloed op je energieniveaus. Tenslotte zal de schommeling in de suikerspiegel ervoor zorgen dat je ook schommelingen in het humeur krijgt waardoor je heel onevenwichtig en onvoorspelbaar wordt. Dit kan schadelijk zijn in sociale situaties.
Bron: Zaqarbal, Flickr (CC BY-SA-2.0)Bron: Zaqarbal, Flickr (CC BY-SA-2.0)
Bron: Muu-karhu, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Muu-karhu, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Slaap genoeg, en dan met name in cycli

In de westerse wereld wordt veel slapen vooral gezien als voor de zwakkere mensen. Door minder te slapen is er meer tijd beschikbaar om nuttige dingen te doen. Hierbij kijk je echter alleen naar de kwantiteit van de werktijd en niet naar de kwaliteit. Wanneer je weinig slaapt zal je namelijk veel minder geconcentreerd zijn en daardoor veel minder werk binnen een bepaalde tijd afkrijgen. De mens slaapt daarnaast in cycli, zie hier voor meer uitleg. Hierdoor is het beter voor je nachtrust om ofwel 6, 7.5 of 9 uur te slapen in plaats van 6 of 8 uur. Probeer tenslotte genoeg tijd in te plannen om rustig op te staan zonder al te veel afleidingen. Hoe je de dag begint heeft een enorme invloed op het vervolg van de dag.

Doe genoeg dingen die je echt leuk vindt

Stress wordt doorgaans veroorzaakt door te veel werk verspreid over een te lange periode. Dus zonder periodes van herstel en rust. Probeer te ontdekken wat je zelf echt leuk vindt: misschien is het fietsen, koffie drinken met een vriend, wandelingen maken met je vriendin of een schietspel spelen. Maak hiervoor elke week een paar keer tijd voor. Zorg ervoor dat wanneer je tijd aan deze activiteit besteedt er geen afleidingen zijn, zet bijvoorbeeld de smartphone uit. Doordat je je gedurende deze periode echt kan ontspannen zal je hierna frisse energie hebben om weer aan het werk te gaan.

Kleine to-do lijstjes

Je kan verzeild raken in to-do lijstjes als je het niet slim aanpakt. Schrijf niet zomaar taakjes op zoals ''de was ophangen'' of ''Robert terug mailen.'' Denk eerst na wat voor taken deze dag het belangrijkst zijn. Schrijf de 5 belangrijkste taken op en order ze naar prioriteit, de belangrijkste boven. Dit zijn je 5 doelen voor vandaag. Werk ze van boven naar beneden af en vink ze af wanneer je er klaar mee bent. Probeer duidelijk te omschrijven waaraan je precies gaat werken. Niet ''werken aan mijn studie'' maar wel ''hoofdstuk 4 van Bedrijfseconomie Voor Jou lezen en samenvatten.'' Hoe concreter hoe beter. Je zal merken dat het op een gegeven moment positief verslavend is om deze kleine to-do lijstjes af te vinken. Je kan deze lijstjes het best op de avond van te voren maken.

Neem stress niet mee naar huis en stel duidelijke grenzen op

Op het werk en tijdens je studie heb je altijd het gevoel dat je achterloopt. Er zijn altijd nog wel mails te beantwoorden of colleges in te halen. Accepteer echter dat je nooit echt klaar zal zijn en streef hier niet meer naar. Probeer vooral het belangrijkste af te hebben. Stel daarnaast duidelijke grenzen wanneer je niet meer over je werk na gaat denken. Als je buitenshuis werkt is het tactisch ervoor te kiezen om thuis niet meer aan je werk te zitten of om na tien uur 's avonds totaal geen elektronica zoals laptops, tablets en smartphones meer te gebruiken. Zorg er voor dat je genoeg downtime hebt zodat je kan opladen en de volgende dag met voldoende energie er weer tegenaan kan.

Een ding tegelijk

Multitasken werkt niet. De mens presteert het best als hij of zij volledig geconcentreerd ergens mee bezig is. Even je mail, Whats'app of Facebook checken lijkt onschuldig maar vaak eist het direct aandacht op die je diegene of de desbetreffende taak niet kan geven. Vervolgens zal op het moment dat je weer verder gaat met het werk de specifieke notificatie, mail of like nog door blijven spoken in je hoofd, soms op onderbewust niveau. Deze afleidingen zorgen ervoor dat je je niet kan concentreren. Hierdoor kom je niet verder met je werk en dit leidt tot stress.

Lees verder

© 2014 - 2024 Sveneras, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Symptomen overspannen, vergelijkbare burnout symptomenSymptomen overspannen, vergelijkbare burnout symptomenWat is het grote verschil tussen overspannen, overspannenheid en een burnout? Welke overspannen symptomen en burnout sym…
Burnout behandelen: behandeling tegen burnoutBurnout behandelen: behandeling tegen burnoutOnderzoek naar de behandeling tegen burnout wordt (nog steeds) gedomineerd door preventieve hulpprogramma´s tegen burnou…
Burnout herkennen, wat zijn de eerste burnoutverschijnselen?Burnout herkennen, wat zijn de eerste burnoutverschijnselen?Burnout herkennen is lastig. Veel mensen hebben geen zin om naar het werk te gaan. Ze voelen zich moe en uitgeput. Alles…
Stress - Lichamelijke Symptomen TestStress - Lichamelijke Symptomen TestStress ontstaat niet van de ene op de andere dag. Een bepaalde portie stress hoort bij het leven. Negatieve stress betek…

Weduwnaarspijn of telefoontje, elektrische stoot door de armWeduwnaarspijn of telefoontje, elektrische stoot door de armIedereen stoot wel eens zijn of haar elleboog. Soms ontstaat er een hevige en korte pijn die door de hele arm trekt. Het…
Migraine: 70.000 aanvallen per dag in NederlandMigraine: 70.000 aanvallen per dag in NederlandHet aantal mensen in Nederland dat migraine heeft, zal u verbazen. Dat hoge aantal betekent, dat dagelijks 70.000 keer e…
Bronnen en referenties
  • The Power of Full Engagement: Managing Energy, Not Time, Is the Key to High Performance and Personal Renewal
  • By Jim Loehr, Tony Schwartz 2003
  • Eat That Frog!: 21 Great Ways to Stop Procrastinating and Get More Done in Less Time
  • By Brian Tracy (2007)
  • https://itunes.apple.com/us/podcast/the-james-altucher-show/id794030859?mt=2
  • Afbeelding bron 1: Zaqarbal, Flickr (CC BY-SA-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Muu-karhu, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Sveneras (70 artikelen)
Gepubliceerd: 02-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.