Stress door te veel suikers

Invloed van suikers op stress
Door veel cola, koekjes of sinaasappelsap te verorberen, allemaal voedingsmiddelen met veel suikers, zal de suikerspiegel in het bloed pieken. Dit zijn echter allemaal snelle suikers. Alle voedingsmiddelen met geraffineerde toegevoegde suikers, dat wil zeggen suikers die niet oorspronkelijk in het product thuishoren, bevatten snelle suikers. Daarnaast bevatten bepaalde fruitsoorten zoals mandarijnen en sinaasappelen veel snelle suikers. Snelle suikers zijn suikers die direct door het bloed worden opgenomen en dus in één keer een enorme ''sugar-rush'' of ''sugar-high'' geven. Je voelt je energiek, gelukkig en sterk doordat de hersenen dopamine en serotonine afgeven. 30 minuten later zijn de suikers echter meestal al opgebrand. Hierdoor kom je in de zogenaamde ''sugar-crash'' je voelt je ongelukkig, futloos en je hebt een enorme trek. Deze trek reageer je meestal af op meer suikerrijk eten en drinken waardoor je weer een energiepiek krijgt en een half uur later weer crasht.Door deze afwisseling krijg je enorme humeurveranderingen. Het ene moment ben je hyper, het andere moment down. Volgens de Dailymail kan dit onevenwicht resulteren in depressie, stress en soms zelfs een burn-out. Je hebt minder zelfcontrole: de suikers bepalen namelijk ervoor hoe je je voelt. Daarnaast is geraffineerde suiker ontzettend ongezond voor je aangezien het voorkomt dat vet wordt verbrand en het je een grotere kans op bloedsuikerziekten en hartziekten geeft.
Kortom geldt: hoe onevenwichtiger de suikerspiegel, hoe onevenwichtiger het humeur en hoe groter de kans op stress.
Eetpatronen en stress
Als je 's ochtends veel suikers eet zal je vrij snel een suikerpiek krijgen en vrij snel weer crashen. De hele dag zal deze afwisseling doorgaan. Daarom is het vooral belangrijk om 's ochtends weinig suikerrijke voeding te eten en in plaats daarvan met voeding met langzame suikers zoals volkoren brood of havermout te ontbijten. Sinaasappelsap en muesli is uit den boze omdat het heel veel suikers bevat, ook al denkt men vaak dat deze producten zeer gezond zijn als ontbijt. Later op de dag is het minder erg om suikers te eten omdat de energieniveau's voor de rest van de dag niet beïnvloed worden en het daardoor geen hogere kans op stress geeft. Een koekje bij de thee of een zoet toetje zijn dus veel minder schadelijk dan een donut bij het ontbijt.Het is ook belangrijk dat er genoeg gezond eten aanwezig is op het werk. Neem zelf boterhammen mee of een maaltijdsalade. Fruit zoals peren en appels bevatten ook weinig snelle suikers. Als je wilt weten welke voeding snelle of langzame suikers bevatten moet je kijken naar de glycemische index. Op het internet zijn genoeg schema's te vinden met populaire voedingsmiddelen en de glycemische waarde. Voeding met een hoge glycemische waarde bevatten snelle suikers. Voeding met een lage glycemische waarde zorgt ervoor dat er een meer gedoseerde afgifte van energie plaatsvindt..
Invloed van stress op de suikerinname en suikerniveau's
Het werkt echter niet alleen maar één kant op. Stress op zichzelf zorgt er namelijk ook weer voor dat er meer suikers worden vrijgemaakt in het lichaam. Zelfs als je zelf weinig snelle suikers binnenkrijgt. Dit komt voornamelijk door het stress-hormoon: cortisol.Cortisol
Dit hormoon kwam vroeger vrij in gevaarlijke situaties. Bijvoorbeeld als we aangevallen werden door een tijger of als we een smakelijke gazelle achterna sprintten. Cortisol wordt ook wel het vecht-of-vlucht hormoon genoemd. In onze hedendaagse wereld zijn er echter weinig tijgers. Waardoor wordt cortisol dan wel afgegeven? Door een file, te laat komen op het werk, kinderen die niet op willen schieten, een vergeten afspraak of een ruzie met een collega. En dan vooral de irritatie die dit teweeg brengt bij jou. Door je op te winden komt er veel cortisol vrij waardoor het hart sneller gaat pompen, de pupillen verwijden en... suikers worden vrijgemaakt waardoor de suikerspiegel piekt.
Cortisol kan suikers vrijmaken uit vet in de lever maar ook door spiermassa te verbranden. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel gedurende een korte periode. Vervolgens komt dan weer de crash. Ook al heb je geen suikers ingenomen, je zit nu wel in de ''sugar-crash.'' Hierdoor zal je direct weer trek hebben in suikerrijk voedsel om de bloedsuikerspiegel weer op het eerdere pijl te krijgen.