Suiker is ongezond voor kinderen: onrust en verslaving

Suiker is ongezond voor kinderen: onrust en verslaving Geraffineerde suiker, honing, poedersuiker of stroop. Dat kan ik toch wel af en toe als beloning aan mijn kinderen geven? Of een kleine snack in de vorm van een koekje of een zakje chips. Zo ongezond kan dat toch niet zijn? Helaas zijn er talloze wetenschappelijke onderzoeken waarin bewezen is dat geraffineerde suiker aan alle kanten ongezond is voor de mens. Veel publicaties op medische websites duiden er daarnaast op dat kinderen nog veel meer nadelige gevolgen kunnen ervaren van suikerconsumptie. Om verschillende redenen is het een wijze en gezonde keuze om kinderen zo weinig mogelijk suiker te laten eten. Zo zijn er verbanden tussen suikerconsumptie en verslaving, ADD, ADHD en slecht gedrag.

Geraffineerde suiker is ongezond

Geraffineerde suiker en andere toegevoegde vormen van suiker (zoals honing en stroop) in producten waarin het niet natuurlijk thuis hoort is ontzettend slecht voor de gezondheid. Eerder onderzoek toont aan dat suiker slecht is voor het hart en stress veroorzaakt. Door vroeg op de dag suiker te eten zal de suikerspiegel pieken waardoor je de hele dag door humeurwisselingen zal ervaren en momenten van extreme stress en hyperactiviteit worden afgewisseld met momenten van lusteloosheid en depressie.

Suiker en verslaving

Daarnaast is suiker enorm verslavend. Onderzoek met ratten toont aan dat suiker verslavender kan
zijn dan cocaïne. De Telegraph bericht het volgende erover:

French scientists in Bordeaux reported that in animal trials, rats chose sugar over cocaine, and speculated that no mammals’ sweet receptors are naturally adapted to the high concentrations of sweet tastes on offer in modern times.

Suiker is verslavend omdat het dopamine-afgifte creëert in de hersenen. Dit geeft je gedurende een korte tijd een goed gevoel. Je hersenen willen zich weer zo goed voelen. Zo combineren ze het ongezonde eten met een goed gevoel waardoor er een verlangen naar meer ontstaat. Door kinderen voortdurend suikerrijk voedsel te eten te geven kunnen ze op den duur een suikerverslaving krijgen. Omdat ouders grotendeels bepalen wat hun kinderen eten hebben zij ook de verantwoordelijkheid de kinderen zo suikerarm mogelijk te laten eten.

Suiker, ADD en ADHD

Op dit vlak spreken wetenschappers elkaar tegen. Oud onderzoek deed vermoeden dat er een directe relatie was tussen ADD, ADHD en suikerconsumptie. Nieuw onderzoek ontkracht dit echter aangezien er geen directe correlatie kan worden gevonden:

While some older studies did suggest a link, more recent research does not show a link between ADHD and sugar. While the jury is still out on whether sugar can contribute to ADHD symptoms, most experts now believe that the link is not a strong one. Simply removing sugar from a child’s diet is unlikely to significantly impact their ADHD behavior.

Desalniettemin bewijst het nieuwe onderzoek niet het tegenovergestelde. Het is een feit dat suikerconsumptie door schommelingen in de suikerspiegel concentratie tegenwerkt en stress verhoogt. Hierdoor daalt de concentratie van het kind en daarom is het desastreus om een kind dat al ADD of ADHD heeft ook nog eens suiker te geven zoals het volgende onderzoek van Yale en Harvard onderstreept.

A study conducted by the University of South Carolina concluded that the more sugar hyperactive children consumed, the more destructive and restless they became. A study conducted at Yale University indicates that high-sugar diets may increase inattention in some ADHD kids.

Slecht gedrag en de suikerspiegel

Een onderzoek van Livestrong.com toont een relatie aan tot een lage bloedsuikerspiegel en slecht gedrag. Door te veel suiker te eten piekt te bloedsuikerspiegel, na een uur is echter alles opgebrand waardoor de bloedsuikerspiegel daalt wegens een te grote insuline-afgifte. Hierdoor leidt suikerconsumptie in plaats van tot een evenwichtige suikerspiegel tot een suikerspiegel met pieken en dalen. In deze dalen, wanneer de bloedsuikerspiegel laag is, kunnen kinderen hongerig, zwak, lusteloos, en duizelig worden. Wanneer het kind vervolgens gedurende enkele tientallen minuten niets anders te eten krijgt kan hij of zij geïrriteerd, depressief, huilerig en ongeconcentreerd raken. Als je het kind weer suiker zou voeden piekt de suikerspiegel weer wat leidt tot een half uur hyperactief en euforisch gedrag. Hierna daalt de suikerspiegel echter weer wat leidt tot dezelfde eerdergenoemde symptomen. De enige oplossing hiervoor is het goed voeden van het kind zonder (zeker vroeg op de dag) geraffineerde suikers.

Tenslotte

Er zijn een hoop andere ongezonde gevolgen van suikerconsumptie waarvan de meeste mensen al op de hoogte zijn:
  • Suiker tast het gebit aan
  • Veel suikerconsumptie kan zorgen voor diabetes
  • Suikerconsumptie is de grootste oorzaak van overgewicht (obesitas)

Lees verder

© 2014 - 2024 Sveneras, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Behandel ADHD op de natuurlijke manier met een ADHD dieetBehandel ADHD op de natuurlijke manier met een ADHD dieetIndien je op zoek bent naar een alternatieve behandeling tegen ADHD, kun je overwegen om het voedingspatroon enigszins a…
ADHD – Natuurlijke behandelingADHD – Natuurlijke behandelingIn tegenstelling tot vroegere jaren vallen afwijkingen bij kinderen nu steeds meer op. De medische wereld is ver in haar…
Minder suiker etenMinder suiker etenWe doen het bijna allemaal: te veel suiker eten. De meeste mensen krijgen dagelijks een gigantische hoeveelheid aan suik…
Is sucralose gezond of ongezond? Gevaren en bijwerkingenIs sucralose gezond of ongezond? Gevaren en bijwerkingenSuiker blijkt in veel onderzoeken bij overmatig gebruik ongezond te zijn. Daarom zijn er veel alternatieven voor suiker…

Afvallen is leuker met de Mason jar (weckpot)Afvallen is leuker met de Mason jar (weckpot)De Mason jar is in 2014 dé Amerikaanse rage op het gebied van gezonde voeding en afvallen. Mason jars zijn in feite weck…
Hoe gezond is een appel?Hoe gezond is een appel?De appel is misschien wel het meest bekende stukje fruit in Nederland. En dat is al lange tijd zo. Zo zijn er al allerle…
Bronnen en referenties
  • http://www.pirouetteblog.com/health/sugar-kids/
  • http://www.mayoclinic.org/healthy-living/nutrition-and-healthy-eating/expert-blog/kids-and-sugar/bgp-20056149
  • http://kidshealth.org/parent/growth/feeding/sugar.html
  • http://www.livestrong.com/article/556634-can-low-blood-sugar-cause-bad-behavior-in-children/
  • http://www.telegraph.co.uk/health/dietandfitness/9160114/The-bitter-truth-about-sugar.html
  • http://www.additudemag.com/adhd/article/2861.html
  • http://ajcn.nutrition.org/content/79/4/537.short
Sveneras (70 artikelen)
Gepubliceerd: 22-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.