ADHD Natuurlijke behandeling

ADHD  Natuurlijke behandeling In tegenstelling tot vroegere jaren vallen afwijkingen bij kinderen nu steeds meer op. De medische wereld is ver in haar ontwikkeling om afwijkende zaken onder woorden te brengen en hier ook een medische achtergrond aan te knopen. ADHD staat niet voor Alle Dagen Heel Druk een formele benaming voor de afwijking maar voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder, ofwel een storing waardoor aandacht mede door hyperactiviteit een moeilijk punt is.

Kinderen met ADHD herkennen

Kinderen met ADHD zijn vaak te herkennen aan hun hyperactieve gedrag, dat zich vaak in drukte uit. Deze kinderen hebben moeite zich te concentreren, kunnen nauwelijks stilzitten en hebben de neiging om overal om te reageren. Zij krijgen namelijk continu prikkels binnen. Bijvoorbeeld een wegrijdende auto, maar ook een vlieg die door de ruimte vliegt, een stoel die verschuift of een pen die op de grond valt. Kinderen met ADHD horen dit vele malen versterkt, waardoor het lastig is om geconcentreerd te blijven.

Alternatieve behandeling

Naast medische behandeling, aan de hand van medicijnen, is er ook aan natuurlijke behandeling van ADHD mogelijk. Genezing is onmogelijk, wel valt de afwijking binnen de perken te houden. Zo bestaat er een dieet dat de symptomen van ADHD enigszins indrukt. Het dieet betreft een aangepast voedingspatroon, gebaseerd op gezond voedsel. Slechte voeding daarentegen kan de symptomen van ADHD juist weer verergeren.

Opname van suiker

Om de hyperactiviteit bij kinderen met ADHD te laten afnemen, is het goed om de suikeropname te verminderen. Want een hoog suikergehalte heeft vaak schommelingen in het bloedsuikerniveau tot gevolg. Dit heeft meermaals prikkelbaarheid en stemmingswisselingen tot gevolg. Een teveel aan suiker kan de ADHD dus vergeregen en zelfs zorgen voor gedragsproblemen, waardoor kinderen met ADHD minder hanteerbaar zijn. Door snoep en dergelijke te beperken, wordt aan dit dieet al veel gehoor gegeven.

Koolhydraten

Stoppen met snoepen is natuurlijk niet leuk voor kinderen. Minderen is wel een goede optie, maar er is nog meer dat meespeelt. Zo kan een vermindering van koolhydraten ook een positief gevolg hebben. Houd er wel rekening mee dat koolhydraten belangrijk zijn en dat ze niet direct moeten worden verbannen. Houd er wel rekening mee dat de koolhydraten van tegenwoordig vaan geraffineerd zijn, doordat er van alles in zit dat er niet persé in hoeft te zitten. Zo kunnen in witte meel en witte suiker additieven toegevoegd zijn, die schommelingen kunnen veroorzaken in het bloedsuikergehalte. Hierdoor verergeren net als bij een teveel aan suiker de symptomen bij ADHD.

Uitlokken van ADHD-verschijnselen

Er is ook voeding dat de symptomen van ADHD juist wel versterkt. Zoals kleurstoffen, kunstmatige smaakstoffen veel in frisdranken en snoepgoed. Ook kant-en-klaar-maaltijden bevatten veel van deze toevoegingen. Die kunnen dus beter voorkomen worden.

Onderdrukken van ADHD-verschijnselen

Er zijn ook middelen die de verschijnselen van ADHD juist onderdrukken en daarom veel gebruikt worden. Hieronder vallen visolie wat omega-3 bevat en levertraan. Maar ook vitamine B6, zink en magnesium.

Conclusie

Natuurlijke behandeling bij ADHD is niet makkelijk. Het vraagt veel van een kind en zal lang niet altijd consequent kunnen worden toegepast. Om die reden is het raadzaam bij een dokter langs te gaan, zodat die verder kan informeren. Naast medicatie is het haalbaar om deze punten van behandeling mee te nemen.
© 2009 - 2024 Paulsmiezen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Behandel ADHD op de natuurlijke manier met een ADHD dieetBehandel ADHD op de natuurlijke manier met een ADHD dieetIndien je op zoek bent naar een alternatieve behandeling tegen ADHD, kun je overwegen om het voedingspatroon enigszins a…
Oorzaken en symptomen van ADHDBij ADHD denkt men vaak aan drukke kinderen. Maar wat zijn de verdere symptomen van ADHD, hoe ontstaat deze aandoening e…
ADHD behandelen met medicatieADHD behandelen met medicatieADHD is een psychiatrische aandoening waarbij men problemen met de aandacht en hyperactiviteit heeft. ADHD behandelen me…

Wat kunnen jongeren en kinderen doen bij huiselijk geweld?Wat kunnen jongeren en kinderen doen bij huiselijk geweld?Huiselijk geweld gebeurt letterlijk en figuurlijk achter de voordeur. Net als incest denken we dat het niet in onze omge…
SIDS of wiegendood, wat zijn de oorzaken?SIDS of wiegendood, wat zijn de oorzaken?Wiegendood en SIDS (sudden infant death syndrome) zijn twee verschillende benamingen voor kinderen die plotseling overli…
Paulsmiezen (97 artikelen)
Gepubliceerd: 27-05-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.