Pijn aan de arm: oorzaken pijnlijke rechterarm of linkerarm

Pijn aan de arm: oorzaken pijnlijke rechterarm of linkerarm Pijn aan de arm, of het nu pijn in de bovenarm of onderarm, de linkerarm of de rechterarm betreft, kan wijzen op verschillende oorzaken. Pijn in de bovenarm kan uitstralen naar schouder en nek en vice versa. Bij pijn aan de arm kan er sprake zijn van een spierverrekking of een spierscheur, maar het kan ook zijn dat een onderliggende aandoening de pijn veroorzaakt. Het kan gaan om zeurende, stekende of doffe pijn in de arm. Afhankelijk van de locatie en oorzaak kan een pijnlijke arm gepaard gaan met gevoelloosheid, tintelingen, roodheid, zwelling, gevoeligheid (bij aanraking), een beperkt bewegingsbereik, functieverlies of stijfheid (van de gewrichten). Bij aanhoudende pijn in de arm, is het verstandig de huisarts te raadplegen. De behandeling van een pijnlijke arm hangt af van de onderliggende oorzaak. Soms gaat het herstel vrij snel en soms duurt het herstel veel langer en kan er sprake zijn van chronische klachten. Houd je aan de aanwijzingen van de arts om herstel te bevorderen.

Pijn aan de arm

Joris zat achter zijn bureau en merkte plots een zeurende pijn op in zijn rechterarm. Eerst dacht hij dat het kwam door zijn lange dag vol tikwerk en muisklikken, maar naarmate de uren verstreken, groeide de pijn. Het werd een doffe, bijna kloppende sensatie die hem ertoe dwong elke paar minuten zijn arm te strekken of ermee te draaien in de hoop dat het zou verlichten. Toch bleef de pijn aanhouden, alsof er iets diepers aan de hand was.

Pijn aan de arm door computerwerk / Bron: Fancycrave1, PixabayPijn aan de arm door computerwerk / Bron: Fancycrave1, Pixabay
Pijn in de arm — of het nu de rechter- of linkerarm betreft — kan een verrassend hardnekkig probleem zijn dat zich manifesteert als een scherpe steek, een brandend gevoel of zelfs een tintelende dofheid. De oorzaken zijn vaak divers en kunnen variëren van spiervermoeidheid of overbelasting door werk tot aandoeningen zoals een ontsteking, zenuwbeknelling of in zeldzame gevallen iets ernstigers, zoals hartproblemen. Omdat de armen een van de meest gebruikte lichaamsdelen zijn, kan pijn hierin een impact hebben die dagelijks merkbaar is. Begrijpen waar de pijn vandaan komt en hoe je deze kunt verlichten is de eerste stap naar herstel en zorgt ervoor dat die dagelijkse bewegingen weer net zo moeiteloos aanvoelen als voorheen.

Fysiologie en anatomie van de arm in relatie tot armpijn

De arm is een van de meest complexe en beweeglijke lichaamsdelen, ontworpen voor precisie en kracht. Dankzij de uitgebreide hoeveelheid spieren, gewrichten, botten, bloedvaten en zenuwen kan de arm een enorm scala aan bewegingen uitvoeren, wat het echter ook kwetsbaar maakt voor diverse vormen van pijn en letsel. Pijn aan de arm kan voortkomen uit problemen in het bewegingsapparaat, de doorbloeding, of de zenuwvoorziening, en kan door verschillende structuren in de arm worden veroorzaakt.

Opbouw van de arm: van schouder tot pols
De arm strekt zich uit vanaf het schoudergewricht, waar hij aan het bovenlichaam bevestigd is, tot aan het polsgewricht, waar hij in verbinding staat met de hand. Het bestaat uit twee hoofdsegmenten:

  • Bovenarm: Dit deel loopt van het schoudergewricht naar de elleboog en bevat het bovenarmbeen (humerus), een sterk en groot bot dat cruciaal is voor de ondersteuning en beweging van de arm.
  • Onderarm: Het gebied tussen de elleboog en de pols bestaat uit twee parallelle botten, het spaakbeen (radius) en de ellepijp (ulna). Deze botten zorgen voor stabiliteit en flexibiliteit in de bewegingen van de pols en hand.

De arm heeft daarnaast drie belangrijke gewrichten: het schouder-, elleboog- en polsgewricht, die zorgen voor zowel grote als fijnmotorische bewegingen. Deze gewrichten werken in harmonie samen om bewegingen als opheffen, buigen, strekken, draaien, en zijwaartse bewegingen mogelijk te maken.

Gewrichten van de arm en hun rol in beweging en pijn
De arm is uitgerust met drie hoofdgewrichten, elk met een specifieke rol:

  • Schoudergewricht: Een kogelgewricht dat de bovenarm (humerus) verbindt met het schouderblad (scapula). Door deze kogelvorm kan de arm een volledige rotatie maken en een groot bereik in beweging hebben, zoals opheffen, zijwaarts bewegen, en draaien. Dit gewricht is echter kwetsbaar voor instabiliteit en overbelasting, wat kan leiden tot blessures zoals schouderimpingement, slijmbeursontsteking of peesscheuren.
  • Ellebooggewricht: Dit is een scharniergewricht waar de humerus samenkomt met de radius en ulna. Het ellebooggewricht zorgt voor buigen en strekken van de arm, evenals rotatie van de onderarm door een draaibeweging tussen de radius en ulna. De elleboog is gevoelig voor aandoeningen zoals tenniselleboog (laterale epicondylitis) en golferselleboog (mediale epicondylitis), waarbij de pezen overbelast raken.
  • Polsgewricht: Het polsgewricht verbindt de onderarm met de hand en is opgebouwd uit meerdere kleine botjes en gewrichten. Het polsgewricht maakt complexe bewegingen mogelijk, zoals buigen, strekken en draaien van de hand. Door overbelasting, zoals bij repetitieve taken, kan het polsgewricht klachten geven zoals carpaletunnelsyndroom of peesontstekingen.

Spieren van de arm en hun rol in mobiliteit en kracht
De arm wordt bedekt door verschillende spiergroepen, die samenwerken met de gewrichten om complexe bewegingen uit te voeren:

  • Bovenarmspieren: De biceps brachii aan de voorkant van de bovenarm is verantwoordelijk voor het buigen van de elleboog en het draaien van de onderarm. Aan de achterzijde bevindt zich de triceps brachii, die zorgt voor het strekken van de elleboog. Bij overbelasting, zoals krachttraining, kunnen de biceps en triceps overbelast raken, wat kan leiden tot spierpijn of zelfs spierblessures.
  • Onderarmspieren: De spieren van de onderarm lopen door tot in de vingers en zorgen voor bewegingen van de pols en vingers, zoals buigen, strekken en vastpakken. De flexoren en extensoren in de onderarm worden vaak belast bij repetitieve handelingen, zoals typen of gebruik van gereedschap, wat kan leiden tot peesontstekingen en spierkrampen.

De spieren in de arm werken samen om de vele bewegingen mogelijk te maken die we dagelijks uitvoeren, van eenvoudige taken zoals iets oppakken tot complexe handelingen zoals het schrijven of spelen van een instrument. Wanneer deze spieren overbelast raken, kunnen ze pijn en spanning veroorzaken, die soms doorloopt naar het schouder- of polsgebied.

Bloedvoorziening van de arm: essentiële aanvoer van zuurstof en voeding
Een goede bloedvoorziening is cruciaal voor het functioneren en herstel van de arm. De belangrijkste slagader in de arm is de arteria brachialis (bovenarmslagader), die zijn oorsprong vindt in de okselslagader (arteria axillaris). Deze slagader voorziet de spieren en weefsels in de bovenarm van zuurstof en voedingsstoffen. Ter hoogte van de elleboog splitst de arteria brachialis zich in twee slagaders:

  • Arteria radialis: Deze loopt langs de kant van het spaakbeen en is verantwoordelijk voor de bloedtoevoer naar de laterale zijde van de onderarm en de hand.
  • Arteria ulnaris: Deze slagader loopt langs de zijde van de ellepijp en voorziet de mediale zijde van de onderarm en hand van bloed.

Door deze splitsing worden alle delen van de onderarm en hand van bloed voorzien. Verstoringen in de bloedtoevoer, zoals bij vaataandoeningen of vernauwingen, kunnen leiden tot koude, bleke en pijnlijke handen en armen. Bij langdurige circulatieproblemen kan zuurstoftekort in de spieren zelfs leiden tot krampen of acute pijn.

Plexus brachialis (zenuw) / Bron: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)Plexus brachialis (zenuw) / Bron: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Zenuwvoorziening van de arm: fijngevoelige controle en beweging
De zenuwen in de arm ontspringen vanuit de brachiale plexus, een zenuwcomplex in de hals- en schouderregio. Dit netwerk voorziet de arm, onderarm en hand van gevoel en motorische controle. De belangrijkste zenuwen in de arm zijn:

  • Nervus medianus: Deze loopt door de middenlijn van de arm naar de pols en hand. De nervus medianus zorgt voor de motoriek en gevoel in delen van de onderarm en hand, zoals de duim en vingers. Wanneer deze zenuw bekneld raakt, zoals bij het carpaletunnelsyndroom, kan dit leiden tot tintelingen, gevoelloosheid en pijn in de hand en pols.
  • Nervus ulnaris: Deze zenuw loopt langs de binnenkant van de arm, langs de elleboog (de ‘telefoonbot’), en voorziet de pink en ringvinger van gevoel en controle. Beknelling van de nervus ulnaris kan leiden tot een tintelend of prikkelend gevoel, vooral aan de binnenkant van de onderarm en hand.
  • Nervus radialis: Deze zenuw voorziet de achterkant van de hand en pols van gevoel en is verantwoordelijk voor strekking van de pols en vingers. Bij compressie van de nervus radialis kan pijn en gevoelloosheid ontstaan aan de achterkant van de hand en pols.

De zenuwen spelen een essentiële rol in de aansturing van de arm, en een beknelling of beschadiging kan leiden tot pijn, krachtverlies of zelfs verlamming in de aangedane delen. Veel voorkomende problemen, zoals herhaaldelijke belasting, kunnen de zenuwen irriteren en tot pijn leiden.

Botstructuur: ondersteuning en beweging
De arm bevat drie botten die zorgen voor stevigheid, ondersteuning en mobiliteit:

  • Humerus: Het bovenarmbeen loopt van de schouder naar de elleboog en verbindt het schouderblad (scapula) met de onderarmbotten. De humerus is stevig en groot, essentieel voor het ondersteunen van de armbewegingen.
  • Radius (spaakbeen) en Ulna (ellepijp): De radius en ulna zijn de twee parallelle botten in de onderarm. Deze botten zorgen voor beweging en stabiliteit in de pols en hand. De radius draait om de ulna bij rotatiebewegingen, zoals het draaien van de pols, wat cruciaal is bij handelingen zoals het gebruik van gereedschap.

Deze botten zijn met elkaar verbonden door gewrichten en ligamenten, die zorgen voor stabiliteit tijdens bewegingen. Blessures of overbelasting kunnen deze structuren beschadigen, wat kan leiden tot ontsteking en pijn, vooral bij intensieve activiteiten.

Mogelijke oorzaken van pijn in de arm

Mogelijke oorzaken van een pijnlijke arm zijn:
  • Overbelasting of spierspanning: Als je je arm veel gebruikt hebt, bijvoorbeeld door zwaar tillen, sporten of repetitieve bewegingen, ontstaat er overbelasting. Dit leidt tot spierpijn of zelfs een peesontsteking (tendinitis).
  • Tennisarm of golferselleboog: Bij deze aandoeningen voel je pijn in je onderarm, vaak door herhaaldelijke bewegingen zoals typen, schroeven of sporten. De pijn straalt vaak uit naar de elleboog of zelfs verder omhoog naar de schouder.
  • Gewrichtsproblemen: Bij klachten zoals artrose of reuma ontstaan er pijn en stijfheid in de gewrichten van je arm. De beweging van je arm wordt hierdoor beperkt.
  • Nek- en schouderproblemen: Pijn in de arm kan ook afkomstig zijn van je nek of schouder, zoals bij een nekhernia. De zenuwen in je nek kunnen geïrriteerd raken, waardoor de pijn naar je arm uitstraalt.
  • Hartproblemen: Pijn in de linkerarm wordt soms geassocieerd met hartproblemen, zoals bij een hartaanval. Als de pijn in je arm samengaat met kortademigheid, druk op de borst of zweten, is het belangrijk om direct medische hulp in te schakelen.
  • Zenuwbeknelling: Een beknelde zenuw, bijvoorbeeld in de pols (carpaletunnelsyndroom), veroorzaakt pijn en tintelingen in de arm en hand. Dit wordt erger bij langdurig gebruik van de arm.

Pijn aan de arm door letsel of trauma

Spierverrekking of spierscheur

Een spierverrekking wordt veroorzaakt wordt door overmatige uitrekking van spiervezels. Je kan spieren tijdens de lichamelijke inspanning overbelasten, zo ook de spieren in de arm. Bij een spierverrekking voel je plotseling pijn. De hele spier of een deel van de spier kan pijn doen, maar je kan de pijn niet goed lokaliseren. Als de verrekte spier samengetrokken wordt, verergert de pijn. Het bewegen van de spieren doet pijn. Er is geen bloeduitstorting of zwelling zichtbaar.

Armpijn door zweepslag

Een gedeeltelijke spierscheuring of zweepslag komt vaak voor op de overgang tussen de spier en de pees en kan plaatsvinden bij een ongecoördineerde beweging of het aanspannen van de spier in een verlengde stand. Het komt ook regelmatig voor bij explosieve sporten, zoals sprinten, hoogspringen en verspringen waarbij steeds kortdurende explosieve bewegingen gemaakt worden. Spieren die geneigd zijn om te verkorten, zijn het meest gevoelig voor dit type blessure. In de arm is dat de triceps brachii (spier gelegen aan de achterzijde van de bovenarm). Bij een spierscheur word je overvallen door een vlijmscherpe hevige pijn op een bepaalde plek. Bewegen (het aanspannen en rekken van de spier) is pijnlijk. Een spierscheur kan gepaard gaan met bloeduitstortingen.

Pijn in de arm door een fractuur

Als je met uitgestrekte arm valt of als je valt op je schouder, kan een gebroken bovenarm ontstaan. De symptomen zijn pijn, zwelling en actieve bewegingsbeperking van de schouderregio. Ook kan er een breuk van de onderarm optreden. Vaak is er dan sprake van een breuk van zowel het spaakbeen als de ellepijp. Dit geeft instabiliteit van de onderarm. Naast de botbreuk, is er vaak ook sprake van letsel van de weke delen, zoals huid, pezen, spieren en soms vaten en zenuwen. Een ernstig letsel van de weke delen kan leiden tot een open breuk en uitval van de zenuwen en/of bloedvaten.

Ontwrichte elleboog

Een elleboog uit de kom of elleboogontwrichting is een letsel dat meestal ontstaat door een val op een uitgestrekte arm. De elleboog schiet 'uit de kom'. Wanneer dit gebeurt, voel je acuut een scherpe pijn. Er treedt zwelling op en je kan je elleboog niet meer buigen.

Zenuwbeklemming van de nervus medianus oftewel het carpaal tunnel syndroom (CTS) / Bron: Alexonline/Shutterstock.nlZenuwbeklemming van de nervus medianus oftewel het carpaal tunnel syndroom (CTS) / Bron: Alexonline/Shutterstock.nl

Problemen met de zenuwen

Carpaal tunnelsyndroom

Het carpaal tunnel syndroom (CTS) is een veelvoorkomend probleem van de hand, waarbij de de middelste handzenuw of nervus medianus bekneld raakt in de carpale tunnel in de hand, gelegen aan de handpalmzijde van de pols. Deze carpale tunnel is een doorgang voor zenuwen en pezen die van de onderarm naar de hand lopen. CTS kenmerkt zich door tintelingen of gevoelloosheid aan de binnenkant van de hand, met uitstraling naar het verzorgingsgebied van de nervus medianus, vooral de duim en wijsvinger, middelvinger of (een deel van de) ringvinger, maar niet de pink. Een enkele keer heeft iemand een doof gevoel in alle vingers, inclusief de pink. Soms treedt bij CTS uitstralende pijn op vanuit de binnenzijde van de hand, via de elleboogregio, naar de bovenarm en de schouder. Vooral na langdurig en veelvoudig gebruik van de hand.

Nervus ulnaris syndroom / Bron: Alila Medical Media/ShutterstockNervus ulnaris syndroom / Bron: Alila Medical Media/Shutterstock

Cubital tunnel syndroom

Het cubitaal tunnel syndroom of nervus ulnaris entrapment, is een zenuwbeknelling van de ulnaris zenuw of elleboogzenuw aan de binnen-achterzijde van de elleboog. Deze aandoening veroorzaakt pijn rond de elleboog en de onderarm, met eventuele uitstraling naar de ringvinger en pink.

Thoracic outlet syndroom

Het thoracic outlet syndroom (TOS) is een verzamelnaam voor aandoeningen waarbij een vaatzenuwbundel in de schouderregio bekneld is geraakt. Tintelingen en een doof gevoel in nek, schouder, hand en arm zijn klachten die kunnen wijzen op het thoracic outlet syndroom. Door langdurig werken boven schouderhoogte kan een vaatzenuwbundel (een geheel van bloedvaten en zenuwen) in de schouderregio bekneld zijn geraakt. Deze aandoening wordt vooral gezien bij mensen in de leeftijd van 20 tot 40 jaar, veel vaker bij vrouwen dan bij mannen.

Plexus brachialis (zenuw) / Bron: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)Plexus brachialis (zenuw) / Bron: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Plexus brachialis letsel

De plexus brachialis is het zenuwvlechtwerk voor de arm en ontstaat uit vijf zenuwwortels uit het ruggenmerg. De plexus brachialis vertakt zich diverse keren en eindigt als de armzenuwen hoog in de oksel. Als gevolg van een verkeersongeval, en in het bijzonder bij een bromfiets- of motorongeluk, kan er kan er traumatisch plexusletsel optreden. Er kunnen verschillende functies van de arm uitvallen, afhankelijk van welke zenuwen beschadigd zijn. Er kan ook sprake zijn van een obstetrisch plexus brachialis letsel: een letsel van de plexus brachialis dat bij de geboorte is ontstaan.

Thoraxapertuursyndroom

Het thoraxapertuursyndroom ofwel syndromen van de bovenste thoraxopening, komt zelden voor. Het verwijst naar een groep stoornissen die allen pijn en tintelingen in de hand, hals, schouder en arm veroorzaken.

Gewrichten, spieren en pezen

Tenniselleboog / Bron: BruceBlaus, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Tenniselleboog / Bron: BruceBlaus, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Tenniselleboog

Laterale epicondylitis of tenniselleboog is een veelvoorkomende blessure. De tenniselleboog is een overbelastingssyndroom waarbij je de pees van de strekspieren van de hand hebt overbelast. Er is sprake van een ontsteking van de pezen die vanuit de elleboog naar de pols toelopen. Het optreden van (zeurende) pijn ter hoogte van de buitenzijde van de elleboog, is een kenmerkende klacht. Een enkele keer kan de pijn uitstralen naar de onderarm en pols en sporadisch is er uitstralingspijn naar de buitenzijde van de bovenarm en de schouder.

Bursitis

Een slijmbeursontsteking in de schouder (bursitis) kan door allerlei klachten worden veroorzaakt. De symptomen van een slijmbeursontsteking in de schouder zijn pijn in de schouder en (soms forse) bewegingsbeperkingen. De pijn kan uitstralen naar de elleboog of nek. Een slijmbeursontsteking wordt veelal veroorzaakt door mechanische irritatie van de slijmbeurs als gevolg van overbelasting.

Tendinitis

Tendinitis of peesontsteking ontstaat vaak op middelbare of oudere leeftijd wanneer de pezen gevoeliger worden voor beschadiging. Bepaalde pezen zijn gevoelig voor een ontsteking, vooral die van de hand en de onderarm. Een ontsteking van de pees waarmee de duim van de hand weg buigt, wordt het syndroom van De Quervai genoemd (zie onder). Een peesontsteking aan de bovenkant van de biceps in de bovenarm zorgt voor pijnklachten bij het buigen van de elleboog of het optillen en draaien van de arm.

Syndroom van De Quervain

Het syndroom van De Quervain, ook Quervain-peesschedeontsteking genoemd, is een gevolg van een peesontsteking van duim en pols. Het meestvoorkomende symptoom is pijn aan de duimzijde van de pols, die geleidelijk of acuut kan ontstaan. Een enkele keer straalt de pijn uit naar de onderarm.

Golferselleboog

Epicondylitis medialis of golfelleboog is een ontsteking aan de binnenzijde van de elleboog van de aanhechting van de spieren (peesontsteking). Vaak is de oorzaak overbelasting. Een indringende pijn aan de binnenzijde van de elleboog, die soms uitstraalt naar onderarm, pols en hand, is een kenmerkende klacht van een golferselleboog. De pijn straalt zelden uit naar de bovenarm en schouder. Verder treedt krachtsverlies op.

Rotator cuff ruptuur

Het rotator cuff is een groep van pezen die zijn aanhecht op de kop van de bovenarm. De pezen zijn erg kwetsbaar voor beschadiging. Wanneer ze scheuren, is het bewegen van de schouder een pijnlijke aangelegenheid en kan er krachtsverlies en een onvermogen de arm op te tillen optreden. De pijn kan uitstralen naar de bovenarm.

Tussenwervelschijven en wervels

Cervicale spondylosis

Cervicale spondylose komt het meest voor bij mensen van middelbare leeftijd en ouderen en is een aandoening waarbij de tussenwervelschijven en de wervels in de nek in kwaliteit achteruitgaan. Het gevolg hiervan is dat er druk wordt uitgeoefend op het ruggenmerg ter hoogte van de nek. De klachten kunnen samenhangen met verdrukking (compressie) van het ruggenmerg en/of van de zenuwwortels. In geval de zenuwwortels worden samengedrukt, kan er krachtverlies in één of beide armen optreden en kunnen de spieren slinken.

Pijn in de arm door een nekhernia

Een hernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf. Bij een nekhernia of cervicale hernia is er meestal geen pijn in de nek zelf, maar straalt de pijn uit in de arm, eventueel met een doof of prikkelend gevoel. Soms is er sprake van krachtverlies in de arm of hand.

Hartklachten

Angina pectoris (pijn op de borst)

Angina pectoris is de Latijnse benaming voor 'pijn op de borst' en duidt op een aandoening van het hart. Angina pectoris betreft een pijnlijk, drukkend gevoel in of op de borst, dat wordt veroorzaakt door een tijdelijk tekort in de bloedtoevoer van het hart. Angina pectoris ontstaat bij inspanning en verdwijnt direct bij rust. De pijn kan uitstralen naar de hals, kaak, schouder of arm. Angina pectoris wordt veroorzaakt door vernauwing van een of meer kransslagaderen, de bloedvaten die de hartspier zelf van bloed voorzien.

Hartaanval

De medische benaming van een hartinfarct of hartaanval is 'myocard infarct' en het duidt op een beschadiging van de hartspier als gevolg van zuurstoftekort doordat de bloedtoevoer in de kransslagader helemaal afgesloten is door vernauwingen. Een hartaanval kan pijn of een drukkend, knellend gevoel in of op de borst geven, waarbij de de pijn niet weggaat als je rustig gaat zitten of liggen. Er kan uitstralingspijn optreden naar de linkerarm (pijnlijke linkerarm, soms voelbaar als tintelingen in de linkerarm) en soms de rechterarm of beide armen tegelijk, de schouders, hals, kaak en rug. Andere symptomen zijn hevig transpireren en een klamme huid, misselijkheid en/of braken, er bleek of grauw uitzien en benauwdheid.

Vermoeidheid / Bron: Istock.com/BartekSzewczykVermoeidheid / Bron: Istock.com/BartekSzewczyk

Reumatische aandoeningen

Fibromyalgie

Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom; het is een vorm van wekedelenreuma waarbij pijn, stijfheid en vermoeidheid voorop staan. De pijn is wijdverbreid en wordt meestal ervaren in de nek, billen (bilpijn), schouders, armen, de bovenrug en de borst. Het is niet bekend waardoor mensen met fibromyalgie precies klachten krijgen.

Reumatoïde artritis

Bij reumatoïde artritis (RA, vaak kortweg 'reuma' genoemd) ontstaan gewrichtsontstekingen. RA is een auto-immuunziekte en kan sluipend beginnen of acuut ontstaan. RA is een chronische ziekte met een grillig verloop, wat inhoudt dat periodes waarin de ziekte actief en rustig is, elkaar afwisselen. Als complicatie van RA kan er bloedvatontsteking of vasculitis ontstaan, waarbij de kleine bloedvaatjes die naar de zenuw lopen ontstoken zijn. Je kan dan last van doofheid of tintelingen in een arm of been krijgen. Er kan ook een wervel gaan verschuiven, waardoor er een zenuwbeknelling ontstaat. Dit kan bijvoorbeeld tot verlamming in armen of benen leiden.

Longkanker / Bron: Muratart/Shutterstock.comLongkanker / Bron: Muratart/Shutterstock.com

Kanker

Een osteosarcoom is een kwaadaardige bottumor die uitgaat van het bot. Het is de meest voorkomende primaire vorm van botkanker. Deze vorm van botkanker ontstaat vooral in de armen en benen en bij knieën en schouders. Longkanker die is gelokaliseerd in een longtop, kan in de zenuwen die naar de arm lopen ingroeien. Dit kan pijn en een dof gevoel veroorzaken en de arm kan verslappen. Bij borstkanker kunnen er onder meer uitzaaiingen in de botten ontstaan, meestal in de wervelkolom en het bekken, gevolgd door ribben, schedel, bovenbenen, heup en bovenarmen.

Aderontsteking

Als gevolg van mechanische irritatie door bijvoorbeeld een infuusnaald, kan er een aderontsteking ontstaan. Op de arm ontstaat dan een stugge en dikke streng, met daaromheen een rode, pijnlijke zwelling. De aangedane plek voelt warm aan.

Bij welke symptomen huisarts inschakelen?

Een spoedbehandeling is nodig wanneer de pijn aan je arm het gevolg is van een ernstig trauma of letsel, of wanneer deze pijnklachten acuut optreden. Als je problemen ondervindt met het bewegen van je arm of je ziet botten uit je arm steken, dan moet je direct naar de afdeling spoedeisende hulp van een ziekenhuis gaan. Ook bij plotselinge pijn die gepaard gaat met druk op de borst, is medische hulp geboden aangezien dit mogelijk wijst op een hartaanval. Bel in dat geval direct 112.

Onderzoek en diagnose

Pijn in je arm, of dat nu links of rechts is, kan behoorlijk vervelend zijn en je dagelijkse leven flink beïnvloeden. Of het nu gaat om een scherpe, zeurende of stekende pijn, het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Dit is wat je kunt verwachten:

Vraaggesprek met de arts

Bij een bezoek aan de arts begint het met een grondig gesprek over je klachten. De arts wil weten wanneer de pijn begon, of de pijn constant aanwezig is of juist bij bepaalde bewegingen optreedt, en of je nog andere symptomen hebt zoals zwakte of tintelingen.

Lichamelijk onderzoek

De arts zal je arm, schouder en nek onderzoeken. Hij drukt op verschillende plekken om te kijken waar de pijn precies vandaan komt. Door je arm te laten bewegen in verschillende richtingen, beoordeelt hij de beweeglijkheid van je gewrichten en spieren. Dit helpt om te bepalen of de pijn uit de arm zelf komt, of bijvoorbeeld vanuit de nek of schouder.

Beeldvormend onderzoek

Om een duidelijker beeld te krijgen van wat er aan de hand is, kunnen beeldvormende onderzoeken zoals een röntgenfoto, echografie of MRI-scan worden ingezet. Hiermee worden problemen met botten, spieren, pezen of zenuwen opgespoord.

Bloedonderzoek

Bij verdenking van ontstekingen of reumatische aandoeningen wordt soms ook bloedonderzoek gedaan. Hiermee worden ontstekingswaarden of andere aanwijzingen voor een onderliggende ziekte gecontroleerd.

Behandeling van pijn in je arm

De behandeling van pijn in je arm hangt volledig af van de oorzaak, maar er zijn gelukkig verschillende manieren om verlichting te krijgen. Hier zijn de meest voorkomende behandelingen:

Rust en aanpassing

Bij overbelasting of spierspanning is rust vaak de eerste stap. Vermijd bewegingen die de pijn verergeren en geef je arm de kans om te herstellen. Aanpassingen in je dagelijkse routine, zoals minder vaak herhalende bewegingen of ergonomisch werken, helpen ook om verdere belasting te voorkomen.

Fysiotherapie

Fysiotherapie biedt uitkomst bij veel armklachten. Een fysiotherapeut helpt je met gerichte oefeningen om je spieren te versterken en je gewrichten soepel te houden. Dit is vooral nuttig bij aandoeningen zoals een tennisarm, golferselleboog, of klachten door overbelasting.

Pijnstillers en ontstekingsremmers

Bij pijn of ontsteking kan de arts pijnstillers of ontstekingsremmende medicatie voorschrijven, zoals ibuprofen of paracetamol. Deze medicijnen verminderen de pijn en zwelling en maken bewegen wat makkelijker. Voor hevigere pijn zijn soms sterkere medicatie of injecties met corticosteroïden nodig.

Behandeling van zenuwproblemen

Bij zenuwbeknellingen, zoals het carpaletunnelsyndroom, wordt soms gekozen voor een spalk om de pols of hand te ondersteunen, vooral 's nachts. Fysiotherapie en rekoefeningen helpen de druk op de zenuw te verminderen. In ernstige gevallen is een kleine operatie nodig om de beknelde zenuw vrij te maken.

Chirurgische ingreep

Bij ernstige gevallen, zoals een gescheurde pees, botbreuken, of als andere behandelingen niet aanslaan, is soms een operatie nodig. Deze ingreep wordt uitgevoerd om het probleem te verhelpen en de armfunctie te herstellen.

Behandeling van hartproblemen

Als de pijn in je arm te maken heeft met hartproblemen, is directe medische zorg noodzakelijk. Bij verdenking van een hartaanval wordt onmiddellijk een behandeling gestart in het ziekenhuis. Dit kan bestaan uit medicatie, een dotterbehandeling of een bypassoperatie, afhankelijk van de ernst.

Lees verder

© 2015 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Perifere neuropathiePerifere neuropathiePerifere neuropathie is een vervelende aandoening aan de zenuwen. Lees hieronder meer over deze aandoening.
Groeipijn, hoe kun je een kind helpenGroeipijn, hoe kun je een kind helpenAls een kind valt en een wondje heeft dan troost je hem of haar en plakt eventueel een pleister op de wond. Maar wat als…
Zit pijn tussen de oren?Zit pijn tussen de oren?Heeft u last van chronische pijn? Sommige vormen van pijn lijken onverklaarbaar. Is het een raadsel waar uw pijn vandaag…
Fantoompijn; de pijn die er niet 'hoort' te zijnFantoompijn is een vorm van pijn die bij een geamputeerd lichaamsdeel vandaan lijkt te komen. Fantoompijn komt vrij veel…

Het effect van blozenHet effect van blozenBlozen, veel mensen hebben er in meer of mindere mate zo nu en dan last van. De een kleurt tot diep in de nek en de ande…
Sorsby's fundus dystrofie: Vorm van maculadegeneratieSorsby's fundus dystrofie: Vorm van maculadegeneratieIn 1949 beschreef Sorsby een zeer zeldzame vorm van juveniele maculadystrofie. Deze progressieve fundusaandoening heeft…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/eskymaks
  • Cardiologie Centra Nederland. Pijn in de rechterarm; onschuldig of alarmerend teken van een hartziekte? https://www.cardiologiecentra.nl/kennis/nieuws-and-publicaties/pijn-in-de-rechterarm-onschuldig-of-alarmerend-teken-van-een-hartziekte/ (ingezien op 4-9-2024)
  • http://www.mayoclinic.org/symptoms/arm-pain/basics/causes/sym-20050870
  • http://www.goedgezond.be/tag/spierverrekking
  • http://www.borstkanker.nl/uitzaaiingen_in_de_botten
  • http://www.neurochirurgie-zwolle.nl/patienteninformatie/wervels-en-ruggenmerg/nekhernia
  • http://www.reumafonds.nl/informatie-voor-doelgroepen/patienten/vormen-van-reuma/reumatoide-artritis/over-de-ziekte/klachten/complicaties
  • http://www.reumafonds.nl/informatie-voor-doelgroepen/patienten/vormen-van-reuma/fibromyalgie
  • http://www.zenuwcentrum.org/pages/sub/81709/Plexus_Brachialis_letsel.html
  • http://www.fysiotherapiecentrumudenhout.nl/blessures/zweepslag
  • http://www.merckmanual.nl/mmhenl/sec06/ch093/ch093d.html
  • http://www.xpertclinic.nl/hand/cubital-tunnel-syndroom/
  • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/90223-carpaal-tunnel-syndroom-behandeling-operatie-en-herstel.html
  • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/112428-druk-op-de-borstpijn-op-de-borst-angina-pectoris-symptomen.html
  • Janet Parker (hoofdred.). De atlas van het menselijk lichaam. Librero, 2014.
  • Afbeelding bron 1: Fancycrave1, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 3: Alexonline/Shutterstock.nl
  • Afbeelding bron 4: Alila Medical Media/Shutterstock
  • Afbeelding bron 5: BruceBlaus, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Afbeelding bron 6: Istock.com/BartekSzewczyk
  • Afbeelding bron 7: Muratart/Shutterstock.com
Reacties

Colindawolfs, 30-07-2017
Hallo.

ik heb sinds 14 dagen. aan een stuk door pijn in mijn armen van af de schouders tot aan mijn vingers. de pijn word alleen maar erger
mijn armen worden warm (al voel ik het zelf niet)
zijn hard en stijf.
doen enorn pijn en kan ze niet meer bewegen
word in de nacht gewoon wakker van de pijn
help wat moet ik doen? Reactie infoteur, 04-12-2017
U moet deze klachten laten beoordelen door uw huisarts.

Marietta, 15-12-2016
De oorzaak van mijn jarenlange ernstige pijnklachten in de armen, handen en schouders werd veroorzaakt door te laag vitamine D. De ondergrens was 50 en ik had 49,8 als waarde. Weinig bijzonders, maar na het slikken van 1000 mg D per dag zogt ervoor dat binnen 6 weken de klachten vrijwel weg zijn. Dus… ondergrens naar boven bijstellen! Reactie infoteur, 31-12-2016
De optimale bloedwaarde voor vitamine D is onderwerp van discussie, ofschoon vrijwel alle vitamine D deskundigen neigen naar een waarde van boven de 75 nmol/l.

Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 03-11-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 22
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.