Pijn aan de arm: oorzaken pijnlijke rechterarm of linkerarm

Pijn aan de arm: oorzaken pijnlijke rechterarm of linkerarm Pijn aan de arm, of het nu pijn in de bovenarm of onderarm, de linkerarm of de rechterarm betreft, kan wijzen op verschillende oorzaken. Pijn in de bovenarm kan uitstralen naar schouder en nek en vice versa. Bij pijn aan de arm kan er sprake zijn van een spierverrekking of een spierscheur, maar het kan ook zijn dat een onderliggende aandoening de pijn veroorzaakt. Het kan gaan om zeurende, stekende of doffe pijn in de arm. Afhankelijk van de locatie en oorzaak kan een pijnlijke arm gepaard gaan met gevoelloosheid, tintelingen, roodheid, zwelling, gevoeligheid (bij aanraking), een beperkt bewegingsbereik, functieverlies of stijfheid (van de gewrichten). Bij aanhoudende pijn in de arm, is het verstandig de huisarts te raadplegen. De behandeling van een pijnlijke arm hangt af van de onderliggende oorzaak. Soms gaat het herstel vrij snel en soms duurt het herstel veel langer en kan er sprake zijn van chronische klachten. Houd je aan de aanwijzingen van de arts om herstel te bevorderen.

De arm

De arm is een van de meest beweeglijke lichaamsdelen vanwege de uitgebreide hoeveelheid spieren en gewrichten. De arm strekt zich uit van de schouder, waar hij aan het bovenlichaam is bevestigd, tot het polsgewricht, waar hij aan de hand vastligt. De arm heeft twee delen: de bovenarm, welke zich strekt van schouder tot elleboog, en de onderarm, van elleboog tot pols. De arm kent meerdere gewrichten: het schouder-, elleboog- en polsgewricht en de handgewrichten. De arm wordt bedekt door sterke spieren. De spieren zorgen er samen met de mobiele gewrichten van de schouder en elleboog voor dat de arm een grote hoeveelheid bewegingen kan uitvoeren, zoals opheffen, buigen, strekken, zijwaarts bewegen, binnenwaarts bewegen en draaien. Er lopen bloedvaten en zenuwen in de arm. Het voornaamste bloedvat in de arm is de arteria brachialis of (boven)armslagader, welke ontspringt uit de okselslagader (arteria axillaris) en zich bij de elleboog splitst in de arteria radialis of grote polsslagader en de arteria ulnaris of ellepijpslagader. De zenuwen in de arm lopen van de brachiale plexus in de hals (een netwerk van zenuwen in het hals- en schoudergebied), langs de oksel naar de arm. De botten in de arm zijn het bovenarmbeen, het spaakbeen en de ellepijp. De bovenarm bevat één bot, namelijk het bovenarmbeen, welke is verbonden aan het schouderblad (scapula). De onderarm heeft twee botten, het spaakbeen en de ellepijp, gelegen tussen het ellebooggewricht en het polsgewricht.

Bij welke symptomen huisarts inschakelen?

Een spoedbehandeling is nodig wanneer de pijn aan je arm het gevolg is van een ernstig trauma of letsel, of wanneer deze pijnklachten acuut optreden. Als je problemen ondervindt met het bewegen van je arm of je ziet botten uit je arm steken, dan moet je direct naar de afdeling spoedeisende hulp van een ziekenhuis gaan. Ook bij plotselinge pijn die gepaard gaat met druk op de borst, is medische hulp geboden aangezien dit mogelijk wijst op een hartaanval. Bel in dat geval direct 112.

Pijn aan de arm door letsel of trauma

Spierverrekking of spierscheur

Een spierverrekking wordt veroorzaakt wordt door overmatige uitrekking van spiervezels. Je kan spieren tijdens de lichamelijke inspanning overbelasten, zo ook de spieren in de arm. Bij een spierverrekking voel je plotseling pijn. De hele spier of een deel van de spier kan pijn doen, maar je kan de pijn niet goed lokaliseren. Als de verrekte spier samengetrokken wordt, verergert de pijn. Het bewegen van de spieren doet pijn. Er is geen bloeduitstorting of zwelling zichtbaar.

Armpijn door zweepslag

Een gedeeltelijke spierscheuring of zweepslag komt vaak voor op de overgang tussen de spier en de pees en kan plaatsvinden bij een ongecoördineerde beweging of het aanspannen van de spier in een verlengde stand. Het komt ook regelmatig voor bij explosieve sporten, zoals sprinten, hoogspringen en verspringen waarbij steeds kortdurende explosieve bewegingen gemaakt worden. Spieren die geneigd zijn om te verkorten, zijn het meest gevoelig voor dit type blessure. In de arm is dat de triceps brachii (spier gelegen aan de achterzijde van de bovenarm). Bij een spierscheur word je overvallen door een vlijmscherpe hevige pijn op een bepaalde plek. Bewegen (het aanspannen en rekken van de spier) is pijnlijk. Een spierscheur kan gepaard gaan met bloeduitstortingen.

Pijn in de arm door een fractuur

Als je met uitgestrekte arm valt of als je valt op je schouder, kan een gebroken bovenarm ontstaan. De symptomen zijn pijn, zwelling en actieve bewegingsbeperking van de schouderregio. Ook kan er een breuk van de onderarm optreden. Vaak is er dan sprake van een breuk van zowel het spaakbeen als de ellepijp. Dit geeft instabiliteit van de onderarm. Naast de botbreuk, is er vaak ook sprake van letsel van de weke delen, zoals huid, pezen, spieren en soms vaten en zenuwen. Een ernstig letsel van de weke delen kan leiden tot een open breuk en uitval van de zenuwen en/of bloedvaten.

Ontwrichte elleboog

Een elleboog uit de kom of elleboogontwrichting is een letsel dat meestal ontstaat door een val op een uitgestrekte arm. De elleboog schiet 'uit de kom'. Wanneer dit gebeurt, voel je acuut een scherpe pijn. Er treedt zwelling op en je kan je elleboog niet meer buigen.

Zenuwbeklemming van de nervus medianus oftewel het carpaal tunnel syndroom (CTS) / Bron: Alexonline/Shutterstock.nlZenuwbeklemming van de nervus medianus oftewel het carpaal tunnel syndroom (CTS) / Bron: Alexonline/Shutterstock.nl

Problemen met de zenuwen

Carpaal tunnelsyndroom

Het carpaal tunnel syndroom (CTS) is een veelvoorkomend probleem van de hand, waarbij de de middelste handzenuw of nervus medianus bekneld raakt in de carpale tunnel in de hand, gelegen aan de handpalmzijde van de pols. Deze carpale tunnel is een doorgang voor zenuwen en pezen die van de onderarm naar de hand lopen. CTS kenmerkt zich door tintelingen of gevoelloosheid aan de binnenkant van de hand, met uitstraling naar het verzorgingsgebied van de nervus medianus, vooral de duim en wijsvinger, middelvinger of (een deel van de) ringvinger, maar niet de pink. Een enkele keer heeft iemand een doof gevoel in alle vingers, inclusief de pink. Soms treedt bij CTS uitstralende pijn op vanuit de binnenzijde van de hand, via de elleboogregio, naar de bovenarm en de schouder. Vooral na langdurig en veelvoudig gebruik van de hand.

Nervus ulnaris syndroom / Bron: Alila Medical Media/ShutterstockNervus ulnaris syndroom / Bron: Alila Medical Media/Shutterstock

Cubital tunnel syndroom

Het cubitaal tunnel syndroom of nervus ulnaris entrapment, is een zenuwbeknelling van de ulnaris zenuw of elleboogzenuw aan de binnen-achterzijde van de elleboog. Deze aandoening veroorzaakt pijn rond de elleboog en de onderarm, met eventuele uitstraling naar de ringvinger en pink.

Thoracic outlet syndroom

Het thoracic outlet syndroom (TOS) is een verzamelnaam voor aandoeningen waarbij een vaatzenuwbundel in de schouderregio bekneld is geraakt. Tintelingen en een doof gevoel in nek, schouder, hand en arm zijn klachten die kunnen wijzen op het thoracic outlet syndroom. Door langdurig werken boven schouderhoogte kan een vaatzenuwbundel (een geheel van bloedvaten en zenuwen) in de schouderregio bekneld zijn geraakt. Deze aandoening wordt vooral gezien bij mensen in de leeftijd van 20 tot 40 jaar, veel vaker bij vrouwen dan bij mannen.

Plexus brachialis (zenuw) / Bron: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)Plexus brachialis (zenuw) / Bron: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Plexus brachialis letsel

De plexus brachialis is het zenuwvlechtwerk voor de arm en ontstaat uit vijf zenuwwortels uit het ruggenmerg. De plexus brachialis vertakt zich diverse keren en eindigt als de armzenuwen hoog in de oksel. Als gevolg van een verkeersongeval, en in het bijzonder bij een bromfiets- of motorongeluk, kan er kan er traumatisch plexusletsel optreden. Er kunnen verschillende functies van de arm uitvallen, afhankelijk van welke zenuwen beschadigd zijn. Er kan ook sprake zijn van een obstetrisch plexus brachialis letsel: een letsel van de plexus brachialis dat bij de geboorte is ontstaan.

Thoraxapertuursyndroom

Het thoraxapertuursyndroom ofwel syndromen van de bovenste thoraxopening, komt zelden voor. Het verwijst naar een groep stoornissen die allen pijn en tintelingen in de hand, hals, schouder en arm veroorzaken.

Gewrichten, spieren en pezen

Tenniselleboog / Bron: BruceBlaus, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Tenniselleboog / Bron: BruceBlaus, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Tenniselleboog

Laterale epicondylitis of tenniselleboog is een veelvoorkomende blessure. De tenniselleboog is een overbelastingssyndroom waarbij je de pees van de strekspieren van de hand hebt overbelast. Er is sprake van een ontsteking van de pezen die vanuit de elleboog naar de pols toelopen. Het optreden van (zeurende) pijn ter hoogte van de buitenzijde van de elleboog, is een kenmerkende klacht. Een enkele keer kan de pijn uitstralen naar de onderarm en pols en sporadisch is er uitstralingspijn naar de buitenzijde van de bovenarm en de schouder.

Bursitis

Een slijmbeursontsteking in de schouder (bursitis) kan door allerlei klachten worden veroorzaakt. De symptomen van een slijmbeursontsteking in de schouder zijn pijn in de schouder en (soms forse) bewegingsbeperkingen. De pijn kan uitstralen naar de elleboog of nek. Een slijmbeursontsteking wordt veelal veroorzaakt door mechanische irritatie van de slijmbeurs als gevolg van overbelasting.

Tendinitis

Tendinitis of peesontsteking ontstaat vaak op middelbare of oudere leeftijd wanneer de pezen gevoeliger worden voor beschadiging. Bepaalde pezen zijn gevoelig voor een ontsteking, vooral die van de hand en de onderarm. Een ontsteking van de pees waarmee de duim van de hand weg buigt, wordt het syndroom van De Quervai genoemd (zie onder). Een peesontsteking aan de bovenkant van de biceps in de bovenarm zorgt voor pijnklachten bij het buigen van de elleboog of het optillen en draaien van de arm.

Syndroom van De Quervain

Het syndroom van De Quervain, ook Quervain-peesschedeontsteking genoemd, is een gevolg van een peesontsteking van duim en pols. Het meestvoorkomende symptoom is pijn aan de duimzijde van de pols, die geleidelijk of acuut kan ontstaan. Een enkele keer straalt de pijn uit naar de onderarm.

Golferselleboog

Epicondylitis medialis of golfelleboog is een ontsteking aan de binnenzijde van de elleboog van de aanhechting van de spieren (peesontsteking). Vaak is de oorzaak overbelasting. Een indringende pijn aan de binnenzijde van de elleboog, die soms uitstraalt naar onderarm, pols en hand, is een kenmerkende klacht van een golferselleboog. De pijn straalt zelden uit naar de bovenarm en schouder. Verder treedt krachtsverlies op.

Rotator cuff ruptuur

Het rotator cuff is een groep van pezen die zijn aanhecht op de kop van de bovenarm. De pezen zijn erg kwetsbaar voor beschadiging. Wanneer ze scheuren, is het bewegen van de schouder een pijnlijke aangelegenheid en kan er krachtsverlies en een onvermogen de arm op te tillen optreden. De pijn kan uitstralen naar de bovenarm.

Tussenwervelschijven en wervels

Cervicale spondylosis

Cervicale spondylose komt het meest voor bij mensen van middelbare leeftijd en ouderen en is een aandoening waarbij de tussenwervelschijven en de wervels in de nek in kwaliteit achteruitgaan. Het gevolg hiervan is dat er druk wordt uitgeoefend op het ruggenmerg ter hoogte van de nek. De klachten kunnen samenhangen met verdrukking (compressie) van het ruggenmerg en/of van de zenuwwortels. In geval de zenuwwortels worden samengedrukt, kan er krachtverlies in één of beide armen optreden en kunnen de spieren slinken.

Pijn in de arm door een nekhernia

Een hernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf. Bij een nekhernia of cervicale hernia is er meestal geen pijn in de nek zelf, maar straalt de pijn uit in de arm, eventueel met een doof of prikkelend gevoel. Soms is er sprake van krachtverlies in de arm of hand.

Hartklachten

Angina pectoris (pijn op de borst)

Angina pectoris is de Latijnse benaming voor 'pijn op de borst' en duidt op een aandoening van het hart. Angina pectoris betreft een pijnlijk, drukkend gevoel in of op de borst, dat wordt veroorzaakt door een tijdelijk tekort in de bloedtoevoer van het hart. Angina pectoris ontstaat bij inspanning en verdwijnt direct bij rust. De pijn kan uitstralen naar de hals, kaak, schouder of arm. Angina pectoris wordt veroorzaakt door vernauwing van een of meer kransslagaderen, de bloedvaten die de hartspier zelf van bloed voorzien.

Hartaanval

De medische benaming van een hartinfarct of hartaanval is 'myocard infarct' en het duidt op een beschadiging van de hartspier als gevolg van zuurstoftekort doordat de bloedtoevoer in de kransslagader helemaal afgesloten is door vernauwingen. Een hartaanval kan pijn of een drukkend, knellend gevoel in of op de borst geven, waarbij de de pijn niet weggaat als je rustig gaat zitten of liggen. Er kan uitstralingspijn optreden naar de linkerarm (pijnlijke linkerarm, soms voelbaar als tintelingen in de linkerarm) en soms de rechterarm of beide armen tegelijk, de schouders, hals, kaak en rug. Andere symptomen zijn hevig transpireren en een klamme huid, misselijkheid en/of braken, er bleek of grauw uitzien en benauwdheid.

Vermoeidheid / Bron: Istock.com/BartekSzewczykVermoeidheid / Bron: Istock.com/BartekSzewczyk

Reumatische aandoeningen

Fibromyalgie

Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom; het is een vorm van wekedelenreuma waarbij pijn, stijfheid en vermoeidheid voorop staan. De pijn is wijdverbreid en wordt meestal ervaren in de nek, billen (bilpijn), schouders, armen, de bovenrug en de borst. Het is niet bekend waardoor mensen met fibromyalgie precies klachten krijgen.

Reumatoïde artritis

Bij reumatoïde artritis (RA, vaak kortweg 'reuma' genoemd) ontstaan gewrichtsontstekingen. RA is een auto-immuunziekte en kan sluipend beginnen of acuut ontstaan. RA is een chronische ziekte met een grillig verloop, wat inhoudt dat periodes waarin de ziekte actief en rustig is, elkaar afwisselen. Als complicatie van RA kan er bloedvatontsteking of vasculitis ontstaan, waarbij de kleine bloedvaatjes die naar de zenuw lopen ontstoken zijn. Je kan dan last van doofheid of tintelingen in een arm of been krijgen. Er kan ook een wervel gaan verschuiven, waardoor er een zenuwbeknelling ontstaat. Dit kan bijvoorbeeld tot verlamming in armen of benen leiden.

Longkanker / Bron: Muratart/Shutterstock.comLongkanker / Bron: Muratart/Shutterstock.com

Kanker

Een osteosarcoom is een kwaadaardige bottumor die uitgaat van het bot. Het is de meest voorkomende primaire vorm van botkanker. Deze vorm van botkanker ontstaat vooral in de armen en benen en bij knieën en schouders. Longkanker die is gelokaliseerd in een longtop, kan in de zenuwen die naar de arm lopen ingroeien. Dit kan pijn en een dof gevoel veroorzaken en de arm kan verslappen. Bij borstkanker kunnen er onder meer uitzaaiingen in de botten ontstaan, meestal in de wervelkolom en het bekken, gevolgd door ribben, schedel, bovenbenen, heup en bovenarmen.

Aderontsteking

Als gevolg van mechanische irritatie door bijvoorbeeld een infuusnaald, kan er een aderontsteking ontstaan. Op de arm ontstaat dan een stugge en dikke streng, met daaromheen een rode, pijnlijke zwelling. De aangedane plek voelt warm aan.

Lees verder

© 2015 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Perifere neuropathiePerifere neuropathiePerifere neuropathie is een vervelende aandoening aan de zenuwen. Lees hieronder meer over deze aandoening.
Groeipijn, hoe kun je een kind helpenGroeipijn, hoe kun je een kind helpenAls een kind valt en een wondje heeft dan troost je hem of haar en plakt eventueel een pleister op de wond. Maar wat als…
Zit pijn tussen de oren?Zit pijn tussen de oren?Heeft u last van chronische pijn? Sommige vormen van pijn lijken onverklaarbaar. Is het een raadsel waar uw pijn vandaag…
Fantoompijn; de pijn die er niet 'hoort' te zijnFantoompijn is een vorm van pijn die bij een geamputeerd lichaamsdeel vandaan lijkt te komen. Fantoompijn komt vrij veel…

Het effect van blozenHet effect van blozenBlozen, veel mensen hebben er in meer of mindere mate zo nu en dan last van. De een kleurt tot diep in de nek en de ande…
Sorsby's fundus dystrofie: Vorm van maculadegeneratieSorsby's fundus dystrofie: Vorm van maculadegeneratieIn 1949 beschreef Sorsby een zeer zeldzame vorm van juveniele maculadystrofie. Deze progressieve fundusaandoening heeft…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/eskymaks
 • http://www.mayoclinic.org/symptoms/arm-pain/basics/causes/sym-20050870
 • http://www.goedgezond.be/tag/spierverrekking
 • http://www.borstkanker.nl/uitzaaiingen_in_de_botten
 • http://www.neurochirurgie-zwolle.nl/patienteninformatie/wervels-en-ruggenmerg/nekhernia
 • http://www.reumafonds.nl/informatie-voor-doelgroepen/patienten/vormen-van-reuma/reumatoide-artritis/over-de-ziekte/klachten/complicaties
 • http://www.reumafonds.nl/informatie-voor-doelgroepen/patienten/vormen-van-reuma/fibromyalgie
 • http://www.zenuwcentrum.org/pages/sub/81709/Plexus_Brachialis_letsel.html
 • http://www.fysiotherapiecentrumudenhout.nl/blessures/zweepslag
 • http://www.merckmanual.nl/mmhenl/sec06/ch093/ch093d.html
 • http://www.xpertclinic.nl/hand/cubital-tunnel-syndroom/
 • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/90223-carpaal-tunnel-syndroom-behandeling-operatie-en-herstel.html
 • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/112428-druk-op-de-borstpijn-op-de-borst-angina-pectoris-symptomen.html
 • Janet Parker (hoofdred.). De atlas van het menselijk lichaam. Librero, 2014.
 • Afbeelding bron 1: Alexonline/Shutterstock.nl
 • Afbeelding bron 2: Alila Medical Media/Shutterstock
 • Afbeelding bron 3: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 4: BruceBlaus, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 5: Istock.com/BartekSzewczyk
 • Afbeelding bron 6: Muratart/Shutterstock.com
Reacties

Colindawolfs, 30-07-2017
Hallo.

ik heb sinds 14 dagen. aan een stuk door pijn in mijn armen van af de schouders tot aan mijn vingers. de pijn word alleen maar erger
mijn armen worden warm (al voel ik het zelf niet)
zijn hard en stijf.
doen enorn pijn en kan ze niet meer bewegen
word in de nacht gewoon wakker van de pijn
help wat moet ik doen? Reactie infoteur, 04-12-2017
U moet deze klachten laten beoordelen door uw huisarts.

Marietta, 15-12-2016
De oorzaak van mijn jarenlange ernstige pijnklachten in de armen, handen en schouders werd veroorzaakt door te laag vitamine D. De ondergrens was 50 en ik had 49,8 als waarde. Weinig bijzonders, maar na het slikken van 1000 mg D per dag zogt ervoor dat binnen 6 weken de klachten vrijwel weg zijn. Dus… ondergrens naar boven bijstellen! Reactie infoteur, 31-12-2016
De optimale bloedwaarde voor vitamine D is onderwerp van discussie, ofschoon vrijwel alle vitamine D deskundigen neigen naar een waarde van boven de 75 nmol/l.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 21-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 20
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.