Zit pijn tussen de oren?

Zit pijn tussen de oren? Heeft u last van chronische pijn? Sommige vormen van pijn lijken onverklaarbaar. Is het een raadsel waar uw pijn vandaag komt? Dan heeft u vast al vaak de verklaring gekregen ‘de pijn zit gewoon tussen uw oren.’ Echter blijkt niets minder waar te zijn. De pijn is echt!

Wat is chronische pijn?

Een grootschalig onderzoek heeft aangetoond dat één op de vijf mensen lijdt aan een vorm van chronische pijn. Dit komt neer op ruim drie miljoen mensen. Chronische pijn kan omschreven worden als pijn waarvan de oorzaak onduidelijk is. De reden voor de pijn wordt vaak afgeschreven als een zenuw die knel zit, maar het kan ook voorkomen uit de menselijke psyche of sensitisatie van het zenuwstelsel. Een voorbeeld van chronische pijn is fantoompijn. Iemand kan vreselijk veel pijn ervaringen in een geamputeerd ledemaat.

Pijnervaring van het lichaam en de hersenen

Vanuit technisch oogpunt bekeken komt alle pijn die mensen ervaren tussen de oren vandaan. Dat komt simpelweg omdat pijn daar verwerkt wordt. Het maakt niet uit waar u pijn in uw lichaam voelt, de hersenen verwerken deze pijn.

Het brein verwerkt ook de emoties die we ervaren. Het is daarom niet verrassend dat psychologie zo belangrijk is als het gaat om het de omgang met pijn. Pijn-psychologie is een manier waarop u informatie en vaardigheden leert, zodat de pijn beheerst en gereduceerd kan worden. Als u over deze kennis beschikt, en uzelf de vaardigheden aan heeft geleerd, krijgt u de controle terug over deze pijn en kunt u deze verminderen.

Een belangrijke vaardigheid van pijn-psychologie heeft te maken met het veranderen van uw reactie op de pijn. Het menselijk lichaam en de hersenen reageren op een bepaalde manier op pijn. Voorbeelden hiervan zijn: Een verhoogde hartslag, toegenomen ademhalingssnelheid, stijve spieren, onrustige gedachtes en vernauwing van de bloedvaten.

Deze vijf aspecten vormen de reactie van het lichaam op pijn. Dit zijn dezelfde vijf aspecten die voorkomen bij een reactie op stress. De reactie van het lichaam op pijn is dus hetzelfde als de reactie van het lichaam op stress. Het is daarom niet verwonderlijk dat mensen stress benoemen als versterkende factor van hun pijn.

Het zou ideaal zijn als de automatische manier waarop het lichaam reageert op pijn, zou helpen de pijn te verminderen. Helaas is het tegenovergestelde waar. De reactie op pijn verergert chronische pijn. Te lang rond blijven lopen met chronische pijn leidt tot een verminderde gesteldheid van het lichaam en de hersenen. De pijn die wordt ervaren leidt tot een terugkerende negatieve prikkel in de hersenen, die invloed heeft op het welbevinden van een persoon.

Het goede nieuws is dat u uw lichaam en hersenen kunt reviseren naar een gezondere toestand. Een toestand die leidt naar minder stress en minder behoefte aan pijnmedicatie, kortom een comfortabelere situatie.

Een verklaring voor chronische pijn

Er kan sprake zijn van een pijnervaring zonder dat er een ontsteking of beschadiging van het lichaam is. Deze pijn komt dan uit het zenuwstelsel. Het zenuwstelsel verwerkt de pijnsignalen en is dan gedeeltelijk overgevoelig geworden. Een ander woord voor dit verschijnsel is sensitisatie. De pijnregulering van het zenuwstelsel is te strak afgesteld, waardoor dingen die normaal geen pijn deden dat nu wel doen. Voor dit verschijnsel wordt ook wel de metafoor van een brandalarm gebruikt. Als het alarm kapot is, is er geen brand, maar toch gaat het alarm af. Vertaald naar het menselijk lichaam. Het lichaam is niet beschadigd, maar er is wel sensitisatie in het zenuwstelsel. Iets simpels als een krat boodschappen optillen kan al leiden tot pijn, terwijl hier voorheen nooit sprake van was.
© 2014 - 2025 Jasperr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom vrouwen meer pijn ervaren dan mannenWaarom vrouwen meer pijn ervaren dan mannenEén op de tien Nederlanders gaat jaarlijks naar de huisarts vanwege pijnklachten aan het bewegingsapparaat. Vrouwen gaan…
Zeurende pijn in liesstreek – Wat kan de oorzaak zijn?Zeurende pijn in liesstreek – Wat kan de oorzaak zijn?Een zeurende pijn in de liesstreek kan heel lastig zijn. Vooral als je niet weet wat de oorzaak is. Heel veel mensen heb…
Neuropathische pijnNeuropathische pijn, ook bekend als zenuwpijn, ontstaat door acuut of chronisch letsel van het zenuwstelsel. Door bescha…
Hoe te handelen bij chronische pijnHoe te handelen bij chronische pijnChronische pijn, dat wil zeggen herhaaldelijk of voortdurend pijn, is een reden om naar een huisarts te gaan. Maar een h…
Hoe vaak en hoe lang moet je douchen?Hoe vaak en hoe lang moet je douchen?Douchen of in bad gaan, beiden is nodig om schoon te worden. Niet iedereen heeft de keus tussen een bad of douche. De me…
Bronnen en referenties
  • Pool G., Heuvel F., Ranchor A.V. & Sanderman R. Handboek psychologische interventies bij chronisch-somatische aandoeningen. (2004)
Jasperr (14 artikelen)
Laatste update: 13-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.