Waarom vrouwen meer pijn ervaren dan mannen

Waarom vrouwen meer pijn ervaren dan mannen Eén op de tien Nederlanders gaat jaarlijks naar de huisarts vanwege pijnklachten aan het bewegingsapparaat. Vrouwen gaan hierbij vaker dan mannen. Uit onderzoek blijkt dat 39% van de mannen chronische pijn ervaart ten opzichte van 45% van de vrouwen. Er zijn verschillen wat betreft de locatie van de pijn. Zo hebben vrouwen vaker pijn in de pols en handen dan mannen. Daarnaast zijn er nog verschillen waarneembaar in de rug, nek, schouder, elleboog, heup, enkel en voet.

Verschillen in pijn tussen mannen en vrouwen

Er zijn 3 verschillende theorieën die verklaren waarom vrouwen meer pijnklachten aan het bewegingsapparaat ervaren dan mannen. Dit zijn:
  • ' Gender role' = bij vrouwen wordt het geaccepteerd dat ze makkelijker pijnklachten uiten dan mannen
  • ' Exposuretheorie' = vrouwen zouden meer blootgesteld worden aan risicofactoren voor het hebben van pijn
  • ' Vulnerabilitytheorie' = vrouwen zijn gevoeliger wat betreft het ontstaan van pijnklachten

Gender role

De gedachte achter deze theorie is dat mannen over het algemeen niet moeten klagen als ze pijn ervaren. Voor vrouwen is het algemeen geaccepteerd dat men makkelijker pijn uiten dan mannen. Uit onderzoek blijkt dat gezonde vrouwen bij gelijke pijnprikkels meer pijn aangeven dan mannen. Daarnaast wordt in een koud-waterstimulatie een hogere pijnintensiteit ervaren dan bij mannen. Maar als er van tevoren wordt verteld wat er gaat gebeuren dan zijn er geen verschillen waar te nemen tussen mannen en vrouwen. Dit verklaart dat vrouwen makkelijker over pijn klagen dan mannen. Terwijl er geen sprake hoeft te zijn van meer pijnklachten in vergelijking met vrouwen.

Exposuretheorie

Deze theorie geeft aan dat de pijnklachten afhankelijk zijn van de mate waarin vrouwen worden blootgesteld aan risicofactoren tenopzichte van mannen. Er wordt gesuggereerd dat vrouwen op de arbeidsmarkt andere functies hebben en anders omgaan met hun functie dan hun mannelijke collega's. Daarnaast zou de vrouw in het huishouden meer taken op zich nemen dan mannen. Hierdoor staan vrouwen meer bloot aan fysieke factoren en stress.

Uit onderzoek, waarin wordt gekeken naar psychosociale risicofactoren aangevuld met een tevredenheid onderzoek van het werk, worden 3 bronnen van stress onderscheiden. Dit zijn: te hoge taakeisen, te weinig regelmogelijkheden en gebrek aan sociale steun. Daarnaast werd er gekeken of er verschillen waren wat betreft pijn wanneer mannen en vrouwen dezelfde taken uitvoeren. Het blijkt dat de verschillen in pijn worden veroorzaakt door de taak die een vrouw uitvoert in plek van de taakuitvoering.

Vulnerabilitytheorie

Deze theorie geeft aan dat de gevoeligheid van pijn afhankelijk is van de verschillen in anatomie en fysiologie. Dit betekent dat seks specifieke kenmerken zoals geslachtshormonen verantwoordelijk zijn voor de mate van pijnervaring. Daarnaast zorgt overgewicht bij vrouwen voor meer pijnervaring dan bij mannen.

Uit onderzoek blijkt dat hormonale factoren van grote invloed zijn op pijnklachten bij vrouwen. Vooral jonge vrouwen die hun eerste kind gebaard hebben, duur en gebruik van anticonceptie, onregelmatige of lange menstruatiecyclus, etc. hebben last van een verhoogde laxiteit (soepelheid) van de ligamenten (banden) in het lichaam. Dit kan verschillende klachten bevorderen die bij vrouwen meer pijnervaring geven dan bij mannen.

Tevens zijn er aanwijzingen dat vrouwen overdreven en extreem negatieve opvattingen hebben over pijn dan mannen. Men suggereert wanneer mannen dit gedrag vertonen dat het meer invloed heeft op de instandhouding van de pijn dan bij vrouwen het geval is.
© 2011 - 2024 Jerommeke31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Symptomen hartaanval bij de vrouwSymptomen hartaanval bij de vrouwWanneer het gaat om een hartaanval (myocard infarct) valt op dat vrouwen veel minder snel naar de dokter stappen dan man…
Zeurende pijn in liesstreek  Wat kan de oorzaak zijn?Zeurende pijn in liesstreek Wat kan de oorzaak zijn?Een zeurende pijn in de liesstreek kan heel lastig zijn. Vooral als je niet weet wat de oorzaak is. Heel veel mensen heb…
Pijn tijdens het vrijenSeks is iets waarvan je samen wilt genieten. Niet iets waar je tegenop wil zien, omdat je pijn hebt tijdens het vrijen o…
Ovulatiepijn: informatie en tipsOvulatiepijn: informatie en tipsVrijwel alle vrouwen voelen zich rond en tijdens hun menstruatie minder lekker; ze hebben bijvoorbeeld (in meer of minde…

Abnormaal bloedverlies door een poliep in de baarmoederAbnormaal bloedverlies door een poliep in de baarmoederEen poliep is in verreweg de meeste gevallen een onschuldig gezwelletje dat bestaat uit slijmvliesweefsel. Het kan ontst…
Overgewicht door antibioticaOvergewicht door antibioticaOnverklaard overgewicht bij mensen hangt mogelijk samen met het gebruik van antibiotica. Bij boeren is allang bekend dat…
Bronnen en referenties
  • Nederlands tijdschrift voor fysiotherapie 2008;118(4)109-112
Jerommeke31 (92 artikelen)
Gepubliceerd: 02-11-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.