Pijn tijdens het vrijen

Seks is iets waarvan je samen wilt genieten. Niet iets waar je tegenop wil zien, omdat je pijn hebt tijdens het vrijen of omdat het daardoor zelfs helemaal niet lukt. Er zijn een aantal oorzaken te noemen waardoor het vrijen pijn kan doen. Ook kan de pijn op verschillende plekken zitten. Dit artikel gaat in op de verschillende soorten pijn en de oorzaken die kunnen leiden tot pijn tijdens de seks.

Het komt veel voor

Het is een schrale troost, maar pijn bij het vrijen komt bij veel mensen voor. Mannen kunnen dit ook ervaren, maar voornamelijk vrouwen hebben hier last van. Het is echter niet een onderwerp dat snel op tafel wordt gegooid, waardoor je het gevoel kan hebben dat anderen in jouw omgeving dit probleem niet kennen. Als iemand het onderwerp toch begint, vinden anderen daar vaak veel herkenning.

Neerwaartse spiraal

Als je merkt dat het vrijen pijn doet, is de kans groter dat je later denkt: nu even niet, ik heb niet zo'n zin, het doet toch pijn. Het aantal momenten dat je samen seks hebt neemt hierdoor vaak af. Zeker als je het tussentijds nog eens probeert en merkt dat het nog steeds pijn doet. Je raakt moeilijker seksueel opgewonden, wordt als vrouw minder tot niet meer nat. Dan liever geen seks denk je, wat je natuurlijk niet wilt, want je wilt samen het liefst genieten.

Soorten pijn

Niet iedere pijn is hetzelfde. Dit zijn verschillende plekken waar je pijn kunt hebben tijdens de seks:

Diepere pijn

Bij de vrouw kan het dieper in de vagina pijn doen. De man stoot met zijn penis tegen de opening van de baarmoedermond. Zeker bij het standje ''op z'n hondjes'' kan de penis goed de baarmoedermond raken, mits de penis lang genoeg is. Het kan ook zijn dat je last hebt van je buik/darmen. Dan kan het dieper ook een pijnlijk gevoel geven.

Pijn bij de ingang van de vagina

Een vrouw kan pijn hebben wanneer haar partner met zijn penis of met de vingers naar binnen gaat. Dan is de pijn te voelen direct aan de ingang van de vagina. Het kan een branderige pijn zijn. Je kunt het vaak ook nog voelen wanneer je na de seks moet plassen. Ook dan ontstaat het branderige gevoel.

Pijn aan het oppervlak

Bij de man kan de eikel te gevoelig en pijnlijk zijn. Bij de vrouw de clitoris en de schaamlippen. Zelfs zitten kan dan al pijnlijk zijn. Omdat dit een plek van het lichaam is waardoor de huid meer broeierig is, doordat het er natter is, verdwijnt de irritatie wat minder snel.

Meest voorkomende oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken waardoor er pijn kan ontstaan tijdens het vrijen. Hier de meest voorkomende:
  • Schimmelinfectie
  • SOA
  • Het niet kunnen ontspannen van de bekkenbodemspieren bij de vrouw
  • Een te grote penis
  • Het niet opgewonden raken van de vrouw
  • Het wel opgewonden raken, maar niet nat worden van de vrouw
  • De overgang
  • Een verzakking van de baarmoeder

Candida schimmelinfectie

Een schimmelinfectie is een veel voorkomende oorzaak waardoor mensen pijn ervaren tijdens de seks. Dit geldt zowel voor mannen als vrouwen, maar vrouwen hebben hier sneller last van. De schimmelinfectie die bij de vagina kan optreden noemt men ook wel candida infectie. Het is vervelend, maar goed te behandelen. Dit kan d.m.v. medicijnen die de huisarts je voorschrijft of d.m.v. het anti-candida dieet.
© 2015 - 2024 Wuppie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijn tijdens het vrijen bij de man (dyspareunie)Pijn tijdens het vrijen bij de man (dyspareunie)Pijn tijdens het vrijen (ook wel dyspareunie genoemd) komt zowel bij de vrouw als bij de man voor. Pijn tijdens de seks…
GeslachtsgemeenschapGeslachtsgemeenschapDe geslachtsgemeenschap begint wanneer de stijf geworden penis in de vochtige geworden vagina word ingebracht. Soms maak…
Pijn bij het vrijenSeksuologen in Vlaanderen horen steeds meer vrouwen klagen over pijn bij het vrijen. Dyspareunie, zoals de seksuele pijn…
Seks, goed voor je conditie!Seks, goed voor je conditie!Je zult het misschien niet geloven, maar seks is heel erg goed voor je conditie, ontwikkeling van je spieren en je uiter…

Hoe beëindig je een relatie?Hoe beëindig je een relatie?Als je in een relatie zit en je bent niet meer verliefd op die andere persoon, dan zal je kunnen besloten om een punt ac…
Tips tegen relatiesleurTips tegen relatiesleurIedereen die al langere tijd een relatie heeft kent het wel. De sleur in je relatie. In het begin zijn jullie verliefd e…
Bronnen en referenties
  • http://www.depaarsekeizerin.nl/info-adviezen/pijn-bij-vrijen-een-veelvoorkomende-klacht#.VPbpHPmG-So
Wuppie (35 artikelen)
Gepubliceerd: 04-03-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.