Hoe te handelen bij chronische pijn

Hoe te handelen bij chronische pijn Chronische pijn, dat wil zeggen herhaaldelijk of voortdurend pijn, is een reden om naar een huisarts te gaan. Maar een huisarts is geen helderziende waardoor het belangrijk is om de pijn goed te kunnen beschrijven en precies aan te kunnen geven waar de pijn zit. Ook zal de huisarts een aantal vragen stellen waarbij duidelijke antwoorden belangrijk zijn voor het stellen van de juiste diagnose. Het is goed om voorafgaand aan een bezoek aan de huisarts een aantal vragen al te overwegen en antwoorden te vinden.

Chronische pijn en niet meer normaal functioneren

Chronische pijn kan het dagelijkse leven in grote mate beïnvloeden. Het is daarom goed om tijdig te onderkennen dat de grens is bereikt om geen controle over het leven te verliezen door de chronische pijn. Pijn kan immers zoveel opeisen dat normaal functioneren niet meer mogelijk is. Op eigen houtje met pijnstillers experimenteren is ook geen goede zaak. In eerste instantie is de huisarts de aangewezen hulpverlener.

Omschrijven van chronische pijn

De exacte beschrijving van de pijn is soms niet zo makkelijk. Toch is het verhaal van de patiënt voor de huisarts de belangrijkste pijler om een diagnose te kunnen stellen. Door middel van vragen te stellen probeert de huisarts er achter te komen wat zijn advies zal moeten worden. Vragen gaan er bijvoorbeeld over hoe lang de pijn al duurt, hoe erg de pijn is en hoe vaak en langdurig de pijn optreedt. Ook is het voor de huisarts belangrijk om te weten in welke situaties de pijn zich vooral voordoet. Bijvoorbeeld in een werksituatie of bij bepaalde handelingen. Wellicht is er ooit een ernstige verwonding geweest op de plek waar de chronische pijn zich voordoet.

Signalen naar omgeving

Pijn kan op verschillende manieren worden ervaren. Hij kan stekend aanvoelen op een bepaalde plek en kan ook uitstralen naar een groter gebied. Een goed advies bij chronische pijn is ook om niet rond te blijven lopen zonder signalen af te geven aan de omgeving. Zonder informatie kunnen zij niet helpen of er rekening mee houden. Begrip en hulp van de omgeving kan ook bijdragen aan minder beleving van de pijn. Ook bestaan er speciale patiëntenorganisaties waar mensen met pijn terecht kunnen en waar zij kunnen praten over hun problemen.

Afleiding voor minder beleving

Voor een groot deel is chronische pijn ook een persoonlijke beleving. Ook al is vergelijken van de pijn van verschillende personen niet echt mogelijk lijkt het vaak dat de een bepaalde pijnen vreselijk vindt terwijl een andere er minder van lijdt. Ook is bekend dat de beleving kan verminderen door de gedachten af te leiden. Leuke dingen doen zoals uitgaan bijvoorbeeld naar een film of het theater of een afleidende hobby kunnen de beleving zeker verminderen. Bekend is ook dat veel mensen tijdens de vakantie minder pijn voelen dan eenmaal weer terug thuis.

Een goed verhaal bij de huisarts

Vooraf aan het bezoek van de huisarts kan thuis zelf veel worden overwogen om een goed verhaal te kunnen houden. Vragen daarbij zijn onder meer:
 • Waar zit de pijn precies?
 • Hoe kan de pijn omschreven worden?
 • Straalt de pijn uit?
 • Wanneer is de pijn aanwezig?
 • Wanneer is de pijn het hevigst?
 • Treedt hij vooral op bij bepaalde handelingen?
 • Wordt het erger door bepaalde handelingen?
 • Zijn er manieren om de pijn te voorkomen?
 • Zijn er manieren om de pijn te verminderen?
 • Heeft de pijn invloed op het slaappatroon?
 • Is de pijn aan te geven op een schaal van 0 tot 10?
 • Verandert dat pijncijfer door de dag heen?
 • Is er sprake van kort of lang durende pijnaanvallen?
 • Zo ja, hoe vaak komen die voor en hoe lang duren ze?
 • Welke dingen gaan vooral goed zonder pijn?
 • Is de pijn afhankelijk van situaties met veel stress?

Lees verder

© 2012 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen bij een keelontsteking?Wat is een keelontsteking? Een keelontsteking is een ontstekingsreactie binnen in de keel. Deze ontsteking kan meerdere…
Perifere neuropathiePerifere neuropathiePerifere neuropathie is een vervelende aandoening aan de zenuwen. Lees hieronder meer over deze aandoening.
Probleem of stoornis: PijnstoornisPijn is een heel gewone reden waarom mensen zich voor hulp bij een arts vervoegen. Volgens sommige schattingen heeft tot…
Wat te doen bij een bijbalontsteking?Wat is een bijbalontsteking? Een bijbalontsteking is een ontstekingsreactie binnenin de bijbal. Onderzoek wijst uit dat…
Haaruitval voorkomenHaaruitval voorkomenHaaruitval bij mannen komt al voor vanaf je 25e levensjaar en kan verstekkende gevolgen hebben voor je uiterlijk en iden…
Bronnen en referenties
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 07-04-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.