Hoe te handelen bij chronische pijn
Chronische pijn, dat wil zeggen herhaaldelijk of voortdurend pijn, is een reden om naar een huisarts te gaan. Maar een huisarts is geen helderziende waardoor het belangrijk is om de pijn goed te kunnen beschrijven en precies aan te kunnen geven waar de pijn zit. Ook zal de huisarts een aantal vragen stellen waarbij duidelijke antwoorden belangrijk zijn voor het stellen van de juiste diagnose. Het is goed om voorafgaand aan een bezoek aan de huisarts een aantal vragen al te overwegen en antwoorden te vinden.
Chronische pijn en niet meer normaal functioneren
Chronische pijn kan het dagelijkse leven in grote mate beïnvloeden. Het is daarom goed om tijdig te onderkennen dat de grens is bereikt om geen controle over het leven te verliezen door de chronische pijn. Pijn kan immers zoveel opeisen dat normaal functioneren niet meer mogelijk is. Op eigen houtje met pijnstillers experimenteren is ook geen goede zaak. In eerste instantie is de huisarts de aangewezen hulpverlener.
Omschrijven van chronische pijn
De exacte beschrijving van de pijn is soms niet zo makkelijk. Toch is het verhaal van de patiënt voor de huisarts de belangrijkste pijler om een diagnose te kunnen stellen. Door middel van vragen te stellen probeert de huisarts er achter te komen wat zijn advies zal moeten worden. Vragen gaan er bijvoorbeeld over hoe lang de pijn al duurt, hoe erg de pijn is en hoe vaak en langdurig de pijn optreedt. Ook is het voor de huisarts belangrijk om te weten in welke situaties de pijn zich vooral voordoet. Bijvoorbeeld in een werksituatie of bij bepaalde handelingen. Wellicht is er ooit een ernstige verwonding geweest op de plek waar de chronische pijn zich voordoet.
Signalen naar omgeving
Pijn kan op verschillende manieren worden ervaren. Hij kan stekend aanvoelen op een bepaalde plek en kan ook uitstralen naar een groter gebied. Een goed advies bij chronische pijn is ook om niet rond te blijven lopen zonder signalen af te geven aan de omgeving. Zonder informatie kunnen zij niet helpen of er rekening mee houden. Begrip en hulp van de omgeving kan ook bijdragen aan minder beleving van de pijn. Ook bestaan er speciale patiëntenorganisaties waar mensen met pijn terecht kunnen en waar zij kunnen praten over hun problemen.
Afleiding voor minder beleving
Voor een groot deel is chronische pijn ook een persoonlijke beleving. Ook al is vergelijken van de pijn van verschillende personen niet echt mogelijk lijkt het vaak dat de een bepaalde pijnen vreselijk vindt terwijl een andere er minder van lijdt. Ook is bekend dat de beleving kan verminderen door de gedachten af te leiden. Leuke dingen doen zoals uitgaan bijvoorbeeld naar een film of het theater of een afleidende hobby kunnen de beleving zeker verminderen. Bekend is ook dat veel mensen tijdens de vakantie minder pijn voelen dan eenmaal weer terug thuis.
Een goed verhaal bij de huisarts
Vooraf aan het bezoek van de huisarts kan thuis zelf veel worden overwogen om een goed verhaal te kunnen houden. Vragen daarbij zijn onder meer:
- Waar zit de pijn precies?
- Hoe kan de pijn omschreven worden?
- Straalt de pijn uit?
- Wanneer is de pijn aanwezig?
- Wanneer is de pijn het hevigst?
- Treedt hij vooral op bij bepaalde handelingen?
- Wordt het erger door bepaalde handelingen?
- Zijn er manieren om de pijn te voorkomen?
- Zijn er manieren om de pijn te verminderen?
- Heeft de pijn invloed op het slaappatroon?
- Is de pijn aan te geven op een schaal van 0 tot 10?
- Verandert dat pijncijfer door de dag heen?
- Is er sprake van kort of lang durende pijnaanvallen?
- Zo ja, hoe vaak komen die voor en hoe lang duren ze?
- Welke dingen gaan vooral goed zonder pijn?
- Is de pijn afhankelijk van situaties met veel stress?
Lees verder