Wat te doen bij een bijbalontsteking?
Wat is een bijbalontsteking? Een bijbalontsteking is een ontstekingsreactie binnenin de bijbal. Onderzoek wijst uit dat 70% van de mannen ergens in hun leven een bijbalontsteking oplopen. Een bijbal ontsteking is makkelijk te herkennen aan een aantal symptomen. Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om de pijn te verzachten en het herstelproces te stimuleren. Meer hierover in het onderstaande artikelWat is een bijbalontsteking?
Wat is een bijbalontsteking? Een bijbalontsteking is een ontstekingsreactie binnenin de bijbal. De bijbal kan gevonden worden in de testikel. Deze ontsteking wordt vaak veroorzaakt door een bacterie of virus van buitenaf. Wanneer de patiƫnt geen goede weerstand heeft is hij vatbaarder voor virussen en bacteriƫn. De bacterie of het virus kan dan gemakkelijk binnendringen in het lichaam en zo een bijbalontsteking veroorzaken. Seksueel actieve mannen en mannen met sommige soa's hebben een vergrote kans op een bijbalontsteking. Een bijbalontsteking kan herkend worden aan een aantal symptomen.Symptomen
- Pijn bij plassen
- Pijn in de onderbuik
- Uitscheidingen (druiper)
- Braken
- Koorts
Wat te doen tegen een bijbalontsteking?
Een bijbalontsteking kan een ernstige aandoening zijn. Wanneer iemand lijdt aan een bijbalontsteking is het daarom altijd aangeraden om even langs de huisarts te gaan. Een bijbalontsteking kan de vruchtbaarheid doen afnemen wanneer deze niet op tijd behandeld is.Wat kun je zelf doen?
- Veel water drinken
- Vermijden van seksuele handelingen
- Wijde broek aantrekken
- Geen ondergoed dragen
- Koelen
Het is belangrijk veel water te drinken wanneer je een bijbalontsteking hebt, dit brengt de koorts omlaag en helpt het lichaam om de afvalstoffen uit het lichaam te krijgen. Paracetamol vermindert de pijn en werkt ontstekingsremmend. Een wijde broek vermindert de druk die op de testikels uitgeoefend wordt, dit kan de pijn verlichten. Ditzelfde geldt voor het vermijden van ondergoed, hoe onsmakelijk dit ook klinkt.
Wat kan de huisarts doen?
- Pijnstillers voorschrijven
- Ontstekingsremmers voorschrijven
- Antibiotica voorschrijven
- Doorverwijzen naar ziekenhuis
Pijnstillers spreken voor zich, deze verlichten de pijn. De huisarts kan ook ontstekingsremmers voor schrijven, deze hebben bijna dezelfde werking als antibiotica maar veroorzaken meestal geen resistentie bij het virus of de bacterie. Sinds een bijbalontsteking op langere termijn de vruchtbaarheid kan aantasten, zal de huisarts meestal direct antibiotica voorschrijven. Vermijd seks wanneer er een bijbalontsteking geconstateerd is, dit kan het herstelproces in de weg zitten. De antibiotica zal de bijbalontsteking binnen 14 dagen moeten verhelpen. In sommige gevallen kun je doorverwezen worden naar het ziekenhuis.