Haaruitval voorkomen

Haaruitval voorkomen Haaruitval bij mannen komt al voor vanaf je 25e levensjaar en kan verstekkende gevolgen hebben voor je uiterlijk en identiteit. Het begint vaak bij je voorhoofd (inhammen) en je kruin en werkt vervolgens door op de rest van je hoofd. Wat zijn de oorzaken van haarverlies? Hoe kunnen we haarverlies tegengaan?

Beginnende kaalheid bij mannen

Het haar op je hoofd is voor veel mensen heel kostbaar. Het is je uithangbord van je uiterlijk en daarmee ook een belangrijk deel van je identiteit. Als er haaruitval ontstaat kan dat dan ook als zeer vervelend worden ervaren. 30% van de mannen krijgt tussen zijn 25e en 50e levensjaar te maken met een vorm van haaruitval. Deze beginnende kaalheid komt meestal in de vorm van terugtrekkende haargrens. Dit kan zich uitten in een beginnende inhammen op het voorhoofd of kaalheid op de kruin van het hoofd. De meeste mannen vinden kaal worden geen pretje, maar weten gewoonweg niet wat ze er tegen kunnen doen.

Wat zijn de oorzaken van haarverlies

Haarverlies kan door verschillende factoren ontstaan. Meestal is de beginnende kaalheid te wijten aan een combinatie van een aantal oorzaken, namelijk:

Stress

Stress komt steeds vaker voor en is dan ook veelal hoofdoorzaak nummer één als het gaat om haarverlies. Door de stress komen melkzuren vrij op de hoofdhuid en kan de haarwortel hierdoor worden aangetast. Na gelang van tijd zullen de haren voortijdig kunnen afsterven. Dit kan zich uitten in dun haar, haarverlies en kaalheid.

Haaruitval door verzuring

De haren op je hoofd hebben bepaalde mineralen nodig om lekker te kunnen groeien. Meestal is haaruitval het gevolg van een tekort aan mineralen in je lichaam, dit wordt ook wel verzuring genoemd. Verzuring houdt simpelweg in dat je bloed en lymfe zuurder worden. De mineralen die belangrijk zijn voor een goede haargroei zijn calcium, kalium, zink en magnesium. Krijg je hier te weinig van zal je haar voortijdig afsterven met kaalheid tot gevolg.

Haaruitval door verkeerde voeding

Gezond eten is niet alleen belangrijk voor je lichaam en gezondheid, maar het gaat ook haarverlies tegen. Eet je gedurende een lange periode te weinig vitamines kan dit verstrekkende gevolgen hebben. Door een vitaminegebrek worden voedingsstoffen uit je lichaam onttrokken dat je hierdoor ziek kan worden. Allereerst zullen er mineralen worden onttrokken uit botten, tanden en de haarbodem met als gevolg last van haarverlies en migraine. Als dit proces doorgaat zal dit uiteindelijk leiden tot ernstige ziektes.

Kaalheid door erfelijkheid

Bij één op de drie mannen ontstaat kaalheid en het uitvallen van het haar door een erfelijke aanleg. Dit houdt in dat de levensduur van je haar nu ineens één jaar is in plaats van 5 jaar. Op een gegeven moment zijn de oorspronkelijke moedercellen opgebruikt en kan geen enkel haarmiddel het haarverlies nog aanpakken.

Waaraan kan ik zien dat ik kaal word

De bovengenoemde oorzaken kunnen typerend zijn voor jouw haaruitval. Toch is het niet altijd goed te zien wat nu de oorzaak is van kaalheid.

De eerste signalen bij haarverlies zijn

  • Je haar groeit steeds langzamer
  • Je krijgt je haar steeds moeilijker in model
  • Je haar wordt steeds dunner en fijner
  • Je haar wordt breekbaar

Waardoor wordt kaalheid veroorzaakt

  • In 70% van alle gevallen door de conditie van het lichaam
  • In 30% van alle gevallen door erfelijkheid

Hoe hou ik de conditie van het lichaam goed

  • Door voldoende te bewegen
  • Door voldoende ontspanning
  • Door goede voeding

Behandelingen van kaalheid

Kaalheid kun je op verschillende manieren bestrijden. Hiervoor zijn diversen mogelijkheden, zoals shampoo, medicijnen en haartransplantatie.

Kaalheid bestrijden met shampoo

Er zijn verschillende soorten shampoos en lotions die het haar sterker kunnen maken en meer vocht vasthouden, waardoor de haren meer volume kunnen krijgen. Deze middelen zijn in vele winkels te verkrijgen.

Kaalheid bestrijden met medicijnen

Het medicijn Finasteride is verkrijgbaar via je huisarts en zorgt ervoor dat de concentratie dihydrotestosteron in de hoofdhuis wordt verlaagt. Na langdurig inname van de tabletten zal het haarverlies verminderen. Dit kan pas effect hebben na een maand of vier.

Kaalheid bestrijden met haartransplantatie

Mocht het allemaal niet meer helpen is haartransplantatie nog een oplossing. Hierbij worden de haarzakje verplaatst op je hoofdhuis. Waar er nog genoeg groei is worden de haarzakjes verwijderd om ze vervolgens te verplaatsen naar gebieden waar de groei minder is. De haarzakjes gedragen zich exact hetzelfde in het nieuwe gebied en zullen daar weer verder groeien.

Lees verder

© 2012 - 2025 Mayorfrits, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen bij kaalheid en haaruitval?Wat te doen bij kaalheid en haaruitval?Haaruitval of haarverlies kan komen door verschillende oorzaken zoals stress, verkeerde medicijnen, langdurige ziekte,..…
Natuurlijke haarverzorging: HaaruitvalKaal worden komt opmerkelijk genoeg voornamelijk voor onder blanken. Geleerden zijn het er niet over eens of dit gevrees…
Propecia, haargroeimiddel, hoe werkt het?Propecia, haargroeimiddel, hoe werkt het?Propecia is eigenlijk een middel tegen prostaatvergroting, namelijk Finasteride. Maar omdat het de aanmaak van het manne…
Feiten en fabels over kaalheidDagelijks verliezen we tussen de 50 en 100 haren. Dat is geen enkel probleem omdat het haarzakje meestal een nieuwe haar…

Hoe te handelen bij chronische pijnHoe te handelen bij chronische pijnChronische pijn, dat wil zeggen herhaaldelijk of voortdurend pijn, is een reden om naar een huisarts te gaan. Maar een h…
Angststoornis, de fobieAngststoornis, de fobieEen van de bekendste angststoornissen is wel de fobie. Er zijn honderden verschillende fobieën, sommige zijn zo moeilijk…
Bronnen en referenties
  • www.gezondheidsplein.nl
  • www.wikipedia.nl
  • www.dokterdokter.nl
Reactie

Randall, 21-10-2013
Het advies aan het eind van het artikel is toch wel erg drastisch: "Mocht het allemaal niet meer helpen is harttransplantatie nog een oplossing." Reactie infoteur, 21-10-2013
Hahahaha! ja inderdaad. Ik ga het direct aanpassen!

Dank je wel!

Mvg,
Frits

Mayorfrits (220 artikelen)
Laatste update: 21-10-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.