Het voorkomen van lichamelijk klachten

Het voorkomen van lichamelijk klachten Mensen hebben vaak last van de rug, nek en armen. Na een dag hard werken heb je pijn in bijvoorbeeld je bovenrug, zeurende armen of andere spierklachten. Deze klachten ontstaan doordat je langdurig een verkeerde houding aanneemt. Hoe kun je voorkomen dat je deze klachten krijgt? En kun je dit makkelijk zelf doen, of moet je ten alle tijden naar een huisarts of fysiotherapeut.

Zitklachten achter het beeldscherm

We hebben allemaal wel eens last van lichamelijke klachten, zoals in de nek en schouder. Dit komt meestal omdat we tegenwoordig allemaal naar een beeldscherm zitten te turen. Een slechte houding met een bolle bovenrug is meestal de grote boosdoener. Dit is de meest voorkomende houding die de mensen hebben die achter een computer zitten te werken. Hierdoor hellen de schouderbladen naar voren en naar boven. Het wordt ook wel ‘zitten met weinig spierkracht’ genoemd. Hoe zit jij eigenlijk terwijl je dit leest? Om hier meer op te letten voorkom je dat je last krijg van je rug, nek en schouders. Rechtop zitten dus met een goede lichaamshouding. Deze oefeningen dien je 2 minuten te doen.

Blijf bewegen onder je werk

Mensen bewegen steeds minder en dat is uiteraard niet goed. Thuiswerken wordt ook steeds populairder, en hierdoor bestaat het gevaar dat je ook steeds minder buiten bent. Lopen naar de trein, bus of auto is allemaal niet meer nodig en thuiszitten is een feit. Voordat je het weet zit je gedurende de dag veel in dezelfde houding te werken, vaak zonder een goed bureau of een degelijke bureaustoel. Het is belangrijk om ieder uur even je lichaam los te maken. Denk hierbij aan je schouders, armen, benen en hoofd. Beweeg ze rustig los en draai en zwaai je armen zonder ze te forceren. Deze oefeningen dien je 3 minuten te doen.

Een goede werkplek is het halve werk

Door achter een beeldscherm te zitten kunnen lichamelijke klachten ontstaan. Deze klachten kun je verhelpen door je bureau zo in te stellen dat je armen in een hoek van 90 graden werken. Een muis moet je niet te ver weg van je af neerleggen, je beeldscherm kun je het beste op ooghoogte stellen en schuif je stoel goed aan zodat je de rechte houding aanhoud. Als je jezelf betrapt dat je te lang naar je beeldscherm zit te turen doe je er goed aan om je scherm in te zoomen of groter lettertype te gebruiken. Probeer zoveel mogelijk rechtop te zitten en je bovenrug te strekken. Doe dit ieder uur voor een paar minuten rekoefeningen.

Houd je kin ingetrokken

Door het werken achter een beeldscherm en autorijden hebben veel mensen de neiging het hoofd naar voren te laten zakken. De spieren die ons hoofd moeten tillen zijn hier niet op berekend, hierdoor ontstaan allerlei klachten aan de nek. Houd daarom je kin zo dat je het gevoel hebt dat je kin iets is ingetrokken.

Hou je spieren sterk

Er zitten veel spieren in je rug en daar kan van alles mis mee gaan als je geen goede houding aan houdt of zo nu en dan sport. De spier tussen je schouderbladen heeft de neiging te ontspannen, terwijl deze spier juist licht gespannen zou moeten zijn. De spieren daarboven richting je nek hebben juist weer de neiging om te overspannen, terwijl deze juist weer moeten ontspannen. Strek je bovenlichaam door je lang te maken richting je kruin, hierdoor doen de spieren wat ze moeten doen. Doe deze oefening regelmatig op de dag voor een paar minuten lang.

Als de klachten aanhouden

Spierklachten kunnen overgaan als je deze oefeningen serieus neemt. Mochten de klachten niet verdwijnen neem dan ten alle tijden contact op met een fysiotherapeut of desnoods je huisarts. Pijn dat uitstraal in armen, nek, hoofd en schouders is een teken dat er iets niet goed zit. Je kunt rust nemen om zodoende de klachten te verminderen, maar ga niet altijd op bed liggen. Blijf normaal bewegen.

Lees verder

© 2012 - 2020 Mayorfrits, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Specialist: de fysiotherapeutDe fysiotherapeut houdt zich bezig met onze houding en onze bewegingen. Zodra wij klachten hebben, kunnen wij voor onder…
Fysiotherapie, wat is dat eigenlijk?Fysiotherapie is de benaming van een breed scala aan behandelingsmethodes die tot doel hebben bepaalde lichamelijke klac…
Wat doet een fysiotherapeut?Wat doet een fysiotherapeut?Als fysiotherapeut weet je veel over bewegingen en houdingen. Je adviseert, begeleid en behandelt mensen met lichamelijk…
Wat is fysiotherapie? (en de specialisaties)Wat is fysiotherapie? (en de specialisaties)Fysiotherapeuten krijgen het tegenwoordig steeds drukker, omdat mensen ook zonder verwijzing kunnen komen. Maar wat houd…

Strophulus: symptomen jeukende bultjes door insectenbetenStrophulus: symptomen jeukende bultjes door insectenbetenStrophulus, soms ook wel 'papulaire urticaria' genoemd, is een acute uitbarsting van rode, sterk jeukende bultjes op de…
Schizofrenie, gespleten persoonlijkheid?Schizofrenie is een levenslange aandoening, die niet altijd even makkelijk te herkennen is. Gelukkig wordt er nog steeds…
Bronnen en referenties
  • www.ergonoom.nl
  • www.r-go.nl
  • www.ergonomie.nl

Reageer op het artikel "Het voorkomen van lichamelijk klachten"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Mayorfrits
Laatste update: 28-05-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!