Stress! Hoe kom je eraan en hoe kom je eraf

Stress! Hoe kom je eraan en hoe kom je eraf Een van de grootste dilemma’s van deze tijd is stress. En met het herkennen van bepaalde stresssymptomen zal het makkelijker zijn om het wellicht los te laten. Van een drukke baan of in de relationele sfeer of zelf in de familiesfeer en bij vrienden, overal kan stress vandaan komen. Waar merk je het aan? Wat zijn toch die symptomen? En wat kun je eraan doen om het je leven te verbeteren?
Wil je jouw eigen stressniveau weten? Doe dan de Stress-test.

De symptomen van stress zijn:

 • Slapeloosheid
 • Migraine / hoofdpijn
 • Hartkloppingen
 • Niet kunnen ontspannen
 • Verminderd geheugen
 • Moeite met je concentratie
 • Sneller geïrriteerd zijn
 • Niet tegen lawaai kunnen
 • Overdreven emoties tonen
 • Minder doorzettingsvermogen
 • Veel last van diarree
 • Pijn in de borst e/o rug

Soms overkomt het je gewoonweg en kan je er niet veel aan doen. Wat volgt zijn een aantal verschillende praktische tips, waarmee je stress kan reduceren tot een acceptabel niveau.

Emoties

Het beheersen van je emoties, zoals boosheid of frustraties, helpen enorm in het verschil maken in je stressniveau. Als je heel makkelijk boos en ongeduldig word naar andere mensen toe. Of je tolerantie is laag naar anderen, die het niet eens met je zijn omdat ze dingen nu eenmaal anders willen doen. Hierdoor zul je waarschijnlijk veel stress hebben op vele momenten van de dag. Je zal moeten leren om dit te accepteren en begrijpen dat je over niemand de controle hebt.

Time management

Time management is heel erg belangrijk in het beheersen van je stress en kan een grote rol spelen. Iedere keer maar het gevoel te hebben dat je achter de feiten aan loopt en geen enkele taak is z’n geheel afrond is frustrerend en kan veel stresssituaties opleveren. Check voor tips op het internet over time management.

Prioriteiten stellen

Iedereen kan meer tijd gebruiken in zijn of haar dagschema, maar de dag heeft maar 24 uur, waarvan je er ook nog een aantal zal moeten gebruiken om te slapen. Je tijd goed indelen is essentieel. Prioriteiten stellen. Eerst de belangrijke dingen op de dag doen en daarna, als er nog tijd over is de overige zaken doen. Kleine taken zou je kunnen delegeren naar anderen (op het werk bijvoorbeeld, maar ook thuis natuurlijk). Zorg dat je jezelf flexibel opstelt en maak niet een te strak schema voor je klussen. Als er onverwachts wat tussendoor komt moet je makkelijk kunnen schakelen.

Je creatieve uitlaatklep

Een fantastische manier om je stress te verminderen is om deel te nemen aan creatieve activiteiten. Gewoonweg makkelijke activiteiten, dit hoeft niet iets ingewikkeld te zijn, zoals muziek schrijven e.d.. Het gaat erom dat je jezelf kan focussen op iets anders dan je problemen. Tekenen, koken, tuinieren of andere creatieve doeleinden zijn prima om je van andere zaken af te kunnen sluiten. Je kunt ook les nemen en iets gaan leren en je wekelijks daarmee bezig houden.

Vrijheid blijheid

Ieder doet het natuurlijk op zijn eigen vertrouwde manier. Met de methodes hierboven kan het in ieder geval wel makkelijker en eenvoudiger. Niet denken gewoon doen en de stress word langzamerhand minder.
Als je stresssituaties op een rustige en positievere manier kan benaderen is dat een goed begin van de dag en het verdere verloop van die dag.
© 2011 - 2020 Mayorfrits, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Hoofdpijn: migraine, symptomen en behandelingHoofdpijn: migraine, symptomen en behandelingMigraine verschilt per persoon en ook per aanval. Vaak is het kloppende hoofdpijn aan één kant van het hoofd. Soms krijg…
Cursus Time managementCursus Time managementVeel mensen vinden het lastig om met hun tijd om te gaan. Daarom is er Time Managent. Tijdsmanagement is een methode die…
Gezonde of ongezonde stress?Gezonde of ongezonde stress?Voor meer balans in het dagelijkse leven is het van belang te weten in hoeverre stress, die u ervaart gezond of ongezond…
Stress verminderen: De beste tips bij stress en burn-outStress is niet alleen vervelend maar kan met name op de langere termijn ook echt serieuze negatieve gevolgen hebben voor…

Hoe ontsnap je aan de ratrace?Hoe ontsnap je aan de ratrace?Aan de ratrace doen eigenlijk veel mensen mee die zogezegd alles uit het leven willen halen. Dit is een “gevecht” dat in…
Andropauze, de mannelijke tegenhanger van de menopauzeAndropauze, de mannelijke tegenhanger van de menopauzeIedereen kent wel de menopauze bij vrouwen maar de mannelijke tegenhanger, de andropauze, is bij veel mensen helemaal ni…
Bronnen en referenties
 • www.wikipedia.nl
 • www.gezondheidsplein.nl
 • www.leren.nl

Reageer op het artikel "Stress! Hoe kom je eraan en hoe kom je eraf"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Mayorfrits
Gepubliceerd: 18-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 3
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!