Wat te doen bij migraine?

Wat te doen bij migraine? Iemand die aan migraine lijdt, heeft een paar keer per jaar dat hij/zij plat op bed moet liggen omdat diegene dan tot niets in staat is. Lees hieronder wat je moet doen bij migraine.

Wat doen aan migraine


Migraine

Vaak is het zo dat iemand om de paar maanden migraine heeft. Dit zijn bepaalde periodes in het jaar waarin het voorkomt. Migraine komt zomaar op je af als bonzende hoofdpijn aan één kant van het hoofd. Een aanval van migraine kan 4 tot 72 uur duren. Het verschilt per persoon hoe vaak je last hebt van zo'n aanval. Migraine komt heel erg veel voor. Ongeveer 1 miljoen mensen in Nederland hebben last van migraine waarvan 64.000 mensen die wekelijks een migraine aanval hebben. Een typische migraine aanval zit aan één kant van het hoofd en is een bonzende hoofdpijn. Een migraine aanval komt ineens opzetten en gaat gepaard met misselijkheid en soms overgeven.

Symptomen

Symptomen vóór een migraine-aanval:

  • Een paar dagen van tevoren trek krijgen in eten waar ze nooit trek in hebben
  • Vage flitsen zien
  • Een doof gevoel
  • Rare golvende beelden zien
  • Tintelingen voelen
Niet bij iedereen komen deze symptomen voor.

Symptomen met een migraine-aanval:

  • Misselijkheid
  • Overgeven
  • Niet tegen licht kunnen
  • Geen geluid kunnen verdragen

Hulp zoeken

Er zijn ongeveer 2 miljoen mensen in Nederland die migraine hebben, waar er ongeveer de helft van hulp zoekt. Vroeger dachten de doktoren dat het allemaal aanstelleritis was. Als je vlagen van hoofdpijn krijgt waar je echt ziek van wordt is het verstandig om hulp te gaan zoeken. In het ziekenhuis kan er met een MRI-scan gekeken worden of de hersenen afwijkingen na laten bij migraine. Uit onderzoek blijkt dit het geval te zijn.

Een migraine aanval uitlokken

Migraine kan worden uitgelokt door de zogenaamde 'triggers'. Dit zijn soorten voedsel, dranken en de omgeving. Bij ieder persoon is het anders. Ook kunnen menstruatie, alcohol, stress, koffie, chocolade, of een bepaalde parfum triggers zijn voor een migraine aanval.

Medicijnen

Er zijn medicijnen die migraine aanvallen kunnen verminderen, maar er zijn ook medicijnen die migraine aanvallen kunnen voorkomen. Deze medicijnen zijn: paracetamol, ibuprofen of naproxen.

Lees verder

© 2011 - 2024 Rozanne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Migraine, een vervelende aandoeningVeel mensen in Nederland hebben vaak last van hoofdpijnen. Die mensen kunnen dan niet werken of naar school gaan. Één va…
Hoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnHoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnEr bestaan drie soorten hoofdpijn: migraine, clusterhoofdpijn en spanningshoofdpijn. De oorzaak van hoofdpijn is bij ied…
Migraine, wat is het en wat zijn oorzaken van migraine?Migraine is flinke hoofdpijn in aanvallen. Een aanval kan enkele uren duren, maar in sommige gevallen kan een aanval ook…
Migraine zonder hoofdpijnMigraine zonder hoofdpijnBij migraine wordt er meestal gedacht aan hevige hoofdpijn die in aanvallen komt opzetten. Er zijn verschillende vormen…

Te trage werking van de schildklier verbeterenEen trage werking van de schildklier kan erg vervelend zijn. Voel je je traag de laatste tijd en heb je niet meer de dri…
Onverklaarbare pijn in knieën/polsen/enkelsOnverklaarbare pijn in knieën/polsen/enkelsAls je ergens veel pijn hebt, ga je meestal langs je huisarts, zodat die jou kan helpen en met een goede oplossing komen…
Bronnen en referenties
  • http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_voorlichting/NHGPatientenbrieven/NHGPatientenbrief/PBN2c.htm
Rozanne (218 artikelen)
Laatste update: 18-11-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.