Migraine zonder hoofdpijn

Migraine zonder hoofdpijn Bij migraine wordt er meestal gedacht aan hevige hoofdpijn die in aanvallen komt opzetten. Er zijn verschillende vormen van migraine. Zo bestaat er ook een migraine waarbij er geen hoofdpijn ontstaat, maar dat men wel oogverschijnselen ziet. Dit wordt ook wel aura genoemd. Er kunnen allerlei tijdelijke afwijkingen in het gezichtsveld worden waargenomen zoals bijvoorbeeld het zien van gekartelde figuurtjes of uitval van het gezichtsveld. Deze aanval is binnen het uur weer volledig verdwenen. Wat houdt zo’n aanval in en kun je er iets aan doen om het te voorkomen?

Wat migraine inhoudt

Een migraineaanval ontstaat door een verstoring in de samenwerking tussen de bloedvaten en zenuwen in de hersenen. De oorzaak van een aanval kan door verschillende oorzaken komen zoals: vermoeidheid, stress of een naderende menstruatie. Het is mogelijk dat dit erfelijk is. Er zijn voedingsmiddelen die een aanval met hoofdpijn kunnen uitlokken zoals: chocolade, rode wijn, oude kaas of scherpe gerechten. Dit is niet aangetoond voor een aanval zonder hoofdpijn. Het komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Hoe vaak een aanval voorkomt kan variëren van een aanval per jaar tot wel een wekelijkse aanval.

Aura’s

Migraine met hoofdpijn komt het meeste voor. Daarnaast bestaat er ook een vorm van migraine waarbij er geen sprake van hoofdpijn is en waarbij er aura’s worden waargenomen. Deze vorm van migraine wordt ook wel de “klassieke migraine” genoemd of “migraine accompagnée” en hierbij ontstaan tijdelijke afwijkingen in het gezichtsveld. De auraverschijnselen beginnen meestal op één punt in het gezichtsveld en worden langzaam groter en verspreiden zich over het hele gezichtsveld. Soms is er sprake van een tunnelvisie of zelfs volledige blindheid. Het wordt ook wel eens omschreven als het kijken in een gebarsten spiegel.

Symptomen voor de aanval

Het klachtenpatroon van migraine is erg variërend. Zelfs bij één persoon kan het klachtenpatroon wijzigen. Meer dan de helft van de mensen met migraine ervaren prodromen. Dit zijn symptomen die aanwijzingen geven dat er een aanval aan staat te komen. Dit kunnen veranderingen in de gemoedstoestand zijn, waardoor men geïrriteerd kan zijn, hyperactief worden, concentratieproblemen kunnen hebben, een verminderde eetlust hebben of juist veel zin in eten hebben. Een migraine aanval zonder hoofdpijn kan ook een voorbode zijn voor een migraine aanval met hoofdpijn.

Klachten

De meest voorkomende klachten die worden ervaren tijdens een aanval zijn:
 • Het zien van zigzagvormige strepen
 • Het zien van flitsen
 • Minder goed/troebel zicht
 • Blinde vlekken in gezichtsveld
 • Uitval delen of volledige gezichtsveld
 • Zich zwak voelen
 • Tintelingen in armen en/of benen
 • Moeilijk kunnen praten

Kenmerken van migraine zonder hoofdpijn

Bij deze vorm van migraine is er geen sprake van hoofdpijn. Er komt wel een aanval, maar de hoofdpijn blijft achterwege. Daarom wordt het ook wel oogheelkundige of visuele aura zonder hoofdpijn genoemd. Een aanval kan variëren van enkele minuten tot een uur. Voorafgaand kan er sprake zijn van een zwaar gevoel in het hoofd, maar er is verder geen sprake van hoofdpijn. Meestal komt migraine zonder hoofdpijn voor op middelbare leeftijd vanaf 40 jaar. Soms kan het voorkomen dat deze vorm van migraine op jonge leeftijd ontstaat, of dat iemand die het op latere leeftijd krijgt er op jongere leeftijd ook al eens last van heeft gehad.

Wanneer naar de dokter?

Als er vaker dan tweemaal per maand een aanval ontstaat of de aanval duurt langer dan een uur, is het raadzaam om te overleggen met de huisarts. Als een uitval korter duurt dan vier minuten is het ook raadzaam een dokter te raadplegen. Er is niets aan te doen om het zien van een aura te verkorten. Medicijnen hebben verder ook geen effect op de aura’s. Het is niet aangetoond dat er schade aan de hersenen ontstaat.

Preventie

Probeer uitlokkende factoren zoals spanning, vermoeidheid en stress zoveel mogelijk uit de weg te gaan. Zorg dat er voldoende ontspanning is en probeer voldoende slaap te krijgen. Dit geldt vooral in een stressvolle periode. Het is wetenschappelijk niet aangetoond dat er een verband ligt tussen een aanval van migraine zonder hoofdpijn en bepaalde voedingsmiddelen.

Wat te doen tijdens aanval

Mocht er een aanval komen, probeer dan vooral zo ontspannen mogelijk te blijven. Er is op dat moment niets aan te doen en je moet wachten totdat het vanzelf weer verdwijnt. Ga ergens ontspannen zitten of liggen. Door in paniek te raken zal de bloeddruk stijgen en dit kan ervoor zorgen dat er hoofdpijn ontstaat.

Lees verder

© 2012 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vlekken zien van vermoeidheidVlekken zien van vermoeidheidHet kan gebeuren dat je erg druk bent, daardoor vermoeid bent en ineens vlekken in je gezichtsveld ziet. Vlekken zien va…
Vlekken, flitsen en/of sterretjes zien; mogelijke oorzakenVlekken, flitsen en/of sterretjes zien; mogelijke oorzakenIedereen ziet wel eens een vlekje voorbij drijven in zijn gezichtsveld, meestal gaat dit vanzelf weer weg en is er niets…
Wat is migraine?Wat is migraine?Migraine is een aandoening die nog altijd moeilijk te verklaren is, hoewel het bij zo'n 10% van de bevolking voorkomt. M…
Migraine en behandelingMigraine en behandelingMigraine is niet zomaar hoofdpijn, het is een vorm van hoofdpijn die uw hele leven op zijn kop kan zetten. Het is een zi…

Kinderen met astma: richtlijnenKinderen met astma: richtlijnenIn Nederland heeft 20% van de peuters astma, van de kinderen in de basisschoolleeftijd 7-10%. Bij de helft van deze basi…
Oxazepam werking, toepassing en bijwerkingenOxazepam werking, toepassing en bijwerkingenOxazepam is een tranquillizer uit de groep van de benzodiazepinen. Het middel is een van de meestgebruikte medicijnen en…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: PeteLinforth, Pixabay
 • www.shak.nl
 • www.dokterdokter.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 18-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.