Voorbereiding op bezoek huisarts

Voorbereiding op bezoek huisarts Als je een afspraak hebt gemaakt bij de huisarts, is het belangrijk je goed voor te bereiden. Zo moet je goed kunnen omschrijven wat je klacht precies is zodat de huisarts een zo goed mogelijke diagnose kan stellen. Voor jezelf is het erg prettig als het gesprek met de huisarts goed verloopt. Ook is het belangrijk dat je begrijpt wat de huisarts zegt en dat je het eens bent met de voorgestelde behandeling. Hoe kun je een bezoek aan de huisarts zo goed mogelijk voorbereiden?

Een afspraak maken bij de huisarts

Je hebt een afspraak gemaakt bij de huisarts en je wilt dit gesprek goed voorbereid aangaan. Als patiënt is het belangrijk dat je zo goed mogelijk de klacht omschrijft zodat de arts beter een diagnose kan stellen. Bedenk van te voren wat je precies aan de dokter wilt voorleggen, waarbij je eventueel suggesties voorlegt om de juiste richting te bepalen. Een goede voorbereiding is voor zowel de patiënt als dokter prettig. Hoe beter jij het probleem uitlegt, hoe beter de dokter kan helpen.

De klacht

Soms gaat het om een duidelijk probleem: een splinter moet uit je vinger worden verwijderd of je hebt last van een wrat onder je voet. Het probleem is soms veel ingewikkelder, zo kun je jezelf bijvoorbeeld de laatste tijd niet zo lekker voelen, maar je hebt geen idee hoe dat komt. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijk zijn. Het is verstandig van tevoren zoveel mogelijk zelf te bedenken: waar je precies last van hebt en waar er misschien iets mee te maken zou kunnen hebben. Misschien dat je jouw partner kunt laten meedenken. Hoe duidelijker je dit kunt aangeven, hoe beter de huisarts je kan helpen. Meestal heeft de huisarts niet veel tijd.

Wees goed voorbereid

Bedenk voor maken van een afspraak goed na over een aantal punten. Zonodig kun je het een en ander opschrijven. Als je eenmaal bij de huisarts zit, kan het zijn dat je niet alle vragen of punten helder meer hebt. Daarom is het fijn als je het op papier hebt staan. Het kan ook prettig zijn om iemand mee te nemen, twee mensen horen meer dan één. Om je een handje te helpen, kun je onderstaande vragen gebruiken om de informatie zo helder mogelijk te krijgen:

  • Wat is je klacht en probeer deze zo duidelijk mogelijk te omschrijven
  • Wat is de aanleiding voor je bezoek aan je huisarts?
  • Waarom ga je juist nu naar de huisarts? Is er sprake van pijn of duurt deze te lang?
  • Zijn er problemen thuis of op het werk?
  • Ga je voor een controle?
  • Wat verwacht je van het bezoek?
  • Verwacht je een recept of een doorverwijzing naar een specialist?
  • Ga je om onzekerheid bij jezelf weg te nemen?
  • Wil je een deskundig advies?
  • Wil je een behandeling?
  • Ben je op zoek naar een luisterend oor?

Het verloop van het gesprek

Eerst zal de huisarts een goed beeld willen vormen van je klacht. Hij zal vragen waarvoor je komt en zal daarna een aantal aanvullende vragen stellen om het probleem uit te diepen. Soms zal de huisarts een lichamelijk onderzoek uitvoeren, waarbij hij duidelijk uitlegt wat hij doet en waarom en wat zijn bevindingen zijn. Als je hierover vragen hebt, kun je ze gewoon stellen. Na afloop zal je huisarts vertellen wat zijn bevindingen zijn en de mogelijkheden bespreken om de klacht te behandelen. Eventueel zal hij je doorverwijzen naar een specialist.

De behandeling

Er zijn diagnoses waarvoor er maar één oplossing is, bijvoorbeeld een blaasontsteking. Maar dat is niet altijd zo. Vaak zijn er meerdere behandelingen mogelijk, die allemaal hun voor- en nadelen hebben. Elk medicijn heeft naast een werking ook een bijwerking. In overleg met je arts kun je beslissen welke behandeling het meest geschikt voor je is. Probeer zoveel mogelijk mee te denken met de arts en niet te denken: “het maakt me niet uit wat ik krijg, ook al is het een paardenmiddel”. Zorg ervoor dat je tevreden bent als het gesprek is afgerond. Sommige huisartsen vragen ook uit zichzelf of het gesprek naar tevredenheid heeft plaatsgevonden. Zorg dat je genoeg informatie hebt gekregen en dat al je vragen zijn beantwoord.

Doorverwijzing naar specialist

Soms is er een doorverwijzing nodig naar een specialist. Het is het beste als dit in goed overleg tussen jou en je huisarts heeft plaatsgevonden en dat je naar de specialist wordt doorverwezen waar je de voorkeur aan geeft. Als je het niet eens bent met de doorverwijzing, kun je proberen er met je huisarts uit te komen. Zo kun je toch de specialist die je huisarts opgeeft gaan bezoeken en afspreken dat je terugkomt als dit geen resultaat heeft opgeleverd. Mocht je geen vertrouwen hebben in de specialist, kun je (in overleg met je huisarts) een andere specialist bezoeken voor een second opinion. Je moet echter wel beseffen dat het binnen de geneeskunde normaal is dat verschillende deskundigen tot een verschillend oordeel komen. Men schat kansen en risico's anders in op grond van de eigen ervaring die voor elke arts anders is. Een ziekte kan zich bij ieder persoon anders uiten wat kan leiden tot een andere behandeling. Daarom is het erg belangrijk dat je altijd mee blijft denken en ook je eigen intuïtie en oordeel mee laat wegen.

De huisarts begrijpen

Het kan zijn dat de huisarts informatie geeft waar je niets van begrijpt. Soms praat hij in een te medische taal of het gaat te snel. Toch is het belangrijk dat je goed weet wat de huisarts vertelt. Het gaat tenslotte om jouw gezondheid. Onderstaande vragen kunnen helpen om te snappen wat de huisarts bedoelt:

  • Kunt u mij dat alstublieft nog een keer uitleggen?
  • Ik heb enkele woorden niet goed begrepen, kunt u uitleggen wat u daarmee precies bedoelt?
  • Kunt u dat voor mij opschrijven/ folder meegeven of website geven?
  • Is het goed dat ik mijn vriend(in)/partner in de wachtkamer even roep?
  • Wat voor een medicijn krijg ik precies en wat zijn de bijwerkingen?
  • Kunt u het uitleggen met minder moeilijke woorden?

Het kan zijn dat je de huisarts wel goed begrijpt, maar naar aanleiding daarvan nog wat aanvullende vragen heeft. Zo kan het zijn dat je wilt weten of het invloed heeft op je werk, je sociale leven of dat je zelf iets moet ondernemen om sneller te herstellen. Aarzel niet, en stel je vragen gerust.
© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderen bij de dokterElk kind wordt wel eens ziek. Soms is het belangrijk om een bezoek te brengen aan de huisarts. Maar hoe vind een kind da…
Rood oog of bloed op je oogbol. Hoe komt het?Rood oog of bloed op je oogbol. Hoe komt het?Ineens een rode (plek op de) oogbol, wat kan het zijn? Over een pijnlijk rood oog kun je beter direct met een arts overl…
Kanker: de eerste symptomenHet is erg belangrijk dat kanker in een vroeg stadium wordt ontdekt. De overlevingskansen zijn immers veel groter als de…
Een ontstoken vinger of teenEen ontstoken vinger of teenWe hebben er allemaal wel eens last van, een ontstoken plek aan de zijkant van onze vingernagel of teennagel, kan dit kw…

Opgezette milt: pijnlijke soms fatale vergroting, de redenenOpgezette milt: pijnlijke soms fatale vergroting, de redenenDoor lichaamsziekten, ontstekingen of aandoeningen kan het voorkomen dat de milt er overmatig op reageert. Het kan ertoe…
Teveel rode bloedcellen: polycythemia vera, stamcelstoornisTeveel rode bloedcellen: polycythemia vera, stamcelstoornisHet beenmerg vormt de primaire productielijn voor noodzakelijke bloedcellen, zodat we goed kunnen functioneren. Het zorg…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: DarkoStojanovic, Pixabay
  • Boek: Diagnosewijzer 200 aandoeningen ISBN: 9789089891211
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 25-02-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.