Rood oog of bloed op je oogbol. Hoe komt het?
Ineens een rode (plek op de) oogbol, wat kan het zijn? Over een pijnlijk rood oog kun je beter direct met een arts overleggen. Een grote of kleine rode vlek in het oog, die niet pijn doet, is meestal een gesprongen adertje. Dit geneest binnen vrij korte tijd vanzelf weer. Het oog kan echter ook rood zijn door een ontsteking, of doordat er iets in zit, of door een beschadiging. Allemaal redenen om naar de dokter te gaan en dat niet uit te stellen.
Als er een adertje geknapt is in het oog (subconjunctivaal hematoom) loopt er bloed tussen het buitenste vlies (de conjunctiva) van het oog en de lagen daar onder. Het resultaat is een bloeddoorlopen oog, of een rode vlek in het oog. De bloeduitstorting loopt rondom de iris (niet erin) scherp omlijnd, is pijnloos en je kunt gewoon zien, zoals je gewend bent. Ieder mens heeft dit wel eens en naarmate we ouder worden komt het vaker voor. Het kan ontstaan door:
- hoesten
- persen
- iets zwaars optillen
- hoge bloeddruk
- antistolling
- overige
Heb je echter hoge bloeddruk (of weet je dat niet zeker), en/of of gebruik je bloedverdunners, dan is overleggen met de huisarts noodzakelijk.
Allerlei oorzaken voor een rood oog
- adertje in het oog geknapt: in principe is dit meestal onschuldig, als er verder geen klachten zijn en dit niet vaak voorkomt. Heb je echter pijn of andere klachten, ga dan langs de huisarts. Keren de klachten vaak terug, ga dan ook langs de huisarts.
- Bloedverdunners (bij gebruik van bloedverdunners is je bloed dunner en dus kan je sneller bloeden. Bel dus wel even met de huisarts als je een rood oog hebt en bloedverdunners gebruikt. Je bloed kan dan te dun zijn en je antistolling kan moeten worden aangepast.)
- vuiltje in het oog: Is het vuiltje niet zelf te verwijderen? Dan naar de huisarts, anders kan het krassen geven op de cornia wat weer een ontsteking kan veroorzaken. Bovendien kan het vuiltje er niet in blijven zitten, het zal het oog beschadigen als het zich genestelde heeft
- ontsteking algemeen (als je ogen ontstoken zijn moet je altijd naar de dokter)
- beschadiging of trauma kan een rood oog veroorzaken (elke beschadiging aan je oog moet door een arts beoordeeld worden). Bijvoorbeeld: in je oog gestoken met een vinger (laat de dokter er even naar kijken)
- chemische middelen in het oog gekregen (meteen uitspoelen met lauw water) Daarna met de dokter overleggen
- Allergie (overleg met je huisarts)
- droge ogen (overleg met je huisarts)
- opgezwollen slijmvlies (overleg met je huisarts)
- uitwendige oogontsteking (overleg met je huisarts)
- inwendige oogontsteking (overleg met je huisarts)
- afwijkingen aan de oogleden of een ooglid (overleg met je huisarts)
- ontstoken klieren van de oogleden (overleg met je huisarts)
- Las-ogen (overleg met je huisarts)
- Oog aandoeningen algemeen (overleg met je huisarts)
- Overige
Signalen dat er iets mis is
Meestal is een rood bloedplekje in je oog onschuldig, en het geknapte adertje geneest binnen enkele dagen weer. Gaat het niet over of heb je er vaker last van dan andere mensen, ga dan ook langs je huisarts of bel je huisarts voor overleg.
Hoewel je nooit met 100% zekerheid kunt stellen of een rood oog een onschuldige oorzaak heeft, zijn er wel een aantal signalen waar je op kunt letten, en waarmee je altijd meteen door een arts je oog moet laten onderzoeken. Zoals een rood oog in combinatie met
- pijn in het oog of ergens anders (bijvoorbeeld hoofdpijn of ergens anders pijn)
- zwelling
- irritatie
- tranen
- slechter zien
- koorts
- andere klachten die je niet verklaren kunt
- algehele malaise
- als je twijfelt over de oorzaak
Lees verder