Ogen verklappen veel meer dan alleen hun kleur
Wanneer je iemand leert kennen, worden de ogen als een van de eerste dingen bekeken. De een vindt blauwe ogen mooi, de andere valt meer op groene ogen. Toch verklappen ogen veel meer dan alleen hun kleur. Zo kun je door alleen maar naar de ogen te kijken heel wat te weten komen over de gezondheid van de persoon in kwestie. Natuurlijk kan je niet zomaar conclusies trekken. Om uitsluitsel te krijgen, moet je uiteraard naar een dokter.
De bouw van het oog
Een oog bestaat uit verschillende onderdelen. In het midden zit de pupil en daarrond bevindt zich de iris. Die kan uiteenlopende kleuren aannemen zoals blauw, grijs, groen en bruin. Daarnaast is ook nog het wit of de harde oogrok zichtbaar. Het hoornvlies ligt op de iris en de pupil en laat het licht door.
Asymmetrische pupillen
Pupillen zijn normaal gezien altijd even groot en reageren op dezelfde manier. Toch gebeurt het dat pupillen asymmetrisch zijn. Dat kan wijzen op een verhoogd risico voor een hartaanval, hersentumor of aneurysma. Dat laatste is een verwijding van een deel van vaatstelsel. Merk je dit bij jezelf of iemand in je onmiddellijke omgeving, dan is het aan te raden om een dokter te raadplegen.
Bloeddoorlopen ogen
Bij sommige mensen zie je de adertjes doorheen het wit van het oog heel duidelijk lopen. Bij lenzendragers kan dit het gevolg zijn van het te lang dragen van de contactlenzen, maar dit kan ook wijzen op een te hoge bloeddruk. Een bezoek aan de arts is ook hier gewenst. Soms komt dit ook voor bij mensen met een allergie. De ogen zijn dan niet alleen rood, maar ze jeuken ook. We denken dan vooral aan allergieën voor stof, pollen en dierenvachten.
Gele ogen
Het wit van het oog kan er niet alleen een pak roder uitzien, het kan ook geel uitslaan. Dat kan wijzen op geelzucht. Deze ziekte tast de lever en de glasblaas aan. Dit kan door middel van een bloedtest onmiddellijk opgespoord worden.
Waterogen
Bij waterogen is er een afscheiding die uit de ogen loopt. Die kan zowel waterachtig als plakkerig zijn. Als de afscheiding waterachtig is, dan is er sprake van een virale infectie. Is ze eerder plakkerig, dan is er een bacteriële infectie. 's Morgens kan je dan opstaan met een oog dat volledig dichtplakt. Het vocht is opgedroogd en zorgt ervoor dat je je oog nog moeilijk open krijgt. Je hoeft niet meteen een dokter op te zoeken, maar je loopt ook best niet al te lang met dit probleem rond. Bij mensen met lenzen kan dit probleem veroorzaakt worden door vuil of verkeerd reinigingsproduct.
Gezwollen ogen
De zone rond de ogen is rood en gezwollen. Het houdt vocht op. Dit kan wijzen op vermoeidheid. Met wat slaap in te halen is dat probleem normaal gezien heel snel weer opgelost.
Droge ogen
Droge ogen kunnen wijzen op het syndroom van Sjögren. Dit is een aandoening waarbij de slijmvliezen van de mond en ogen te weinig vocht produceren door een chronische ontsteking.
Grijze rand rond hoornvlies
Wanneer je een grijs boogje ziet aan de boven- of onderkant van het hoornvlies, dan is dat meestal bij oudere mensen. Dit is een neerslag van vetachtige stoffen. We noemen dit ook wel arcus senilis. Het komt vooral bij personen met een hoog cholesterolgehalte voor. Het boogje kan in een later stadium een volledige cirkel worden. Je (ge)zicht(sveld) wordt er echter niet door beïnvloed.