Ogen verklappen veel meer dan alleen hun kleur

Ogen verklappen veel meer dan alleen hun kleur Wanneer je iemand leert kennen, worden de ogen als een van de eerste dingen bekeken. De een vindt blauwe ogen mooi, de andere valt meer op groene ogen. Toch verklappen ogen veel meer dan alleen hun kleur. Zo kun je door alleen maar naar de ogen te kijken heel wat te weten komen over de gezondheid van de persoon in kwestie. Natuurlijk kan je niet zomaar conclusies trekken. Om uitsluitsel te krijgen, moet je uiteraard naar een dokter.

De bouw van het oog

Een oog bestaat uit verschillende onderdelen. In het midden zit de pupil en daarrond bevindt zich de iris. Die kan uiteenlopende kleuren aannemen zoals blauw, grijs, groen en bruin. Daarnaast is ook nog het wit of de harde oogrok zichtbaar. Het hoornvlies ligt op de iris en de pupil en laat het licht door.

Asymmetrische pupillen

Pupillen zijn normaal gezien altijd even groot en reageren op dezelfde manier. Toch gebeurt het dat pupillen asymmetrisch zijn. Dat kan wijzen op een verhoogd risico voor een hartaanval, hersentumor of aneurysma. Dat laatste is een verwijding van een deel van vaatstelsel. Merk je dit bij jezelf of iemand in je onmiddellijke omgeving, dan is het aan te raden om een dokter te raadplegen.

Bloeddoorlopen ogen

Bij sommige mensen zie je de adertjes doorheen het wit van het oog heel duidelijk lopen. Bij lenzendragers kan dit het gevolg zijn van het te lang dragen van de contactlenzen, maar dit kan ook wijzen op een te hoge bloeddruk. Een bezoek aan de arts is ook hier gewenst. Soms komt dit ook voor bij mensen met een allergie. De ogen zijn dan niet alleen rood, maar ze jeuken ook. We denken dan vooral aan allergieën voor stof, pollen en dierenvachten.

Gele ogen

Het wit van het oog kan er niet alleen een pak roder uitzien, het kan ook geel uitslaan. Dat kan wijzen op geelzucht. Deze ziekte tast de lever en de glasblaas aan. Dit kan door middel van een bloedtest onmiddellijk opgespoord worden.

Waterogen

Bij waterogen is er een afscheiding die uit de ogen loopt. Die kan zowel waterachtig als plakkerig zijn. Als de afscheiding waterachtig is, dan is er sprake van een virale infectie. Is ze eerder plakkerig, dan is er een bacteriële infectie. 's Morgens kan je dan opstaan met een oog dat volledig dichtplakt. Het vocht is opgedroogd en zorgt ervoor dat je je oog nog moeilijk open krijgt. Je hoeft niet meteen een dokter op te zoeken, maar je loopt ook best niet al te lang met dit probleem rond. Bij mensen met lenzen kan dit probleem veroorzaakt worden door vuil of verkeerd reinigingsproduct.

Gezwollen ogen

De zone rond de ogen is rood en gezwollen. Het houdt vocht op. Dit kan wijzen op vermoeidheid. Met wat slaap in te halen is dat probleem normaal gezien heel snel weer opgelost.

Droge ogen

Droge ogen kunnen wijzen op het syndroom van Sjögren. Dit is een aandoening waarbij de slijmvliezen van de mond en ogen te weinig vocht produceren door een chronische ontsteking.

Grijze rand rond hoornvlies

Wanneer je een grijs boogje ziet aan de boven- of onderkant van het hoornvlies, dan is dat meestal bij oudere mensen. Dit is een neerslag van vetachtige stoffen. We noemen dit ook wel arcus senilis. Het komt vooral bij personen met een hoog cholesterolgehalte voor. Het boogje kan in een later stadium een volledige cirkel worden. Je (ge)zicht(sveld) wordt er echter niet door beïnvloed.
© 2012 - 2024 Gietje711, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ogen: symptomen die kunnen wijzen op een oogziekteOgen: symptomen die kunnen wijzen op een oogziekteNiet alleen over je persoonlijkheid kunnen je ogen heelwat vertellen, maar ook over de toestand van je gezondheid. Een o…
Waterige ogen - natuurlijke behandelingenWaterige ogen - natuurlijke behandelingenWaterige ogen kunnen op natuurlijke wijze ontstaan door emoties, koude of wind. Allergieën, infecties en een geblokkeerd…
Oogproblemen bij te traag werkende schildklierOogproblemen bij te traag werkende schildklierDe schildklier is een vlindervormige klier aan de onderkant van de voorzijde van de hals. De schildklier reguleert het s…
Ouderdomsverziendheid (Presbyopie)Ouderdomsverziendheid (Presbyopie)Ouderdomsverziendheid, of ook wel Presbyopie genoemd is een aandoening dat iedereen een keer zal overkomen. Lees hierond…

Zelf te verrichten internetonderzoek bij rugpijnZelf te verrichten internetonderzoek bij rugpijnAls u wilt kunt u geheel zelfstandig uitzoeken hoe het er met uw rugpijn voorstaat. Dit kan op een internetsite en gebeu…
Reminisceren / herinneringen ophalen bij dementie: methodiekReminisceren / herinneringen ophalen bij dementie: methodiekHerinneringen triggeren met ouderen die dementie hebben, meestal door de ziekte van Alzheimer, is een zinvolle bezigheid…
Gietje711 (128 artikelen)
Gepubliceerd: 04-04-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.