Zelf te verrichten internetonderzoek bij rugpijn

Zelf te verrichten internetonderzoek bij rugpijn Als u wilt kunt u geheel zelfstandig uitzoeken hoe het er met uw rugpijn voorstaat. Dit kan op een internetsite en gebeurt aan de hand van een serie vragen. Aan het eind van het onderzoek wordt een diagnose gegeven met een advies wat verder te doen. De vragen hebben betrekking op slapen, het verrichten van allerlei activiteiten, sportbeoefening en het verrichten van zwaardere klussen zoals zwaar tillen. Dikwijls zal de diagnose echter neerkomen op het advies een dokter te raadplegen maar dan kunnen de antwoorden op de vragen helpen bij het geven van informatie aan de huisarts.

Ontstaan van de rugpijn en andere klachten

De eerste vraag gaat erover hoe de rugpijn is ontstaan of dit bijvoorbeeld geleidelijk is gebeurd of door een ongeval of binnen één of enkele dagen. Bij de tweede vraag vult u in hoe lang de klachten al bestaan met mogelijkheden minder dan drie dagen tot meer dan vijf jaar en diverse gradaties van dagen, weken, maanden en jaren daar tussen. Ook worden in het begin van het onderzoek vragen gesteld over uw lichaam zoals de lengte en het gewicht, of er ooit foto’s zijn gemaakt van de rug en of er klachten zijn met betrekking tot een blaasontsteking, buikpijn, maagpijn, galblaas, galstenen, lever, pijn op de borst of kortademigheid.

Rugpijn, bewegen, juiste plek en rugafwijking

Binnen het onderzoek is het ook noodzakelijk om aan te geven wat de relatie is van de rugpijn met al dan niet bewegen is. Treedt de pijn bijvoorbeeld alleen op bij lang in dezelfde houding zitten of staan? Of is deze het ergst bij bewegen? Ook wordt een vraag gesteld of de pijn voortdurend aanwezig is en of deze verergert bij kracht zetten als hoesten of niesen. Voorts dient aan de hand van voorbeeldplaatjes te worden aangegeven waar de pijn zich bevindt waarbij de hulp noodzakelijk is van iemand die toekijkt of uw rug recht is of een kromming naar links of rechts heeft. Ook moet worden geconstateerd of de bekkenlijn horizontaal is of schuin naar links of rechts afwijkt.

Goed in uw vel?

Bekend is dat psychische problemen rugpijn kunnen beïnvloeden, om welke reden een aantal vragen op dat gebied wordt gesteld, zoals vragen of u problemen heeft in de relatie, het gezin of op het werk. Is er sprake van somberheidgevoelens of slecht in slaap vallen en vaak wakker worden mede als gevolg van stress? Deze vragen zijn er op gericht om na te gaan of u de laatste tijd goed in uw vel zit.

Enkele handelingen zelf verrichten en de resultaten

Gaandeweg het onderzoek wordt gevraagd enkele handelingen te verrichten en de resultaten aan te geven aan de hand van een aantal mogelijkheden. De handelingen bestaan uit het vooroverbuigen en weer rechtop staan en daarna achterover buigen en weer rechtop staan. De mogelijkheden die aangegeven moeten worden hebben betrekking op eventuele pijn en waar die precies zit. Gevraagd wordt ook af de toppen van de vingers bij het vooroverbuigen de grond raken of dat de hand plat op de grond kan worden gelegd.

Vragen met cijferwaardering

Aan het eind van het onderzoek verschijnt een schema met een twintigtal vragen die van waardepunten moeten worden voorzien. U vult het cijfer 0 in als de gevraagde actie geen moeite kost en 5 als hij niet kan worden uitgevoerd. De tussenliggende cijfers staan achtereenvolgend voor: nauwelijks moeite, enige moeite, veel moeite en zeer veel moeite.
De vragen gaan over de acties:
 1. Opstaan uit bed.
 2. Doorslapen gedurende de nacht.
 3. Omdraaien in bed.
 4. Auto rijden.
 5. Een poos achter elkaar staan (20 – 30 minuten).
 6. Enkele uren in een stoel zitten.
 7. Een trap oplopen.
 8. Een klein eindje lopen (300-400 meter)
 9. Enkele kilometers lopen.
 10. Naar een hoge plank reiken.
 11. Een bal werpen.
 12. Een eindje hardlopen (100 meter).
 13. Iets uit de koelkast pakken.
 14. Een bed opmaken.
 15. Sokken of panty aantrekken.
 16. Voorover buigen om iets schoon te maken.
 17. Een stoel verplaatsen.
 18. Een zware deur trekkend of duwend openen.
 19. Twee tassen met boodschappen dragen.
 20. Een zware koffer optillen.

Naar een huisarts

De uiteindelijke diagnose zal in de meeste gevallen wel uitkomen op het advies eens een bezoek te brengen aan een huisarts. In elk geval kan het beantwoorden van de vragen een goede manier zijn om het bewustzijnproces van de rugpijn te vergroten waardoor uitvoerige en duidelijke informatie kan worden gegeven aan de huisarts.
© 2012 - 2023 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rugpijn: verkeerde houdingRugpijn: verkeerde houdingRugpijn heeft vaak als oorzaak een verkeerde houding. Ook andere oorzaken kunnen aan de grondslag liggen, maar hier gaan…
Rugpijn voorkomen en verzachtenRugpijn voorkomen en verzachtenRugpijn is een vervelende aandoening waar ongeveer 80% van alle Nederlanders regelmatig last van heeft. Gelukkig zijn er…
Pijn in de onderrugPijn in de onderrugPijn in de onderrug wordt ook wel lage rugpijn genoemd. Om hier van af te komen zijn een aantal oplossingen, fysiotherap…

Oedeem, vochtophopingOedeem is een overmatige ophoping van vocht. Dit zit in het weefsel tussen de cellen van het lichaam in. Het ontstaat do…
Ogen verklappen veel meer dan alleen hun kleurOgen verklappen veel meer dan alleen hun kleurWanneer je iemand leert kennen, worden de ogen als een van de eerste dingen bekeken. De een vindt blauwe ogen mooi, de a…
Bronnen en referenties
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 13-03-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.