Rugpijn: verkeerde houding

Rugpijn: verkeerde houding Rugpijn heeft vaak als oorzaak een verkeerde houding. Ook andere oorzaken kunnen aan de grondslag liggen, maar hier gaan we verder in op de verkeerde houding van het lichaam.

Lage rugpijn

De meest voorkomend rugpijn is lage rugpijn. Dit is rugpijn die men laag in de rug voelt. De oorzaak voor lage rugpijn is veelal een verkeerde houding, verkeerd tillen, een slecht matras of overgewicht. Soms ook door hernia of reuma.

Hoge rugpijn

De hoge rugpijn wordt hoger gevoeld, van ribbenkast tot de nekwervels. De oorzaak hiervan is vaak doordat de armen boven de macht worden gebruikt: dus boven het hoofd uit.

Verkeerde houding

De meeste rugpijn wordt veroorzaakt door een verkeerde houding. Hierdoor raken zenuwen en spieren bekneld, dit veroorzaakt de pijn. Een verkeerde houding drukt de tussenwervelschijven in wervelkolom samen, wat druk veroorzaakt.

Andere oorzaken

Wanneer de rug niet goed doorbloed wordt, raken de rugspieren ook oververmoeid en ontstaat er pijn. Dit kan ontstaan door bijvoorbeeld een kou op de rug, waardoor de rugspieren verkrampen en hun werk niet meer kunnen doen.

Een verkeerde houding of te zwaar belasten van de rug veroorzaakt ook rugpijn. De rugspieren raken oververmoeid en kunnen de ruggengraat hierdoor niet meer rechtop houden. Gevolg is rugpijn.

Een ontsteking kan ook de oorzaak zijn van rugpijn. De ontsteking raakt dan ingekapseld, wat op de rug vaak te voelen is als een harde steen. Dit veroorzaakt ook pijn door een verkeerde doorbloeding. Bovendien kan de ingekapselde ontsteking weer op zenuwen gaan drukken.

De juiste houding

Belangrijk is om rugpijn te voorkomen. Dit doe je door de rug goed te belasten en een juiste houding aan te nemen.

Een matras moet niet te oud en stevig zijn. Een slap matras veert te veel mee en geeft niet voldoende ondersteuning aan de rug. De rugspieren moeten daardoor teveel werk verzetten om de ruggengraat recht te houden. Dit veroorzaakt dan weer de rugpijn. Vervang een matras zeker om de tien jaar.

Kijk uit met tillen. Til niet vanuit de rug maar vanuit de knieën. Buig door de knieën en teil het voorwerp dicht tegen het lichaam op. Til nooit met gestrekte armen, omdat daardoor ook teveel druk op de rug komt te staan. Rust tussendoor even uit om de rug te ontlasten.

Te lang in dezelfde houding zitten veroorzaakt ook rugpijn. Wissel regelmatig van houding en probeer niet verkramp te zitten. Werk zo min mogelijk met de armen boven het hoofd uit, zoals bij een plafond schilderen. Wissel dit ook af met lage werkhoudingen.

Train de rugspieren, zwemmen is ontzettend goed voor de rugspieren, maar ook andere oefeningen. Bouw alles langzaam op en overvraag de spieren niet. Sterkere spieren geven een betere ondersteuning van de ruggengraat.

Het lichaamsgewicht moet ook op peil worden gehouden: overgewicht veroorzaakt namelijk ook al snel rugpijn. Overigens ook zware borsten bij vrouwen, doordat de rug krom wordt getrokken.

Behandeling

Bij rugpijn veroorzaakt vanuit de rugspieren kan een warmtelamp of massage helpen. Ook fysiotherapie kan wonderen doen. Bij rugpijn veroorzaakt door ziekten en aandoeningen, zal deze eerste behandeld moeten worden. Overleg met de (huis)arts hoe rugpijn het beste behandeld kan worden.
© 2010 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijn in onderrug, rugklachten: wat kunnen de oorzaken zijn?Pijn in onderrug, rugklachten: wat kunnen de oorzaken zijn?Pijn in de rug, onderrug kunnen verschillende oorzaken hebben. Je kunt last hebben van acute pijnsteken of een zeurende…
Wat is spit of lumbago: acute en chronische lage rugpijnWat is spit nu eigenlijk? Spit (oftewel lumbago) is een algemene term die refereert naar lage rugklachten. Spit komt wer…
Rugpijn en duivelsklauwPijn in de onderrug komt heel veel voor, gemeten over een maand heeft 35% van de volwassenen lage rugpijn, ongeveer 80%…
Rugpijn, reuma en wilgenbastWilgenbast (Salix alba) wordt over de hele wereld al sinds mensenheugenis gebruikt bij pijn, ontsteking en koorts. Het b…

Roos op 't hoofdRoos op 't hoofdVeel mensen hebben roos. Hier kunnen ze niks aan doen. Er zijn speciale hulpmiddelen om roos tegen te gaan en te voorkom…
Brandwonden, hoe komt het en wat doe je eraan?Als uw huid in contact komt met extreem hoge temperaturen kan er een wond ontstaan, dit noemt men een brandwond. Dit kan…
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 26-07-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.