Pijn in onderrug, rugklachten: wat kunnen de oorzaken zijn?

Pijn in onderrug, rugklachten: wat kunnen de oorzaken zijn? Pijn in de rug, onderrug kunnen verschillende oorzaken hebben. Je kunt last hebben van acute pijnsteken of een zeurende pijn. Vaak krijgen we last van onze rug door verkeerd zitten of na een val, maar er zijn meer oorzaken. Waar komt die pijn in mijn rug vandaan? Is het spit of een hernia? Lees de oorzaak in dit artikel.

Rugklachten

Pijn in de rug kan verschillende oorzaken hebben. Soms ontstaat de pijn acuut, maar de pijn kan ook zeurend zijn en langzamerhand steeds erger worden. Rugklachten ontstaan ook vaak na een val of ander ongeluk. Ben je erg gevallen en heb je pijn in de rug? Dan is het aan te raden, voor de zekerheid de huisarts te bezoeken. De rug is erg belangrijk en problemen eraan kunnen ernstige gevolgen hebben.

De onderrug

De onderrug, het onderste deel van de ruggengraat wordt dagelijks zwaar belast. Het is dan ook niet bijzonder dat veel mensen last hebben van zogenaamde lage rugpijn.

Wat kunnen de oorzaken zijn van lag rugpijn?

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor lage rugpijn. Neem rugklachten altijd serieus. Het kan een vorm zijn van overbelasting, maar het kan ook iets ernstiger zijn. De volgende oorzaken zijn een mogelijke verklaring voor lage rugpijn:

Lichamelijke overbelasting

Bijvoorbeeld door een verkeerde beweging (verkeerd tillen, dragen, zitten, staan enzovoorts). Een behandeling kan bestaan uit het
bezoeken van een fysiotherapeut.

Een ontsteking

In de onderrug bevinden zicht veel pezen en spieren en banden. Ontstekingsreacties kunnen hier makkelijk ontstaan. De
behadeling hangt af van de soort ontsteking en de ernst van de situatie.

Hernia

Een hernia is een uitstulping van een tussenwervelschijf. Omdat in de ruggenwervel veel zenuwbanen lopen bestaat de kans dat de uitstulping tegen een zenuw gaat drukken. De zenuw raakt hierdoor geïrriteerd en gaat pijnlijk/tintelend aanvoelen. Bij lange beknelling van de zenuw kan de pijn gaan uitstralen naar andere delen van het lichaam. Ook kan het uitval van gevoel tot gevolg hebben. De behandeling van een hernia kan verschillen. Soms is een operatie nodig om het probleem te verhelpen.

Artose

Is er sprake van artrose dan zijn er problemen met het kraakbeen. In het geval van de onderrug gaat het om achteruitgang van de tussenwervelschijven; het kraakbeen in de ruggengraat. Het kan zo erg worden dat op den duur de botten over elkaar gaan schuren. Dit geeft veel pijn. Bovendien kunnen door de veranderende positie van de rug zenuwen bekneld raken met alle gevolgen van dien. Ouderdom is vaak de oorzaak van artrose, maar de oorzaak kan ook liggen in continue overbelasting/blessure vorming. De behandeling van artrose hangt mede af van de ernst van de situatie. Behandeling bestaat meestal uit fysiotherapie en medicijnen kunnen de pijn verlichten.

Rugpijn met andere oorzaken

Omdat de meeste rugpijn ontstaat door niet specifieke reden is het vaak zo dat het met behulp van een pijnstillen kan worden verholpen. Er is onderscheid te maken in de volgende categorieën:

Acute lage rugpijn

Acute lage rugpijn is rugpijn die korter dan 6 weken bestaat. Om de pijn te verminderen kun je pijnstiller nemen.

Tussenvorm van rugpijn tussen de acute en chronische fase in

Probeer als je in deze fase zit te voorkomen dat de rugpijn chronisch wordt. De huisarts kan je hierbij verder helpen.

Chronische lage rugpijn

Bij chronische rugpijn (rugpijn langer dan 3 maanden) kan een situatie ontstaan dat de rugpijn steeds erger wordt of in stand wordt gehouden doordat je, je bewegingen gaat aanpassen aan de pijn. Met behulp van een fysiotherapeut kan chronische rugpijn worden verholpen.

Zekere voor het onzekere

Bezoek bij een onzeker gevoel over je rugpijn altijd een art. Hij/zij kan een diagnose stellen en een behandelplan opstellen.
© 2011 - 2024 Kropslavinken, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De oorzaken en gevolgen van (onder)rugpijnDe oorzaken en gevolgen van (onder)rugpijnLage rugpijn is een veelvoorkomende klacht. Het kan verschillende oorzaken hebben. Er worden soms MRI-scans gemaakt wann…
Ischialgie (ischias): een vervelende rugpijnIschialgie (ischias): een vervelende rugpijnIschialgie, ook wel ischias genoemd, is een vervelende uitstralende zenuwpijn ter hoogte van de heup. Het begint in de r…
Hernia symptomen: Welke klachten wijzen op een hernia?Hernia symptomen: Welke klachten wijzen op een hernia?Veel mensen hebben last van ernstige rugklachten en zogenaamde lage rugpijn. Oorzaak hiervan is vaak een hernia. Maar wa…

Spataderen, oorzaken en gevolgenSpataderen, oorzaken en gevolgenSpataderen zijn niet alleen een cosmetisch probleem, maar ze kunnen door zwellingen en pijnen ook de kwaliteit van het l…
Hoge bloeddruk: onderzoek naar een 'sluipmoordenaar'Hoge bloeddruk: onderzoek naar een 'sluipmoordenaar'Hoge bloeddruk ofwel hypertensie. Het is de grootste risicofactor voor hartaandoeningen en beroertes. je kunt hoge bloed…
Kropslavinken (203 artikelen)
Laatste update: 06-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.