Hoge bloeddruk: onderzoek naar een 'sluipmoordenaar'

Hoge bloeddruk: onderzoek naar een 'sluipmoordenaar' Hoge bloeddruk ofwel hypertensie. Het is de grootste risicofactor voor hartaandoeningen en beroertes. je kunt hoge bloeddruk wel een slapende epidemie noemen. Wereldwijd lijden 1,5 miljard mensen eraan. Kaz Europe, fabrikant van bloeddrukmeters deed onderzoek. Wat zijn de belangrijkste misvattingen als het gaat om hoge bloeddruk? Welke drie dingen helpen een hoge bloeddruk te voorkomen? Lees verder voor feiten, cijfers én advies van universitair arts Bernard Waeber. Hoge bloeddruk, oftewel hypertensie. Dat is de grootste risicofactor voor hartaandoeningen en beroertes. Een hoge bloeddruk, het is eigenlijk een slapende epidemie. Wereldwijd lijdt het onvoorstelbare aantal van 1,5 miljard mensen eraan. Dit feit werd toegelicht in het American Heart Association Journal uit april 2007. Kaz Europe, de fabrikant van Braun bloeddrukmeters onder licentie van Braun, liet onderzoek doen. Daaruit blijkt dat de Nederlandse bevolking vindt dat meer moet worden gedaan om mensen voor te lichten over de risico’s van een te hoge bloeddruk. Opvallend is dat de meeste Nederlanders denken dat zij geen risico lopen op hypertensie, want zij vertonen immers geen duidelijke symptomen? Een ander belangrijk misverstand is dat een te hoge bloeddruk kan worden genezen. Bijna de helft van de ondervraagde Nederlanders gelooft dat.

Onwetendheid leidt tot risico

Een te hoge bloeddruk wordt vaak ‘de sluipmoordenaar’ genoemd. Een derde van de Nederlanders die aan hypertensie lijdt, weet dat namelijk zelf niet. Er zijn helaas geen duidelijke symptomen van hoge bloeddruk. De enige manier om echt te weten te komen waaraan je toe bent, is dus het meten van de bloeddruk. Uit het onderzoek van Kaz Europe Braun blijkt dat ruim driekwart ofwel 78,6% van de respondenten niet weet wat hun bloeddruk is.

"Ik ben te jong"

De wijd verbreide onwetendheid komt met name omdat mensen geen symptomen van hypertensie vertonen en het onderwerp mensen 'op dit moment' niet interesseert. De meest voorkomende reden voor de onwetendheid blijkt te zijn dat mensen denken dat zij geen risico lopen, of te jong zijn voor een te hoge bloeddruk. Toch vallen de ondervraagden binnen de leeftijdsgroep met het grootste risico: namelijk 35 tot 65 jaar. Een hoge bloedsuikerspiegel is een van de belangrijkste factoren voor de ontwikkeling van hartproblemen. Er is maar een luttele 3,4% van de Nederlandse respondenten die dat weet.

Waar komt het door?

Hoe ontstaan hartproblemen? De meeste mensen uit het onderzoek denken dat de bloeddruk (40,9%), de hartslag (20,3%), het cholesterolniveau (21,9%) en de body mass index (BMI) (12,7%) de belangrijkste ontstaansfactoren zijn. Dat betekent dan weer wel dat veel ondervraagden goed zitten met het leggen van een link tussen hoge bloeddruk en hartproblemen. “Veel hartkwalen kunnen worden voorkomen als een hoge bloeddruk in een vroeg stadium wordt gedetecteerd en behandeld”, verklaart dr. Bernard Waeber, professor en hoofd van de afdeling Clinical Pathophysiology and Medical Teaching aan de faculteit Geneeskunde aan het Universitair Ziekenhuis in Lausanne, Zwitserland.

Het onderzoek: hoe en wat

Dit onderzoek werd van 27 juni tot 4 juli 2011 verricht door Marketagent.com voor Kaz Europe. Marketagent.com voerde computerondersteunde internetinterviews uit onder 1592 webbezoekers middels haar reSEARCH-platform. Respondenten op het onderzoek waren tussen 35 en 65 jaar en werden ad hoc getrokken uit quota’s uit Duitsland, Nederland en Frankrijk.

De drie belangrijkste factoren

Dr. Bernard Waeber: “Ik was verbaasd te constateren dat Nederlanders niet goed op de hoogte zijn van de factoren die een rol spelen bij het voorkomen van een te hoge bloeddruk. Zo denken de meeste respondenten dat een hoge hartslag en het BMI factoren zijn waarmee rekening gehouden moet worden. Dit is een misvatting! De drie belangrijke gezondheidsfactoren zijn de bloedsuikerspiegel, cholesterolniveau en de bloeddruk. Iedereen moet zijn waarden kennen en regelmatig de bloedsuikerspiegel meten om het risico op hart- en vaatziekten te beperken.”

Weet je het niet? Controleer het zelf

Wanneer er iets scheelt, wordt de bloeddruk al snel gemeten. Wie dat regelmatig laat doen, is dus wel voldoende op de hoogte. Maar slechts iets meer dan de helft (55,3%) van de Nederlandse bevolking laat de bloeddruk meten bij de dokter. Terwijl maar één op de tien Nederlandse respondenten (9,6%) de bloeddruk thuis controleert, doet al één op de drie Duitsers ofwel 38,6% dit zelf. “Het thuis controleren en in de gaten houden van de bloeddruk wordt steeds belangrijker bij de diagnose en het omgaan met arteriële hypertensie. Mijn ervaring is dat mensen zich minder gestrest voelen als ze hun bloeddruk thuis controleren. De hoge graad van nauwkeurigheid van veel van de huidige bloeddrukmeters geven consumenten een gerust gevoel”, zegt dr. Bernard Waeber. “Een voordeel van een bloeddrukmeting thuis, is het gemak van het meten op het moment dat de persoon er tijd voor heeft. Daarnaast is het tijdbesparend en minder kostbaar dan naar de doktor gaan."

Wij willen meer voorlichting

Bijna de helft (48,5%) van de Nederlanders denkt dat een te hoge bloeddruk volledig kan worden genezen. Helaas klopt dat niet. 35,1% van de respondenten weet dat hypertensie niet kan worden genezen, maar wel onder controle gehouden kan worden. Opvallend is dat 60,5% van de Fransen dit weet: het dubbele aantal. Met 52,2% springen ook de Duitsers hier positief uit. Wel positief is dat Nederlanders zich bewust worden van hun gebrek aan kennis én vinden dat we ons bewuster zouden moeten zijn van de risico’s van een te hoge bloeddruk. Liefst vier van de vijf ofwel 82,3% van de Nederlanders vindt dat meer moet worden gedaan om ons als bevolking voor te lichten over de risico’s. Wie moet dat dan doen? De overheid, vindt 79,6%. Die mening wordt op afstand gevolgd door 'dat moeten doktoren doen' (57,8%). Overigens zijn wij Nederlanders sneller geneigd informatie te zoeken op internet, ernaar te zoeken in medische tijdschriften of advies te vragen aan onze doktor, dan dat we advies vragen aan vrienden en familie.

Over Braun en de TrueScan

De Braun TrueScan BPW 4300 wordt vervaardigd door Kaz Europe SA onder licentie voor het 'Braun' handelsmerk. Braun is een geregistreerd handelsmerk van Braun GmbH, Kronberg, Duitsland. Braun is een dochteronderneming van Procter & Gamble. Het bedrijf werd in 1921 opgericht in Duitsland. De onderneming vervaardigt een breed scala aan kleine huishoudelijke apparaten met als pijlers innovatie, betrouwbaarheid en creatief design. Het productenaanbod loopt uiteen van elektrische scheerapparaten en beauty-producten tot apparaten voor huishoudelijk gebruik. Braun-producten worden wereldwijd gedistribueerd. Op www.braun.com staat nieuws en informatie over het merk Braun.

Kaz: consumentenproducten voor gezondheidszorg

Kaz is een van de wereldleiders op het gebied van de ontwikkeling en marketing van merkproducten voor consumentengebruik op het gebied van de gezondheidszorg en thuiscomfort. Kaz richt zich op diverse aspecten van productontwikkeling – van ‘in-house’ consumentenonderzoek tot werking van het product en consumentenzorg. Kaz is actief in meer dan 65 landen op zes continenten. Kaz werd meer dan 80 jaar geleden opgericht toen oprichter Max Katzman de eerste elektrische verstuiver ter wereld uitvond. Tegenwoordig is Kaz een wereldwijd bedrijf dat toonaangevende producten verkoopt van wereldmerken als Vicks, Braun en Honeywell. Hun innovatieve producten omspannen een aantal categorieën, zoals luchtbevochtigingsapparaten, verstuivers, thermometers, bloeddrukmeters, luchtzuiveringsapparatuur, ventilatoren en verplaatsbare kachels. Kaz wordt al drie generaties geleid door de familie Katzman en is een multinationaal bedrijf dat al honderden producten in de wereld heeft gezet. De organisatie blijft trouw aan haar traditie van innovatie en wordt hierbij geleid door haar doel om het leven van mensen te verbeteren met alledaagse producten waar over is nagedacht.
© 2011 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf je bloeddruk meten met een bloeddrukmeterZelf je bloeddruk meten met een bloeddrukmeterLees hier alles over zelf je bloeddruk meten met behulp van een bloeddrukmeter. Lees hier alles over het meten van je bl…
Hypertensie: gevaren en behandelingHypertensie: gevaren en behandelingHypertensie is vaak aanwezig, zonder dat het meteen wordt opgemerkt. Als hoge bloeddruk langdurig aanwezig is, kan dat o…
Hoge bloeddruk gevaarlijkHoge bloeddruk gevaarlijkEen hoge bloeddruk heeft vaak geen duidelijke oorzaak maar kan komen door verkeerde voeding, roken of alcohol. Een hoge…

Pijn in onderrug, rugklachten: wat kunnen de oorzaken zijn?Pijn in onderrug, rugklachten: wat kunnen de oorzaken zijn?Pijn in de rug, onderrug kunnen verschillende oorzaken hebben. Je kunt last hebben van acute pijnsteken of een zeurende…
Middenoorontsteking bij volwassenen, baby en kindMiddenoorontsteking bij volwassenen, baby en kindMiddenoorontsteking komt zowel bij volwassenen, kinderen als bij baby's voor. Voornamelijk kinderen hebben hier vaker la…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Frolicsomepl, Pixabay
  • Persbericht Braun / Kaz - Cohn & Wolfe
  • Beeldmateriaal: Braun / Kaz Europe SA
Mariawrites (540 artikelen)
Laatste update: 14-11-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.