Zelf je bloeddruk meten met een bloeddrukmeter

Zelf je bloeddruk meten met een bloeddrukmeter Lees hier alles over zelf je bloeddruk meten met behulp van een bloeddrukmeter. Lees hier alles over het meten van je bloeddruk en hoe je een te hoge of juist te lage bloeddruk kunt vaststellen.

Zelf je bloeddruk meten met een bloeddrukmeter

Er zijn vrij veel mensen die hun bloeddruk in de gaten houden, soms heeft het monitoren van je bloeddruk een medische noodzaak en soms meten mensen hun bloeddruk uit voorzorg en om de kans op hartziekten te verkleinen. Dit zijn met name mensen die een verhoogd risico op hart- en vaatziekten hebben, zoals rokers, mensen met overgewicht en mensen die last hebben van een te hoge cholesterol. Ook het gebruik van bepaalde medicijnen kan er toe leiden dat je zelf je bloeddruk moet gaan meten met een bloeddrukmeter.

Te hoge bloeddruk

Als je hart klopt wordt het bloed door je lichaam rondgepompt. Doordat een hart een pompende beweging maakt is je bloeddruk nooit constant. Je kunt het vergelijken met het oppompen van een luchtbed met een voetpomp. Als je de pomp indrukt wordt er lucht uitgeblazen en is de druk hoog, dit noemt men de bovendruk. Als de pomp zich vervolgens weer met lucht vult dan neemt de druk af, dit noemt men de onderdruk. Met een haart werkt dit op dezelfde manier. Als je meerdere keren je bloeddruk hebt gemeten en de bovendruk meer dan 140 mmHg is er sprake van een hoge bloeddruk. Voor de onderdruk geldt een maximale waarde van 90 mmHg. Dit is een waarde die je dan moet meten in ontspannen toestand.

Hoe een bloeddrukmeter werkt

Een bloeddrukmeter breng je aan op je bovenarm of op je pols. Hij bestaat uit een soort opblaasbare armband en een meetapparaat. Door de armband om je arm op te blazen kan het apparaat de druk meten. Bij een huisarts meten ze je bloeddruk door de band om je bovenarm te bevestigen. Als je zelf je bloeddruk gaat meten kun je ook een bloeddrukmeter kopen die je om je pols kunt bevestigen. Je moet er dan wel voor zorgen dat je pols zich op dezelfde hoogte als je hart bevindt. Bij het meten op de bovenarm is de meetapparatuur altijd op dezelfde hoogte als je hart bevestigd.

Meerdere metingen om de bloeddruk te meten

Het is aan te raden om meerdere metingen te doen om je bloeddruk te meten. Er zijn namelijk veel factoren van invloed op de hoogte van je bloeddruk. Als je gestrest bent is je bloeddruk aanzienlijk hoger dan wanneer je ontspannen op bank televisie zit te kijken. Ook als je bijvoorbeeld nodig naar de toilet moet zal je bloeddruk hoger zijn. Het is dus aan te raden meerdere metingen te doen en er voor te zorgen dat je telkens onder dezelfde omstandigheden je bloeddruk meet.

Het kopen van een bloeddrukmeter

Als je op zoek bent naar een bloeddrukmeter zul je al snel ontdekken dat er honderden soorten en maten bloeddrukmeters zijn. De prijzen van bloeddrukmeter kunnen variëren van een paart tientjes tot vele honderden euro’s. De meeste bloeddrukmeters die in de handel verkrijgbaar zijn zullen goed werken, als er echt een medische noodzaak is om je bloeddruk te meten kun je het beste even met je huisarts overleggen. Ook op de website van de Hartstichting kun je informatie vinden over de diverse soorten bloeddrukmeters.
© 2011 - 2024 Bastiaan271, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoge bloeddruk: oorzaken & gevolgen hoge bloeddrukHoge bloeddruk: oorzaken & gevolgen hoge bloeddrukIn dit artikel worden de oorzaken en gevolgen van een hoge bloeddruk besproken. Op de lange termijn kan een hoge bloeddr…
Hoge bloeddruk, en wat je er zelf tegen kunt doenHoge bloeddruk kan erg gevaarlijk zijn. De meeste mensen merken niets van een hoge bloeddruk. Ongeveer 10% van de Nederl…
Zwanger en hoge bloeddruk – De risico’s en klachtenZwanger en hoge bloeddruk – De risico’s en klachtenVan zwangere vrouwen heeft ongeveer vijftien procent last van hoge bloeddruk. De medische naam hiervoor is hypertensie.…
Hypertensie: een verhoogde bloeddrukHypertensie: een verhoogde bloeddrukVan hypertensie, of wel een verhoogde bloeddruk merken de meeste mensen helemaal niets. Toch is het hebben van een te ho…

Peesplaatontsteking en hielspoor: ernstige pijn in de hielPeesplaatontsteking en hielspoor: ernstige pijn in de hielJe hebt een felle pijn aan de onderkant van je hiel. Vooral 's ochtends als je opstaat of nadat je lang gezeten hebt, is…
Hoesten: met slijm, bij baby en de longenHoesten: met slijm, bij baby en de longenHoesten: slijm ophoesten, droge hoest, baby's die hoesten. Het hoesten is een verdedigingsreflex van het lichaam en tree…
Bastiaan271 (102 artikelen)
Gepubliceerd: 12-09-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.