Hoge bloeddruk: oorzaken & gevolgen hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk: oorzaken & gevolgen hoge bloeddruk In dit artikel worden de oorzaken en gevolgen van een hoge bloeddruk besproken. Op de lange termijn kan een hoge bloeddruk schadelijke gevolgen hebben voor hart en bloedvaten. De oorzaken van een hoge bloeddruk zijn niet altijd bekend, maar er is wel een aantal risicofactoren die de kans op een hoge bloeddruk doen stijgen.

Hoge bloeddruk

De bloeddruk is de kracht waarmee het bloed tegen de wanden van de bloedvaten drukt. De bloeddruk geeft twee soorten druk weer, namelijk de systolische bloeddruk (bovendruk) en de diastolische bloeddruk (onderdruk). De bloeddruk schommelt in de loop van de dag. ’s Morgens en ’s avonds is de druk vaak lager dan ’s middags. Als er op ten minste drie verschillende momenten een hoge bloeddruk is gemeten, zullen de meeste artsen de diagnose “hoge bloeddruk” stellen.

Wanneer spreken we van een hoge bloeddruk?

De bloedwaarden worden uigedrukt in millimeters kwik (mmHG). De bovendruk is hoger dan 140 mmHg en/of onderdruk hoger dan 90 mmHg. Voor mensen van 60 jaar en ouder is de grens voor de bovendruk verruimd naar 160 mmHg.

Oorzaken hoge bloeddruk

Er kunnen duidelijk aanwijsbare oorzaken zijn van een te hoge bloeddruk, zoals een aangeboren nierafwijking, een nierontsteking of een vernauwing van de aorta. In 95% van de gevallen is de oorzaak echter niet bekend. Er zijn wel risicofactoren die kunnen leiden tot een hoge bloeddruk:
 • Overgewicht
 • Te zout eten
 • Diabetes
 • Weinig lichaamsbeweging
 • Gebruik van alcohol en suiker
 • Stress
 • Erfelijke factoren
 • Nierziekten
 • Zwangerschap
 • Leeftijd: het risico op hoge bloeddruk neemt toe naarmate men ouder wordt
 • Geslacht: een hoge bloeddruk treft vooral mannen boven de 60 jaar

Gevolgen hoge bloeddruk

Bij iemand die last heeft van een hoge bloeddruk, wordt er extra kracht uitgeoefend op de vaatwanden. Hierdoor kunnen op termijn de vaatwanden beschadigd raken. Dit wordt “aderverkalking” of “atherosclerose” genoemd. Als de vaten beschadigd raken en vernauwen, dan heeft het hart moeite om bloed door de vaten te pompen. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor het functioneren van het hart.

Op langere termijn kan een hoge bloeddruk gevolgen hebben, zoals een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, hartinfarct of beroerte. Ook nierziekten en netvliesbeschadiging kunnen het gevolg zijn van een verhoogde bloeddruk. Verder kunnen de gevolgen bestaan uit nachtelijke benauwdheid en pijn op de borst.

Gevolgen hoge bloeddruk op korte termijn

Toch kunnen er ook gevolgen van een hoge bloeddruk op korte termijn optreden. Enkele symptomen zijn:
 • Hoofdpijn die ’s morgens aanwezig is en in de loop der dag vermindert
 • Vermoeidheid
 • Oorsuizen
 • Duizeligheid
 • Hartkloppingen
 • Neusbloedingen

Toch hebben mensen met een hoge bloeddruk niet altijd last van de symptomen. Vaak wordt een hoge bloeddruk toevallig vastgesteld tijdens een routine controle.

Behandeling hoge bloeddruk: bloeddruk verlagen

Een strikte zoutbeperking is een belangrijk middel om een hoge bloeddruk tegen te gaan. Verder is het belangrijk om gezond (volgens de “Schijf van vijf”) te eten, een gezonde levensstijl met voldoende beweging na te streven en af te vallen als er sprake is van overgewicht.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hart- en vaatziekten na zwangerschapHart- en vaatziekten na zwangerschapVrouwen die een te hoge bloeddruk ontwikkelen tijdens de laatste maanden van hun zwangerschap, lopen meer kans op het kr…
Hoge bloeddruk: Symptomen, oorzaken en medicijnenHoge bloeddruk: Symptomen, oorzaken en medicijnenIedereen weet inmiddels dat een te hoge bloeddruk erg schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Maar waarom was dat ook al…
Alles over de bloeddrukAlles over de bloeddrukHet hart perst het bloed door de bloedvaten en veroorzaakt daardoor druk. Daardoor kan het bloed naar alle lichaamgedeel…
Wat is een hoge bloeddruk?Veel mensen hebben last van een hoge bloeddruk. Ze denken dan ook dat het een hartziekte is. Dit is niet waar. Het hebbe…

Hoge bloeddruk, ernstiger dan veel mensen denkenHoge bloeddruk, ernstiger dan veel mensen denkenVeel mensen hebben een hoge bloeddruk zonder hiervan op de hoogte te zijn. Een hoge bloeddruk kan zonder behandeling zee…
Symptomen hartaanval bij de vrouwSymptomen hartaanval bij de vrouwWanneer het gaat om een hartaanval (myocard infarct) valt op dat vrouwen veel minder snel naar de dokter stappen dan man…
Bronnen en referenties
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 10-04-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.