Alles over de bloeddruk

Alles over de bloeddruk Het hart perst het bloed door de bloedvaten en veroorzaakt daardoor druk. Daardoor kan het bloed naar alle lichaamgedeelten stromen. De bloeddruk kan te hoog, maar ook te laag zijn.

Systolische en diastolische druk

Een systole bestaat uit een pompbeweging van het hart. Bij elke slag wordt het bloed door de slagaders geperst en ontstaat een hoge druk. Dit heet de systolische druk. Tussen twee hartslagen volgt een kleine onderbreking waardoor de druk laag is. Dit moment heet de diastolische druk. De diastole is nodig, zodat de spieren even kunnen rusten voordat ze opnieuw vollopen met bloed en het hart opnieuw met grote kracht het bloed in de slagaders perst.

Gezonde bloeddruk

Bloedvaten horen geen vernauwingen te hebben. In de hartslag is een gevarieerde druk te horen, de diastolische druk en de systolische druk. Een gezonde diastolische druk moet lager zijn dan 90. Wanneer de diastolische druk hoger is dan 100 is er sprake van een hoge bloeddruk. Een gezonde bloeddruk ligt iets onder de 140 mm Hg systolische druk en 90 mm Hg diastolische druk. Bij mensen onder de 25 jaar is dat lager.

Hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk wordt een hypertensie genoemd. Dit gebeurt wanneer slagaders dichtslibben of vernikkelen waardoor de waarden niet kunnen uitzetten om de druk te verzachten. Een hoge bloeddruk brengt schade toe aan de cellen van de wanden van de slagaders die daardoor steeds minder buigzaam worden. Veel mensen merken niet dat ze een te hoge bloeddruk hebben. Het kan wel klachten geven, zoals hoofdpijn, misselijkheid of benauwdheid.

Lage bloeddruk

Een lage bloeddruk is meestal ongevaarlijk en kan alleen af een toe zorgen voor een licht gevoel in het hoofd. Een bloeddruk met een systolische druk van 60 mm Hg is wel gevaarlijk. Dat heet een hypotensie en treedt op bij een zware bloeding of shock.

Hoe houd je een gezonde bloeddruk?

Mensen met een goede bloeddruk hebben minder kans op hart- en vaatziekten. Voor mensen met hypertensie is het belangrijk gezond te eten, te bewegen, stress te vermijden en niet te roken. Bij een te hoge bloeddruk is het goed om fruit, groente en vis te eten.
© 2011 - 2024 Tina2011, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voeding en hoge bloeddrukVoeding en hoge bloeddrukHeb je wel eens last van een hoge bloeddruk? En weet je er geen blijf mee? In onderstaand artikel vind je er nuttig info…
Wat is een hoge bloeddruk?Veel mensen hebben last van een hoge bloeddruk. Ze denken dan ook dat het een hartziekte is. Dit is niet waar. Het hebbe…
Hoge en lage bloeddrukHoge en lage bloeddrukJe hart pompt het bloed door je lichaam. Met elke hartslag wordt een zekere druk op het bloed uitgeoefend om het bloed r…
Hoge bloeddruk: Symptomen, oorzaken en medicijnenHoge bloeddruk: Symptomen, oorzaken en medicijnenIedereen weet inmiddels dat een te hoge bloeddruk erg schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Maar waarom was dat ook al…

Coffeeshop: Feiten en cijfersCoffeeshops zijn locaties waar op legale wijze cannabis verkocht mag worden. Nederland telt vele coffeeshops, met name i…
Gebeten door een slang, wat nu?Gebeten door een slang, wat nu?Veel slangenbeten zorgen enkel voor wat kleine bijtwondjes, er komt geen of weinig gif bij kijken. Er zijn echter ook sl…
Tina2011 (164 artikelen)
Gepubliceerd: 25-08-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.