Voeding en hoge bloeddruk

Voeding en hoge bloeddruk Heb je wel eens last van een hoge bloeddruk? En weet je er geen blijf mee? In onderstaand artikel vind je er nuttig informatie over!

Wat is nu eigenlijk de bloeddruk?

Het bloed wordt in het bloedvatenstelsel door het hart rondgepompt. Hierbij oefent het bloed een druk uit op de wand van de bloedvaten. Dit noemt men bloeddruk. De bloeddruk is het hoogst als het hart het bloed in de hoofdslagader pompt. Hoe verder van het hart, hoe lager de druk wordt.

Bloeddruk, drukt men uit in twee waarden.

De systolische bloeddruk of bovendruk
 • Maximale bloeddruk, wanneer de hartspier samentrekt en het bloed in de slagaders perst.

De diastolische bloeddruk of onderdruk
 • Minimale bloeddruk, wanneer de hartspier ontspannen is.

Waarden

Bij een normale bloeddruk spreekt men van normotensie.
 • Normale systolische bloeddruk :tussen 100 en 300 mm Hg
 • Normale diastolische bloeddruk: tussen 60 en 90 mm Hg

Bij een te hoge bloeddruk spreekt men van hypertensie.
 • Lichte hypertensie: 95 t/m 104 mm Hg diastolische druk
 • Matige hypertensie:105 t/m 114 mm Hg diastolische druk
 • Ernstige hypertensie:115 mm Hg diastolische druk

Bij te lage bloeddruk spreekt men van hypotensie.

Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Wat zijn nu de oorzaken van hypertensie?

Hypertensie is het gevolg van vele factoren:

Vernauwing van de slagaders

Hoe kleiner de diameter, hoe groter de druk bij eenzelfde volume bloed. Oorzaken van vernauwde slagaders zijn:
 • Arteriosclerose: Door afzetting van cholesterol en van kalk gaat de inwendige diameter afnemen.
 • Oedeemvorming: Vochtophoping, hierdoor vernauwen ook de slagaders.
 • Roken: Vooral de nicotine is vaatvernauwend, de teer is kankerverwekkend.
 • Alcoholmisbruik: vaatvernauwend.

Verminderde elasticiteit van de slagaders

Hoe rekbaarder ze zijn, hoe beter ze uitzetten en de druk zal dan minder hoog zijn. Minder veerkrachtige slagaders kunnen de drukstijging minder goed aan. Oorzaken van minder veerkrachtige slagaders zijn:
 • Leeftijd
 • Arteriosclerose

Verhoogde werking van het hart door overbelasting

 • Psychologische factoren zoals emoties, stresstoestanden en oververmoeidheid.
 • Te weinig lichaamsbeweging
 • Zwaarlijvigheid

Hormonale stoornissen

Te sterke werking van schildklier bijvoorbeeld. Stofwisseling verhoogd, waardoor het zuurstofverbruik stijgt en de bloedtoevoer wordt opgevoerd.

Zwangerschap

Er worden extra inspanningen gevraagd aan het lichaam en er is meer behoefte aan bloed door de doorbloeding van de placenta en voor de bloedsomloop van de baby.

Erfelijkheid

Gevolgen van hypertensie

Hart - en vaataandoeningen= cardiovasculaire stoornissen

 • Hartdecompensatie of hartzwakte: Door verhoogde bloeddruk moet de hartspier harder gaan werken. De hartspier kan op een bepaald ogenblik al het bloed niet meer verwerken. Het hart heeft onvoldoende kracht om de nodige hoeveelheid bloed door het lichaam te pompen.
 • Angina pectoris of beklemming van het hart: De kransslagaders worden vernauwd, die de hartspier eigenlijk voorzien van zuurstof, dit geeft een benauwd gevoel in de borststreek.
 • Hartinfarct: Een tak van de kransslagaders wordt afgesloten door een bloedklonter. Hierdoor stopt de doorbloeding van een deel van het hart en dit deeltje sterft af.

Aandoening van de hersenbloedvaten= cerebrovasculaire stoornissen

Door een verhoogde bloeddruk verhoogt de kans op arteriosclerose in de slagaders en de haarvaten van de hersenen waardoor hersenbloedingen kunnen ontstaan.

Aandoeningen van de nieren en de ogen

Hier verdunnen de bloedvaten in zeer dunne haarvaten. Hierdoor zijn ze dus extra gevoelig voor hypertensie.

Wat kan je tegen hoge bloeddruk of hypertensie doen?

Een aangepaste voeding

 • Behandeling van overgewicht.
 • Matigen van alcohol.
 • Verlagen van het cholesterolgehalte en van vetten.
 • Mineraalsamenstelling van de voeding.

Gezonde levenswijze

 • Vermijden van stress, oververmoeidheid en te hevige emoties.
 • Meer lichaamsbeweging.
 • Niet roken.

Regelmatige controle van de bloeddruk

Wanneer je eenmalig je bloeddruk meet, zegt dit niets over je bloeddruk. Er moeten minstens drie metingen worden uitgevoerd en dit drie keer per dag.

Behandeling met geneesmiddelen

Bloeddrukverlagende geneesmiddelen zijn niet altijd even doeltreffend als men zou willen. Sommige bloeddrukverlagende geneesmiddelen kunnen negatieve bijwerkingen hebben op het lichaam. Bijvoorbeeld een cholesterolverhogende werking.

Opmerking!

Het is belangrijk dat men niet te veel zout toevoegt aan het eten voor de bloeddruk. Sommige mensen denken dat zeezout of grof jodiumverrijkt zout gezonder zijn, maar dit is niet zo. Want deze zouten bevatten evenveel natrium als gewone zouten.
© 2008 - 2024 Sarahw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over de bloeddrukAlles over de bloeddrukHet hart perst het bloed door de bloedvaten en veroorzaakt daardoor druk. Daardoor kan het bloed naar alle lichaamgedeel…
Bloeddrukwaarden. Wat betekent mijn bloeddruk?Bloeddrukwaarden. Wat betekent mijn bloeddruk?Telkens we naar de dokter gaan en onze bloeddruk gecontroleerd wordt zegt de arts ons enkele cijfers, maar hoeveel van o…
Wat is een hoge bloeddruk?Veel mensen hebben last van een hoge bloeddruk. Ze denken dan ook dat het een hartziekte is. Dit is niet waar. Het hebbe…
Hoge bloeddruk op middelbare leeftijd en het geheugenHoge bloeddruk op middelbare leeftijd en het geheugenUit onderzoek onder iets meer dan 4.000 deelnemers blijkt dat hoge bloeddruk op middelbare leeftijd het geheugen op oude…

Gezond eten zonder onzin: mythen en misvattingenGezond eten zonder onzin: mythen en misvattingenAan alle kanten worden we geadviseerd om gezonder te eten. Het begon met “2 stuks groente, 2 stuks fruit” en ging via “h…
Anorexia NervosaAnorexia NervosaAnorexia nervosa betekent letterlijk 'gebrek aan eetlust door nerveuze oorzaken'. Maar wat is anorexia nervosa precies,…
Bronnen en referenties
Sarahw (8 artikelen)
Gepubliceerd: 05-09-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.