Bloeddrukwaarden. Wat betekent mijn bloeddruk?

Bloeddrukwaarden. Wat betekent mijn bloeddruk? Telkens we naar de dokter gaan en onze bloeddruk gecontroleerd wordt zegt de arts ons enkele cijfers, maar hoeveel van ons weet nu eigenlijk wat deze cijfers betekenen? Sommigen weten waar al die cijfertjes omtrent de bloeddruk betekenen, anderen hebben er geen flauw idee van. Een goede bloeddruk is nochtans cruciaal voor een goede gezondheid, de betekenis ervan gaat ons allemaal aan.

In dit artikel


Wat is onze bloeddruk?

Wanneer onze bloeddruk opgemeten wordt, meet men in feite de kracht die ons bloed uitoefent op onze aderen terwijl het door ons lichaam gepompt wordt. Zo kunnen vernauwde slagaders bijvoorbeeld de oorzaak zijn van een verhoogde bloeddruk, doordat ons bloed meer kracht moet uitoefenen om dezelfde hoeveelheid bloed door een kleinere opening te pompen. Mensen met een hoge bloeddruk hebben dus meer kans op hart- en vaatziekten zoals een hartinfarct. Net als een te hoge cholesterol brengt een te hoge bloeddruk ook cardiovasculaire met zich mee.

De bloeddruk wordt met een bloeddrukmeter gemeten aan de rechterarm. Soms komt het voor dat er andere waarden optreden bij het meten van de druk aan de andere arm, dit vormt normaal geen probleem. Pas wanneer het verschil tussen beide armen meer dan 20 millimeter Hg is voor de hoogste waarde dient verder onderzoek te gebeuren.

Wat betekenen de cijfers in een bloeddruk?

Het resultaat van een bloeddrukmeting wordt uitgedrukt in twee verschillende cijfers. Het eerste en meteen ook het hoogste cijfer wordt de systolische druk genoemd en geeft de druk weer die het hart produceert wanneer het klopt. Het tweede cijfer is het laagste cijfer wordt de diastolische druk genoemd. De diastolische druk geeft de druk op het bloed weer wanneer het hart in rust is en dus niet klopt.

Wat betekent de waarde van de cijfers in een bloeddruk?

Nu we allemaal begrijpen wat de cijfers betekenen is het natuurlijk ook handig om te weten wat de waarde ervan betekent. In de eerste kolom wordt de systolische druk weergegeven (druk bij kloppen van het hart), in de tweede kolom de diastolische druk (druk bij hart in rust) en in de derde kolom de uitleg aangaande de betreffende waardes.

Systolische drukDiastolische drukBetekenis
Meer dan 140 HgMeer dan 90 mm HgVeel te hoge bloeddruk met als oorzaak onder andere diabetes, nierziektes en alcoholmisbruik. Als gevolg verschillende hart- en vaatziekten.
Minder dan 140 HgMinder dan 90 HgEen normale bloeddruk, deze kan tijdens zware inspanningen echter tijdelijk verhogen zonder gevolgen.
Minder dan 120 HgMinder dan 80 HgEen perfecte bloeddruk zonder meer, deze kan tijdens zware inspanningen echter tijdelijk verhogen zonder gevolgen.
Ongeveer 90 HgOngeveer 60 HgHoewel het persoonsgebonden is kan men in de meeste gevallen spreken van een te lage bloeddruk. Het is echter niet gevaarlijk voor de gezondheid maar dient wel verholpen te worden door bijvoorbeeld meer zout te eten.
Minder dan 90 HgMinder dan 60 HgLevensbedreigend lage bloeddruk. Oorzaken zijn infecties, bloedverlies en een zware shock.

Lees verder

© 2011 - 2020 Harrys, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Alles over de bloeddrukAlles over de bloeddrukHet hart perst het bloed door de bloedvaten en veroorzaakt daardoor druk. Daardoor kan het bloed naar alle lichaamgedeel…
Symptomen lage bloeddruk: Hoe herken je te lage bloeddruk?Symptomen lage bloeddruk: Hoe herken je te lage bloeddruk?Iedereen weet inmiddels wel dat een hoge bloeddruk en een te hoog cholesterol gehalte schadelijk kunnen zijn voor de gez…
Een hoge bloeddrukEen hoge bloeddrukEen hoge bloeddruk is bij een op de drie volwassenen in Nederland een feit. Een verhoogde bloeddruk is helaas moeilijk t…
Hoge bloeddruk, ernstiger dan veel mensen denkenHoge bloeddruk, ernstiger dan veel mensen denkenVeel mensen hebben een hoge bloeddruk zonder hiervan op de hoogte te zijn. Een hoge bloeddruk kan zonder behandeling zee…

Medische terminologie - AchtervoegselsMedische terminologie - AchtervoegselsNet als voorvoegsels en stamwoorden hebben achtervoegsels als kenmerk om iets aan te duiden wat algemeen is voor een bep…
Muggenbeten. Hoe infectie en jeuk voorkomen bij muggenbeet?Muggenbeten kunnen erg hard jeuken. Wanneer de beet opengekrabd wordt en de muggenbeet geïnfecteerd is wordt dat zelfs n…
Bronnen en referenties
  • Gezondheid.be

Reageer op het artikel "Bloeddrukwaarden. Wat betekent mijn bloeddruk?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Ragunath, 23-02-2020 12:09 #12
Als de systolische druk 170 mm Hg en de diastolische druk 80 mm Hg spreekt men dan ook van een verhoogde bloeddruk?

Francis, 24-03-2017 10:00 #11
Goedendag.Deze vraag is niet van mij maar voor een vriendin.Ze is 47 jaar en haar
waarden zijn 100-90. Ik vraag me af, is de onderdruk te hoog en de bovendruk te laag?

Lenni, 11-04-2016 20:35 #10
Mijn bloeddruk is 109/81. Die waarden samen zijn niet in de tabel opgenomen. Wat wil dat dan zeggen? Ik hoorde dat het verschil tussen de twee waarden ook een belang heeft. Klopt dat?

Ik heb vaak zeer plots en snel opkomende draaiingen. Die komen het meest voor in de late namiddag of 's avonds. Mijn hoofd voelt dan als een blok van 10 kilo en ik kan niet meer aandachtig iets bekijken, letterlijk dan… meestal heb ik er dan de hele avond last van en is het best dat ik ga slapen. Is er een remedie die me snel kan verhelpen?

Met vriendelijke groeten

Alida Branderhorst, 02-09-2015 17:49 #9
Bedankt voor uw informatie. Alsl de bloeddruk 117/96 is, wat heeft dat voor betekenis?
Als mijn bloeddruk laag is, vroeger 78/48 vaak, dan gaat dat samen met een lage bloedsuikerspiegel(ik maak te veel insuline aan en dan daalt ook mijn Hb-gehalte. Heb dit jaar drie keer op Hb.2,5 gezeten en dan zakte ik weg. Mijn huisarts gelooft me niet als ik zeg dat mijn bijnieren uitgeput zijn, ik veel moet plassen en veel zout verlies doordat mijn bijnierschors te weinig aldosteron aan maakt. Ik heb ook het idee dat de aanmaak van veel insuline het cortisol gehalte omlaag brengt. Ik heb het laatste jaar iedere dag vlees gegeten, omdat cortisol uit cholesterol gevormd wordt. Vorige week kreeg ik hartkloppingen door een kaliumoverschot. Nu neem ik naast fruit of groente een zoute cracker, nu heb ik meer kalium-zoutbalans. nu ben ik minder moe en misselijk en heb ik ook een betere concentratie. Ik heb dezelfde Hb-meter als mijn huisarts en heb hem ook geijkt bij hem. Mijn bloed is te dun, puntbloedinkjes en bloedblaasjes. Als ik me inspan verlaagt de bloeddruk, ook moet ik niet te veel drinken. Ik begrijp dus niets van die hoge onderdruk van mij. Heb het laatste jaar veel koper en ijzer geslikt, misschien heb ik een ijzerstapeling in de lever. Na 6 dagen vita-chlorofyl inname heb ik die 6 dagen ook zwarte ontlasting gehad. Vita-chlorofyl bindt zware metalen en nu hoop ik maar dat er ijzer uit de lever is vrijgekomen, anders doe ik niets met het ijzer uit de alfalfa, wat het grootste bestanddeel is in vita-chlorofyl. Mijn huisarts zegt dat hij hiervoor niet is opgeleid.Daarom moet ik er zelf uitkomen.
Met vriendelijke groet, Alida Branderhorst

A. Doorduijn, 08-10-2014 09:27 #8
Ik word deze maand 80 jaar en meet regelmatig mijn bloeddruk voordat ik opsta. Nu valt mij op dat mijn drukken zich altijd verhouden als 2:1. dus bv 132-66 bij een hartslag van 45/46. Ik vind deze waarden, in het bijzonder de verhouding een beetje afwijkend. Ik ben dus male, 114 KG netto en 194 cm lang. Wat is uw mening hierover?

Klaas Edelenbos 74 Jaar, 20-07-2014 12:05 #7
Mijn bloeddruk is de laatste tijd 135 - 45 en hartslag 50.
Is dit verontrustend / moet ik de huisarts waarschuwen?

Cornette Jp, 25-11-2013 17:52 #6
Ik meet al enkele dagen bloeddruk en steeds schommeld deze tusen 16/10 en 17/9. wat wil dit zeggen? en voel mij zo moe en slap. graag antwoord, dank u.

Nanon Boulanger, 21-03-2013 07:34 #5
In het overzicht staat niet wat het betekent als je bloeddruk lager dan 140 (systolische druk) is, maar meer dan 90 (diastolische druk)? Ik heb nooit last van een hoge bloeddruk gehad, tot deze afgelopen maandag in het ziekenhuis werd gemeten ivm een spoedige operatie. De operatie is volgende week, maar niets levensbedreigend. Ik ben nu thuis mijn bloeddruk aan het controleren en zit 's ochtends op een onderdruk van 96… wanneer is de bloeddruk zo alarmerend dat je direct naar een arts zou moeten?

F. Vivié-Berendse, 22-01-2013 10:51 #4
Ben 77 jaar. Hoe moet mijn bloeddruk dan zijn?

Danilo, 10-09-2011 09:30 #3
Als ik de tabel lees dan zou ik met mijn waarden van minder dan 140 mm Hg en lager dan 90 zowel prehypertensie hebben als een perfecte bloeddruk. Volgens mij zit er ergens dus een foutje in. Tip: Moeten de waarden in het bovenste vakje niet veel hoger dan de nu geschetste 120 à 139 zijn? Reactie infoteur, 10-09-2011
Dat was inderdaad een vergissing mijnentwege en is dan ook aangepast.

Dick Terweij, 10-09-2011 08:29 #2
Ik heb het idee dat uw bloeddruk staatje niet juist is. Volgens mij is een bloeddruk van 140/90 te hoog. Tussen de waarden in de eerste regels van het staatje is wel een normale bloeddruk. (bij de bovenste waarden daarvan, aan de hoge kant maar niet alarmerend).
hg

A. Mijnheer, 09-09-2011 18:30 #1
U beweert in de tabel met bloeddrukwaarden dat een systolische druk tussen 120 en 139 mm Hg met een diastolische druk tussen 80 en 89 mmHg een veel te hoge bloeddruk is.
M.i. onjuist en onbegrijpelijk.

Infoteur: Harrys
Laatste update: 10-09-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 12
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!