Een hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk Een hoge bloeddruk is bij een op de drie volwassenen in Nederland een feit. Een verhoogde bloeddruk is helaas moeilijk te herkennen, maar brengt echte gezondheidsrisico's met zich mee. Een hoge bloeddruk tegen gaan, is belangrijk om zo schade aan bloedvaten en organen als nieren en ogen te voorkomen. Het is dus belangrijk om een hoge bloeddruk te herkennen. Het scheelt als je een bloeddrukmeter in huis hebt, zodat je regelmatig je bloeddruk kunt controleren. Van de mensen die aan een hoge bloeddruk lijden, is zich maar een klein percentage hiervan bewust. Van een hoge bloeddruk voel je namelijk niet zo veel. De gevolgen van een hoge bloeddruk zijn wel ernstig. Je kunt langs de huisarts om je bloeddruk te laten meten, en er is ook apparatuur te koop om thuis je bloeddruk te meten. Dit maakt het makkelijk om je bloeddruk goed in de gaten te houden.

De bloeddruk wordt in twee getallen uitgedrukt. Er is een hoge waarde: deze geeft de druk aan op het moment dat het bloed door de aderen pompt. De lage waarde geeft het aantal milimeters kwik weer dat de bloeddruk in een buis omhoog kan drukken. Bij een te hoge bloeddruk liggen de waarden op 140/90 mmHg of hoger. Bij een bovenwaarde die boven de 160 is, is het verstandig om de huisarts te raadplegen.

Leef- en eetgewoonten

Tussen een hoge bloeddruk en leef- en eetgewoonten is een duidelijk verband. Een te hoge bloeddruk valt onder de welvaartsziekten, omdat het bij een hoge bloeddruk vaak gaat om eet- en leefgewoonten die bij de Westerse wereld horen. Een hoge bloeddruk wordt veroorzaakt door:
  • Weinig beweging
  • Overgewicht
  • Roken
  • Te veel zoutgebruik
  • Overmatig alcoholgebruik

Een hoge bloeddruk is een belangrijke risicofactor voor het ontstaan van schade aan het hart- en vaatstelsel. Het gevolg kan zijn: een beroerte of een hartaanval. Ongeveer een derde van alle beroerten en hartaanvallen in Nederland komen door een te hoge bloeddruk. Na roken is de hoge bloeddruk de oorzaak van te vroeg overlijden. Door een te hoge bloeddruk kan het hart minder goed gaan pompen, waardoor we sneller moe zijn en de kwaliteit van het leven af neemt. Maar ook kunnen door een te hoge bloeddruk organen als nieren en ogen beschadigen.

Leefstijl veranderen

Een te hoge bloeddruk heeft in veel gevallen te maken met een ongezonde leefstijl. Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan om heel concreet aan te geven wat veranderingen in leef- en eetgewoonten kunnen opleveren als het om een hoge bloeddruk gaat. Wanneer men onderstaande veranderingen opvolgt heeft dit daadwerkelijk een gunstig effect op de bloeddruk.
  • Stoppen met roken
  • Verminderen van stress
  • Gewicht verliezen
  • Minder zout en alcohol
  • Minder verzadigde vetten en calorieën
  • Meer groenten en onverzadigde vetten
  • Meer visolie
  • Meer bewegen

Feitjes

  • Alle bloedvaten van een mens achter elkaar gelegd hebben een lengte van 100.000 km.
  • Het duurt ongeveer 20 seconden voordat het bloed door het hele systeem van de bloedvaten gepompt is.
  • De bloeddruk is zo krachtig dat zij een kolom van 1 meter bloed omhoog kan houden.
  • Een gezonde man van 35 jaar met een normale bloeddruk heeft een levensverwachting van 76 jaar. Dezelfde man heeft een levensverwachting van 60 jaar, wanneer hij een hoge bloeddruk heeft op 35-jarige leeftijd en hier niets aan doet.
  • Een goede bloeddruk is een vereiste voor een goede gezondheid.
© 2008 - 2024 Ssandra3108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf je bloeddruk meten met een bloeddrukmeterZelf je bloeddruk meten met een bloeddrukmeterLees hier alles over zelf je bloeddruk meten met behulp van een bloeddrukmeter. Lees hier alles over het meten van je bl…
Hoge bloeddruk gevaarlijkHoge bloeddruk gevaarlijkEen hoge bloeddruk heeft vaak geen duidelijke oorzaak maar kan komen door verkeerde voeding, roken of alcohol. Een hoge…
Hoge bloeddruk: oorzaken & gevolgen hoge bloeddrukHoge bloeddruk: oorzaken & gevolgen hoge bloeddrukIn dit artikel worden de oorzaken en gevolgen van een hoge bloeddruk besproken. Op de lange termijn kan een hoge bloeddr…

Slaapproblemen, de rol van melatonineSlaapproblemen, de rol van melatonineSlaapproblemen komen vaak voor. We hebben allemaal wel eens een slapeloze nacht. Maar wanneer je structureel slapeloze n…
GewrichtsklachtenGewrichtsklachtenGewrichtsklachten kunnen behoorlijk vervelend zijn. Stramme spieren en pijnlijke gewrichten vormen een belemmering op on…
Reacties

Elske, 24-12-2015
Ook ik zit in dezelfde positie als Hugo, beweeg genoeg, eet gezond, weinig zout, rook en drink niet en heb een goed gewicht.
Toch wordt mijn bloeddruk steeds hoger. Nu 174/ 110. Huisarts hierover gebeld was volgens hem niet echt zorgelijk! Reactie infoteur, 08-04-2016
Soms, moet je blijven aandringen bij sommige huisartsen. We kennen allemaal de risico's. Misschien is het stress gerelateerd? In dat geval zou u daaraan kunnen werken. Maar de huisarts zal dit toch serieus moeten nemen.

Hugo Janssen, 24-12-2011
Ik rook niet, sport vaak, geen stres, heb geen overgewicht, drink nauwelijks en gebruik weinig/geen zout.
rara toch een bloeddruk van rond de 160 bovendruk.
leeftijd 58 jaar.
Hoe kan dit? Reactie infoteur, 10-01-2012
Beste meneer Janssen,
Ik kan u hier niet zomaar antwoord op geven. Een hoge bloedddruk onder uw leefomstandigheden zou kunnen komen door onder andere gebruik van medicatie. Maar aangezien ik dit niet weet, kan ik hier niets over zeggen.
Ik raad u aan naar uw huisarts te gaan met deze vraag.

Succes!

Ssandra3108 (253 artikelen)
Laatste update: 16-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.