Hoge bloeddruk gevaarlijk

Hoge bloeddruk gevaarlijk Een hoge bloeddruk heeft vaak geen duidelijke oorzaak maar kan komen door verkeerde voeding, roken of alcohol. Een hoge bloeddruk wordt vaak niet direct opgemerkt. Tijdens de zwangerschap wordt de bloeddruk regelmatig gecontroleerd, omdat een hoge bloeddruk toch wel risico's geeft voor moeder en kind. Oudere mensen hebben vaker last van een verhoogde bloeddruk. Is dit gevaarlijk en hoe kan de bloeddruk verlaagd worden?

Wat is de bloeddruk?

Met bloeddruk wordt de druk in de slagaders genoemd. De slagaders vervoeren bloed vanuit het hart naar alle organen/weefsels. Bij de doorstroming van het bloed ontstaat er een bepaalde druk in de slagaders. De bloeddruk kent een bovendruk en een onderdruk die te maken hebben met de werking van het hart. De bovendruk wordt bepaald door het samentrekken van de linker hartkamer, waardoor er een druk in de grote slagader ontstaat. De onderdruk wordt bepaald door het moment waarop de linker hartkamer zich opnieuw vult met bloed. De bovendruk en onderdruk worden na elkaar weergegeven, gescheiden door een "/". Het getal van de bovendruk geeft de maximum druk, die van de onderdruk de minimum druk. Het in van belang dat deze druk een juiste verhouding heeft. Een bloeddruk van 120/80 is een normale bloeddruk. Een iets hogere bloeddruk is ook nog normaal, maar men moet dan wel opletten dat het niet hoger gaat worden. Bij een bloeddruk vanaf 160/90 is er sprake van een hoge bloeddruk.

Hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk wordt ook wel hypertensie genoemd. De bloeddruk kan gemeten worden met een bloeddrukmeter. Vroeger kon dit alleen via de (huis)arts, maar tegenwoordig kan iedereen een bloeddrukmeter kopen. Deze bestaat uit een manchet die om de bovenarm gaat en is verbonden met de meter. De manchet wordt opgepompt, tegenwoordig vaak automatisch, waardoor de slagaders in de bovenarm dichtgedrukt worden. De druk die de manchet uitoefent is hoger dan de bovendruk in de slagader wanneer er geen bloed meer door de slagaders stroomt. Door telkens wat druk van de manchet af te nemen, zal er op een gegeven moment weer bloed door de slagaders stromen. op dat moment is de bovendruk bepaald. Wanneer de druk van de manchet lager is dan de onderdruk, is ook de onderdruk bepaald. Een hoge bloeddruk is met behulp van een bloeddrukmeter dus snel te bepalen.

Oorzaak

De oorzaak is vaak niet te bepalen. Bij een klein aantal mensen wordt een hoge bloeddruk veroorzaakt door teveel zout in het dieet. Ook mensen die veel drop eten hebben eerder te maken met een hoge bloeddruk. Het gebruik van alcohol kent hetzelfde effect, net als roken. Daarnaast kan langdurige stress een hoge bloeddruk veroorzaken. Bij ouderen komt een hoge bloeddruk vaker voor.

Is een hoge bloeddruk ernstig?

Een hoge bloeddruk is minder ernstig dan een lage bloeddruk. Hoewel beiden gezondheidsklachten kunnen veroorzaken, is dit bij een hoge bloeddruk beduidend minder. Vaak zijn er ook geen duidelijke symptomen waardoor veel mensen met een te hoge bloeddruk rondlopen zonder dit te weten. Soms is men duizelig, vooral tijdens het plots opstaan. Ook oorsuizen komt soms voor. hij een ernstige hoge bloeddruk komen ook hartkloppingen voor en kan men zich ziek voelen.

Een tijdelijk hoge bloeddruk is niet gevaarlijk. Maar wanneer de bloeddruk niet wordt verlaagd, kan uiteindelijk de wand van de slagader beschadigd worden. Hierdoor kan er aderverkalking optreden. Dit geeft weer een groter risico op een beroerte of een hartinfarct.

Tijdens de zwangerschap is een hoge bloeddruk gevaarlijk voor zowel moeder als kind. Bij de moeder gaan nieren en lever minder goed werken en krijgt het minder minder bloed aangevoerd. Bij een ernstig hoge bloeddruk kan de moeder in korte tijd zeer ziek worden en soms stuipen krijgen. De placenta kan loslaten en in zeer ernstige gevallen kan de moeder komen te overlijden. Dit staat bekend als het HELLP-syndroom.

Bloeddruk verlagen

Bij een licht verhoogde bloeddruk kan deze zelf verlaagd worden door gezond te leven: geen drop, geen zout, niet roken en geen alcohol. Overgewicht moet vermeden worden, net als stress. Bij een ernstigere verhoogde bloeddruk kan de arts medicijnen voorschrijven die de bloeddruk verlagen. Ook zullen er soms plaspillen voorgeschreven worden. De bloeddruk moet regelmatig gecontroleerd worden door de arts. Soms is de bloeddruk bij de arts telkens hoger als gevolg va spanning. Men kan dan zelf een bloeddrukmeter aanschaffen om thuis de bloeddruk te meten.

Lees verder

© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoge bloeddruk, en wat je er zelf tegen kunt doenHoge bloeddruk kan erg gevaarlijk zijn. De meeste mensen merken niets van een hoge bloeddruk. Ongeveer 10% van de Nederl…
Hoge bloeddruk: Symptomen, oorzaken en medicijnenHoge bloeddruk: Symptomen, oorzaken en medicijnenIedereen weet inmiddels dat een te hoge bloeddruk erg schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Maar waarom was dat ook al…
Zwanger en hoge bloeddruk – De risico’s en klachtenZwanger en hoge bloeddruk – De risico’s en klachtenVan zwangere vrouwen heeft ongeveer vijftien procent last van hoge bloeddruk. De medische naam hiervoor is hypertensie.…
Hypertensie: gevaren en behandelingHypertensie: gevaren en behandelingHypertensie is vaak aanwezig, zonder dat het meteen wordt opgemerkt. Als hoge bloeddruk langdurig aanwezig is, kan dat o…

HypermobiliteitssyndroomHypermobiliteitssyndroomHet hypermobiliteitssyndroom komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en is een ziekte waarbij de gewrichten te soepel…
Gebroken arm: bovenarm en onderarmGebroken arm: bovenarm en onderarmEen gebroken arm kan ontstaan als gevolg van een val op de arm of schouder, of door de val op te vangen met gestrekte ar…
Bronnen en referenties
  • Hartstichting
  • Basisverpleegkunde, Kerstens
  • Wikipedia/Hypertensie
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 09-04-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.