Zwanger en hoge bloeddruk – De risico’s en klachten

Zwanger en hoge bloeddruk – De risico’s en klachten Van zwangere vrouwen heeft ongeveer vijftien procent last van hoge bloeddruk. De medische naam hiervoor is hypertensie. Vergeleken met lage bloeddruk tijdens zwangerschap komt hoge bloeddruk minder vaak voor. Over het algemeen komt hoge bloeddruk voor bij vrouwen die hun eerste kind verwachten. Het komt minder voor bij een tweede of derde zwangerschap.

Controle van de bloeddruk

De bloeddruk wordt bij zwangere vrouwen bij elke controle door de verloskundige opgemeten. Daarbij wordt de onderdruk en de bovendruk gemeten. Het gaat vooral om de onderdruk. Gemiddeld ligt de onderdruk rond 70 en 80. We spreken van een hoge bloeddruk, als de onderdruk 90 of hoger is. Bij een hoge bloeddruk is de kans op complicaties groot.

Wanneer is er sprake van een hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk kan gevaarlijk zijn tijdens de zwangerschap. Het risico op complicaties wordt niet vergroot als de bloeddruk bij een zwangere vrouw lager dan 90 is. Bij een bloeddruk tussen de 90 en 95 wordt een zwangere vrouw goed in de gaten gehouden en wordt het aantal controles verhoogd. Als de bloeddruk bij een zwangere vrouw 95 of hoger is, wordt het als hoog beschouwd en wordt de gynaecoloog ingeschakeld.

Gevolgen van een hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk is niet alleen gevaarlijk voor de toekomstige moeder maar ook voor de ongeboren baby. Diverse complicaties kunnen optreden zoals het slecht gaan werken van de lever en de nieren. De conditie van het kindje kan achteruit gaan. De hoge bloeddruk kan ook de bloedtoevoer naar de placenta slecht beïnvloeden. De baby kan een groeiachterstand oplopen.

Kans op complicaties

De kans op complicaties wordt groter naarmate de bloeddruk hoger wordt. Bij zwangere vrouwen met een hoge bloeddruk wordt de urine regelmatig getest. Als er eiwit in de urine zit, kan dat betekenen dat de nieren niet goed werken. De ongeboren baby wordt ook regelmatig onderzocht om vast te stellen of hij goed groeit.

Klachten bij hoge bloeddruk

Hoe hoger je bloeddruk is, hoe groter de kans op klachten. Enkele klachten die vaak voorkomen bij een hoge bloeddruk zijn: hoofdpijn, vocht die wordt vastgehouden, misselijkheid, buikpijn, tintelend gevoel in de vingers en het zien van sterretjes of lichtflitsen. Maar niet iedereen heeft klachten bij hoge bloeddruk. Sommige mensen hebben geen klachten terwijl hun bloeddruk wel hoog is.

Oorzaak van hoge bloeddruk tijdens zwangerschap

Elke zwangere vrouw kan in principe een hoge bloeddruk krijgen. Vaak kun je de oorzaak niet echt aanwijzen. Het is wel zo dat bepaalde vrouwen een grotere kans hebben op een hoge bloeddruk. Zo lopen vrouwen die zwanger zijn van een tweeling of drieling meer risico’s. Ook bij vrouwen die nierziektes, vaatziektes of suikerziektes hebben is de kans groter op een hoge bloeddruk tijdens hun zwangerschap. Verder kan een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap ook erfelijk zijn. Ook als je voor je zwangerschap al een hoge bloeddruk had, zal je er last van hebben tijdens de zwangerschap.

Oplossingen bij hoge bloeddruk tijdens zwangerschap

Er zijn verschillende oplossingen mogelijk bij een hoge bloeddruk bij zwangere vrouwen. Voor welke oplossing men zal kiezen is afhankelijk van de klachten en de hoogte van de bloeddruk. Als de bloeddruk rond 95 is en er zijn geen klachten, dan wordt de vrouw goed in de gaten gehouden. Er wordt rust voorgeschreven bij een bloeddruk die hoger is dan 95 of als er klachten zijn. Vrouwen bij wie eiwit in de urine wordt gevonden of klachten hebben en bij wie de bloeddruk hoog blijft, worden in het ziekenhuis opgenomen. De gezondheid van moeder en baby kan dan beter gemonitord worden. Verder kunnen er ook medicijnen worden voorgeschreven als de bloeddruk gevaarlijk hoog is. Maar dit gebeurt slechts in extreme gevallen. De reden waarom er niet snel medicijnen worden gegeven is om te voorkomen dat moeder en baby last krijgen van bijwerkingen.
© 2015 - 2024 Hyperinfoteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwangerschap en hoge bloeddrukZwangerschap en hoge bloeddrukHet hart pompt bloed in de bloedvaten door zich afwisselend samen te trekken en te ontspannen en dat gebeurt ongeveer 60…
Hart- en vaatziekten na zwangerschapHart- en vaatziekten na zwangerschapVrouwen die een te hoge bloeddruk ontwikkelen tijdens de laatste maanden van hun zwangerschap, lopen meer kans op het kr…
Hoge bloeddruk: oorzaken & gevolgen hoge bloeddrukHoge bloeddruk: oorzaken & gevolgen hoge bloeddrukIn dit artikel worden de oorzaken en gevolgen van een hoge bloeddruk besproken. Op de lange termijn kan een hoge bloeddr…
Hoge bloeddruk, bewezen erfelijkheidHoge bloeddruk, bewezen erfelijkheidWetenschappers UMCG Groningen hebben de genetische oorzaak voor het ontstaan van hoge bloeddruk gevonden en aangetoond.…

De invloed van stress op het ongeboren kindMeer en meer wordt er bekend over de invloed van stress tijdens de zwangerschap op het ongeboren kind. Waar men er 100 j…
Zwanger en zoutZwanger en zoutEen overmatig gebruik van zout kan beter vermeden worden tijdens de zwangerschap. Zout kan namelijk voor vervelende bijw…
Bronnen en referenties
  • http://www.deverloskundige.nl/zwangerschap/subtekstpagina/130/hoge-bloeddruk/
  • https://www.vumc.nl/afdelingen/patientenfolders-brochures/zoeken-alfabet/H/hoge_bloeddruk_in_de_zwange1.pdf
  • http://www.umcutrecht.nl/nl/Ziekenhuis/Centra,-poliklinieken-en-afdelingen/Hart-en-vaatcentrum/Ziektebeelden,-onderzoeken-en-behandelingen/Hoge-bloeddruk-bij-zwangerschap
Hyperinfoteur (64 artikelen)
Gepubliceerd: 18-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.