Hoge bloeddruk, bewezen erfelijkheid

Hoge bloeddruk, bewezen erfelijkheid Wetenschappers UMCG Groningen hebben de genetische oorzaak voor het ontstaan van hoge bloeddruk gevonden en aangetoond. Dit maakten zij in mei 2009 bekend. Hoge bloeddruk blijkt daarom in veel gevallen een erfelijke kwestie te zijn. De behandeling van hoge bloeddruk zal daardoor in de toekomst nog beter worden. Iedereen kan echter hoge bloeddruk krijgen, want een ongezonde manier van leven zorgt op den duur ook voor een te hoge bloeddruk. Een gezond leven kenmerkt zich door gezond eten, weinig zoutgebruik, een gezond lichaamsgewicht, regelmatig bewegen en niet roken of overmatig alcoholgebruik, en uiteraard geen drugs. Hoge bloeddruk is erfelijk. Dat werd in 2009 bewezen. Het UMCG staat voor Universitair Medisch Centrum Groningen. Samen met 164 wetenschappers uit 63 onderzoekscentra uit Europa en de Verenigde Staten werkten onderzoekers van het UMCG, samen, en zij vonden acht genen die hoge bloeddruk veroorzaken. De resultaten van het onderzoek en de uitkomst, werden gepubliceerd in Nature Genetics, een wetenschappelijk tijdschrift over genetica. Ook de Nierstichting en de NWO en de Europese Unie werkten aan het onderzoek mee.

Hoge bloeddruk wat zijn de oorzaken?

Er zijn meerdere redenen waarom mensen hoge bloeddruk kunnen krijgen. De belangrijkste zijn:
Aan dit rijtje ontbreken natuurlijk nog talrijke veroorzakers, bijvoorbeeld hoge bloeddruk door gebruik van bepaalde soorten drugs, complicaties bij ziektes en dergelijke. Aan het rijtje met meest voorkomende oorzaken kan nu in elk geval ‘genetisch of erfelijk bepaald’ worden toegevoegd. Mensen met een bepaalde genetische code lopen veel meer risico op hoge bloeddruk. Daarom zie je in sommige families dan ook opvallend veel hogebloeddrukpatiënten.

Hoge bloeddruk en hartinfarct of beroerte

Hoge bloeddruk is een ‘sloper’ die het lichaam langzaamaan vernielt. De vaten in het lichaam lopen schade op en dat leidt op den duur tot allerlei klachten, waaronder ook levensbedreigende situaties. Hoge bloeddruk wordt vaak succesvol tegen gegaan met bloeddrukverlagende middelen en een gezonder leefpatroon.
 • minder zout eten
 • afvallen bij overgewicht
 • stoppen met roken
 • alcoholgebruik beperken
 • regelmatig in beweging zijn (bijvoorbeeld fietsen, wandelen en zwemmen)

Medicijnen tegen hoge bloeddruk

Medicijnen tegen hoge bloeddruk moeten patiënten meestal hun leven lang blijven slikken, anders stijgt de bloeddruk weer. Met de uitkomst van het onderzoek in 2009 kan ook worden bepaald welke mensen een verhoogd risico lopen op een hartinfarct door hoge bloeddruk en welke groepen mensen meer kans hebben op een beroerte. De kans dat er een geneesmiddel tegen hoge bloeddruk kan worden ontwikkeld, is door de uitkomst van het onderzoek groter geworden.

Bloeddruk in de zwangerschap

Een zwangere vrouw heeft een verhoogde kans op hoge bloeddruk. Daarom moeten er regelmatig bloeddrukcontroles worden uitgevoerd. Vooral naarmate de zwangerschap vordert, wordt de kans op hoge bloeddruk groter. De bloeddruk moet gecontroleerd worden door een verloskundige of arts. Indicaties dat de bloeddruk te hoog is kunnen zijn:
 • vocht vasthouden
 • snelle gewichtstoename
 • hoofdpijn
 • benauwdheid/kortademigheid (kan voorkomen)
 • vermoeidheid

Gevaren van hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap

Hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap is gevaarlijk voor zowel de moeder als het kind. Daarom wordt de bloeddruk gedurende een zwangerschap regelmatig gemeten door een verloskundige of een arts. Ernstige hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap kan leiden tot het HELLP-syndroom, dit is levensgevaarlijk.

Bloeddruk meten

Als u hoge bloeddruk heeft zal uw bloeddruk regelmatig door een arts gemeten moeten worden om te zien of de bloeddruk onder controle is. Door gebruik van medicijnen in combinatie met een gezondere levensstijl kan de bloeddruk in de meeste gevallen succesvol verlaagd worden.
© 2009 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoge bloeddruk, en wat je er zelf tegen kunt doenHoge bloeddruk kan erg gevaarlijk zijn. De meeste mensen merken niets van een hoge bloeddruk. Ongeveer 10% van de Nederl…
Hoge bloeddruk laten dalenHoge bloeddruk laten dalenHoge bloeddruk verlagen dat kan door je eetgewoonten aan te passen. Door het eten van bepaalde voedingsmiddelen kun je d…
Hoge bloeddruk: Symptomen, oorzaken en medicijnenHoge bloeddruk: Symptomen, oorzaken en medicijnenIedereen weet inmiddels dat een te hoge bloeddruk erg schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Maar waarom was dat ook al…
Voedingsadvies bij hoge bloeddruk (hypertensie)Voedingsadvies bij hoge bloeddruk (hypertensie)Veel mensen hebben last een een te hoge bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd. Helaas voel je er niets van en het kan g…

Huidvlekken: hoe kom je eraan, en hoe voorkom je ze?Huidvlekken zijn er in alle soorten en maten. Moedervlek, wijnvlek, pigmentvlek, er is geen huid die geen geen vlekje ve…
MCS: allergisch voor chemicaliënMCS: allergisch voor chemicaliënMCS is een allergie voor chemische middelen. Iedereen kent wel iemand in zijn buurt die ergens allergisch voor is. De po…
Bronnen en referenties
 • Medische knipselkrant
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 23-03-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.