Hoge bloeddruk, en wat je er zelf tegen kunt doen

Hoge bloeddruk kan erg gevaarlijk zijn. De meeste mensen merken niets van een hoge bloeddruk. Ongeveer 10% van de Nederlanders heeft last van een hoge bloeddruk in ernstige of minder ernstige vorm. Mensen met een hoge bloeddruk krijgen meestal medicijnen om de bloeddruk te verlagen. Maar zelf kan je ook wat doen om je bloeddruk te verlagen

Wat is hoge bloeddruk (hypertensie)

Hoge bloeddruk is geen ziekte. Hoge bloeddruk wordt namelijk niet veroorzaakt door een virus of een bacterie. Wel kan een hoge bloeddruk ziektes veroorzaken. Namelijk hart en vaatziektes.
Je hart pompt het bloed door de bloedvaten heen. De kracht waarmee je bloed tegen wanden van de bloedvaten drukt is de bloeddruk. Als het hart zich samentrekt krijg je een bovendruk, als het hart zich tussen twee slagen ontspant neemt de druk af en dit heet onderdruk.

Over de hele dag schommelt de bloeddruk. Afhankelijk van de situatie is bloeddruk het ene moment wat hoger dan het andere moment. Zo is de bloeddruk wat hoger bij sporten, bewegen, praten en bij emoties. En is de bloeddruk wat lager als je je ontspant of ontspannen bent. Dit is vooral in de ochtend, bij het opstaan, en in de avond, ontspannen op de bank zittend na het eten.

Er wordt pas van een te hoge bloeedruk gesproken als er bij iemand op zes verschillende momenten een te hoge bloeddruk is gemeten. Men spreekt van een hoge bloeddruk als de bovendruk hoger ligt dan 140 mmHg en/of de onderdruk hoger is dan 90 mmHg. Bij personen boven de 60 jaar mag de bovendruk iets hoger zijn, namelijk 160 mmHg. De optimale bloeddruk is 120 bovendruk en 80 onderdruk.

Oorzaken van hoge bloeddruk

In 95% van de gevallen van mensen met een hoge bloeddruk is de oorzaak onbekend. In de andere 5% van de gevallen is er wel een duidelijke oorzaak. Dat kan een ziekte aan de bijnieren zijn, een aangeboren nierafwijking, een nierontsteking, een vernauwing van een nierslagader of een vernauwing van de grote lichaamsslagader (aorta).

Ook zijn er een aantal factoren die een rol kunnen spelen bij een hoge bloeddruk. Zo zijn er erfelijke factoren, het nuttigen van alcohol en suiker, stress, te zout eten en overgewicht. Maar ook suikerziekte, zwangerschap en nierziekten kunnen er voor zorgen dat de bloeddruk stijgt. Belangrijk detail is dat mannen op jonge en middelbare leeftijd vaker last hebben van een hoge bloeddruk dan vrouwen.

Kun je een hoge bloeddruk merken of herkennen

Een licht verrhoogde bloeddruk zal je niet zo snel merken of herkennen. Alleen een hele hoge bloeddruk geeft verschijnselen. Vaak is hoofdpijn, kortademigheid, duizeligheid en problemen met zien. Maar er zijn ook mensen die last krijgen van bloedneuzen, een rood hoofd, veel zweten en hartkloppingen.
Twijfel of je een hoge bloeddruk hebt, ga dan altijd lang de huisarts om je bloeddruk te laten meten.

Zelf wat tegen hoge bloeddruk doen

Als er een te hoge bloeddruk wordt vasgesteld, zal er eerst veel patronen in het dagelijks leven veranderd moeten worden. Overgewicht, roken en veel zout eten kunnen oorzaken zijn van een te hoge bloeddruk. Bij een te hoge bloeddruk zal er vaak doorverwezen worden naar een diëtiste om de voedingspatroon door te nemen. Als er sprake is van overgewicht, zal er een dieet voorgeschreven worden. Ook roken en het te veel consumeren van zout kunnen oorzaken zijn van een te hoge bloeddruk. Met de onderstaande lijst kan er al veel aan een te hoge bloeddruk gedaan worden:
  • Eet gezond, voldoende groente en fruit
  • Beweeg regelmatig
  • Vermijd zout en zout eten
  • Als je overgewicht hebt, probeer dan af te vallen
  • Stop met roken als je rookt
  • Ontspan regelmatig en rust
  • Zorg dat je voldoende slaapt

Als dit bovenstaande niet help om je bloeddruk te verlagen, dan zal je huisarts bloeddrukverlagende medicijnen voorschrijven. Mensen die bloeddrukverlagende medicijnen nemen, moeten dit de rest van hun leven bliven doen. Het belangrijkste om je bloeddruk gezond te houden is dus gezond leven.
© 2009 - 2024 Lautof, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over de bloeddrukAlles over de bloeddrukHet hart perst het bloed door de bloedvaten en veroorzaakt daardoor druk. Daardoor kan het bloed naar alle lichaamgedeel…
Hoge bloeddruk: Symptomen, oorzaken en medicijnenHoge bloeddruk: Symptomen, oorzaken en medicijnenIedereen weet inmiddels dat een te hoge bloeddruk erg schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Maar waarom was dat ook al…
Hypertensie: gevaren en behandelingHypertensie: gevaren en behandelingHypertensie is vaak aanwezig, zonder dat het meteen wordt opgemerkt. Als hoge bloeddruk langdurig aanwezig is, kan dat o…
Zwanger en hoge bloeddruk – De risico’s en klachtenZwanger en hoge bloeddruk – De risico’s en klachtenVan zwangere vrouwen heeft ongeveer vijftien procent last van hoge bloeddruk. De medische naam hiervoor is hypertensie.…

Latexallergie, allergisch voor latex: wat wil je weten?Latexallergie, allergisch voor latex: wat wil je weten?Bij een latexallergie kan een hevige allergische reactie optreden. Vooral mensen die in hun werk vaak latex handschoenen…
Allergisch voor nikkel: wat moet je dan weten?Allergisch voor nikkel: wat moet je dan weten?Veel mensen zijn allergisch voor nikkel. Door gespen, oorbellen, piercings en andere (goedkope) sieraden kan contactecze…
Bronnen en referenties
  • Maxi kaart van atlas edition
Lautof (148 artikelen)
Gepubliceerd: 29-10-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.