Hypertensie: gevaren en behandeling
Hypertensie is vaak aanwezig, zonder dat het meteen wordt opgemerkt. Als hoge bloeddruk langdurig aanwezig is, kan dat ongemerkt veel aandoeningen veroorzaken. Slagaders, het hart, de nieren en de hersenen kunnen aangetast raken. De binnenbekleding van de bloedvaten raakt beschadigd door de permanent te hoge druk, waardoor een groter risico aanwezig is op aderverkalking, dit kan leiden tot een hart- of herseninfarct, blindheid, trombose, gestoorde nierfunctie of een embolie.
Hypertensie
Factoren die kunnen leiden tot hypertensie
- Overgewicht
- Stress
- Diabetes
- Te hoog cholesterolgehalte
- Nieraandoeningen
- Roken
- Weinig bewegen
- Hart- en vaatziekten in de familie
Twee soorten Hypertensie
- Primaire of essentiële hypertensie; Een ongezonde levensstijl is bij de meerderheid van de mensen de oorzaak van hypertensie, soms in combinatie met erfelijke factoren.
- Secundaire hypertensie; Bij een klein deel van de hypertensie patiënten is een gestoorde (bij)nierfunctie de oorzaak.
Gevaar hypertensie
Van hoge bloeddruk merk je lange tijd helemaal niets. Allen als de bloeddruk erg hoog is kun je er klachten van krijgen, maar bij sommigen gebeurt zelfs dat niet. Klachten bij extreem hoge bloeddruk kunnen zijn;
- Hoofdpijn
- Duizeligheid
- Kortademigheid
Op den lange duur leidt hoge bloeddruk tot problemen die in de inleiding al genoemd zijn, en dan is de schade al aangericht.
Wanneer is er sprake van hypertensie?
Een normale bloeddruk heeft een waarde van 140 bovendruk en een onderdruk van 90 of lager. Bij ouderen mag een bloeddruk 160 om 90 zijn, doordat de elasticiteit van de aderen dan al afgenomen is. Er wordt pas van hypertensie gesproken als na meerdere metingen op verschillende momenten van de dag ( en op meerdere dagen gemeten) de bloeddruk telkens te hoog is. In dat geval kan er nog een 24 uurs meting worden gedaan, m.b.v. een draagbare bloeddrukmeter, die gedurende 24 uur om de paar minuten automatisch de bloeddruk meet.
Behandeling hypertensie
Bij ernstige hoge bloeddruk kunnen medicijnen worden gegeven, zoals;
- Alfablokkers
- ACE-remmers
- Calciumantagonisten
Deze worden vaak in combinatie gegeven met;
- Plastabletten
- Bètablokkers
Bij een matig verhoogde bloeddruk is het vaak voldoende om gezonder te leven;
- Gezond eten
- Niet roken
- Voldoende rust en ontspanning
- Veel bewegen, minimaal 30 minuten per dag
- Streven naar een gezond gewicht
Gezond dieet voor een goede bloeddruk
- Veel verse, vezelrijke groente en fruit
- Matig zout- en vetgebruik
- Eten van vis rijk aan omega 3-vetzuren
- Volkoren-en sojaproducten
- Olijfolie
- Groene thee en kruidenthee
Bloeddruk (laten) meten
Het is verstandig om af en toe zelf de bloeddruk te meten of dit bij de huisarts te laten doen. Is er een paar keer sprake van een te hoge bloeddruk, dan wordt er meestal een 24 uur-bloeddrukmeting afgesproken. Je krijgt een band om je arm die overdag ieder uur een keer de bloeddruk meet en tijdens de nacht één keer per twee uur. Zo wordt een goed beeld gekregen over hoe de bloeddruk over de gehele dag is.
Reactie
Anoniem7, 22-05-2010
Ik ben 33, had al een 8 dagen last van ernstige hoofdpijn. ik ben daarvoor naar de huisarts gegaan en hij meete me bloeddruk op 150/90. ik heb ook last van een voorholt ontsteking en heb er antibiotica voor geschreven gekregen, die werkt. maar mijn vraag is krijg je van een voorhoofdholt ontsteking ook een hoge bloeddruk das mij een beetje onduidelijk namelijk?
Reactie infoteur, 28-05-2010
Volgens mij krijg je van voorhoofdholteontsteking geen hoge bloeddruk. Ik denk dat hij wilde uitsluiten of de hoofdpijn niet kwam door een hoge bloeddruk. Maar ja, ik ben geen dokter…