Diabetes: symptomen en behandeling

Diabetes: symptomen en behandeling Diabetes komt in Nederland voor bij ongeveer 850.000 mensen, een groot deel van deze mensen is zich er nog niet van bewust. Er zijn twee vormen diabetes te onderscheiden met hun eigen symptomen en behandeling. Gezonde voeding, niet roken, matig alcohol nuttigen, voldoende bewegen, letten op je gewicht, goed je voeten verzorgen en de bloedglucose spiegel zo stabiel mogelijk houden helpen mee om de schadelijke gevolgen te beperken.

Wat is diabetes?

Diabetes is een stofwisselingsziekte, waarbij het lichaam de suiker uit de voeding niet meer verwerkt. Er wordt geen insuline aangemaakt of het lichaam maakt het nog wel, maar niet genoeg. Hierdoor stijgt de hoeveelheid glucose in het bloed, wat schadelijke gevolgen heeft voor het lichaam. Er zijn twee hoofdvormen diabetes.

Diabetes type 1 en diabetes type 2

 • Type 1; Bij deze vorm van diabetes wordt er geen insuline aangemaakt door het lichaam. Deze vorm begint vaak al op jonge leeftijd, maar kan ook later nog ontstaan. Wie diabetes type 1 heeft zal insuline moeten gaan spuiten.
 • Type 2; Deze vorm begint op latere leeftijd, vaak bij mensen ouder dan 50 jaar en komt ook veel voor bij mensen met overgewicht. Doordat de mensen in Westerse landen steeds vaker met overgewicht te maken krijgen, komt diabetes type 2 steeds vaker voor en soms zelfs al bij kinderen. Bij deze vorm van diabetes maakt het lichaam nog wel insuline aan, maar niet voldoende. Door gezond te leven kan de mate van het verstoorde glucose gehalte weer verbeteren.

Symptomen diabetes type 1

 • Ziek voelen
 • Vermoeidheid
 • Afvallen zonder aanwijsbare reden
 • Wazig zien
 • Veel dorst hebben
 • Veel plassen

Deze vorm ontstaat vaak in korte tijd en door de hoeveelheid en mate van de klachten wordt het meestal wel herkend als diabetes type 1.

Symptomen diabetes type 2

 • Veel dorst hebben
 • Veel plassen
 • Vermoeidheid en lusteloosheid
 • Slecht genezen van wondjes
 • Klachten aan de ogen, zoals slecht zien, wazig zien of branderige rode ogen
 • Kortademigheid
 • Pijnlijke benen met lopen
 • Jeuk

Veel mensen hebben vage klachten, waarbij niet meteen of lang niet gedacht wordt aan diabetes type 2. Hierdoor komt het dat veel mensen diabetes hebben, zonder zich daarvan bewust te zijn. Hoe langer de ziekte onbehandeld blijft, hoe slechter de gevolgen voor het lichaam kunnen zijn.

Behandeling diabetes type 1

De behandeling van diabetes type 1 bestaat uit het injecteren van insuline. Er zijn verschillende soorten insuline. Welke soort je krijgt voorgeschreven en hoe vaak je moet spuiten hangt af van jou specifieke situatie, de internist bepaald het behandelingsschema.

Soorten insuline

 • Snelwerkende insuline, bijvoorbeeld NOVO RAPID begint al na 10 minuten te werken. Deze insuline kan direct voor of tijdens de maaltijd worden toegediend en is na ongeveer 4 uur weer uitgewerkt.
 • Kortwerkende insuline, bijvoorbeeld ACTRAPID begint na ongeveer 30 minuten te werken en blijft ongeveer 7 uren zijn werk doen.
 • Middellangwerkende insuline, zoals Insulatard begint na 1,5 uur te werken en met een dosering van 40 EH is het na ongeveer 24 uur uitgewerkt.
 • Mengsels van snel-, kort- en middellangwerkende insuline beginnen snel te werken en werken bovendien lang door. Voorbeelden van deze soort insuline zijn NOVOMIX 30 of MIXTARD 30/70

Behandeling diabetes type 2

Mensen die teveel overgewicht hebben moeten eerst flink gaan afvallen. Bewegen is goed, omdat de insuline dan beter zijn werk doet. Behandeling zal verder plaatsvinden met tabletten en als dat niet afdoende helpt met het spuiten van insuline.

Late complicaties door het te vaak hebben van een hoog glucosegehalte

Mensen die regelmatig een te hoog glucosegehalte hebben kunnen problemen krijgen aan ogen (slecht zien), nieren, hart- en bloedvaten ( wonden genezen slechter), voeten en het zenuwstelsel ( verminderen van het gevoel in armen en benen).

Voetverzorging bij diabetes

De voeten moeten dagelijks met lauw water en weinig zeep gewassen worden. Zorg dat de huid niet week wordt, dus neem geen uitgebreide baden. Droog de voeten af door ze droog te deppen, vooral goed drogen tussen de tenen. Smeer de voeten daarna in met wat olie of een vette crème, doe dit echter niet tussen de tenen, hier kan het te week worden en zorgen voor wondjes. Knip nagels recht af en niet te kort. Te lange nagels moeten ook voorkomen worden. Laat eelt, likdoorns of eksterogen verwijderen door een podotherapeut of een pedicure met diabetes aantekening.

Controleer de voeten dagelijks op wondjes en afwijkingen en zorg voor goede schoenen met voldoende ruimte voor de tenen. Draag schoenen ook in huis. Verder is beweging goed voor de bloedsomloop. Je kunt ook voetoefeningen doen om de bloedsomloop te verbeteren.

Lees verder

© 2010 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Diabetes mellitusDiabetes is een ziekte die tegenwoordig veel voorkomt. Het is een stofwisselingsziekten. Hoe zit het precies met diabete…
De symptomen van diabetesDe symptomen van diabetesDiabetes is een veel voorkomende ziekte. Door de syptomen te herkennen kun je tijdige vaststellen of je diabetes hebt. E…
Diabetes herkennenDiabetes herkennenHoe herken je diabetes? Diabetes type 1 en type 2, oftewel suikerziekte. Deze ziekte komt bij 1 op de 20 tot 25 mensen v…
Suikerziekte: Heb ik diabetes?Suikerziekte: Heb ik diabetes?Diabetes, ook wel suikerziekte, komt steeds vaker voor. In Nederland hebben een miljoen mensen diabetes; minstens een kw…

Levercirrose: symptomen en behandelingLevercirrose: symptomen en behandelingLevercirrose kan worden veroorzaakt door overmatig alcoholgebruik, een virusinfectie, de ziekte van Wilson, hemochromato…
Mazelen: zeer besmettelijkMazelen: zeer besmettelijkMazelen, ook wel morbilli genoemd, is een zeer besmettelijke virusziekte. De besmetting vindt plaats door middel van dru…
Bronnen en referenties
 • Wikipedia
 • www.diabetesfonds.nl
 • Eigen ervaringen
Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 23-10-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.