Levercirrose: symptomen en behandeling

Levercirrose: symptomen en behandeling Levercirrose kan worden veroorzaakt door overmatig alcoholgebruik, een virusinfectie, de ziekte van Wilson, hemochromatose of door aandoeningen van de galwegen. Wie eenmaal levercirrose heeft komt er nooit meer vanaf. Het is zaak om verdere aantasting van de lever te voorkomen. Door gezond te leven kun je hier zelf aan bijdragen. Als de lever helemaal niet meer functioneert, zal een levertransplantatie overwogen worden.

Levercirrose

Bij levercirrose sterven gezonde levercellen af en daarna worden die vervangen door dik littekenweefsel, waardoor de lever zijn werk niet meer goed doet. Bijna iedere chronische leverziekte kan leiden tot levercirrose. Meestal wordt levercirrose veroorzaakt door overmatig alcoholgebruik of door een virusinfectie. Maar ook hemochromatose (ijzerstapeling) en de ziekte van Wilson kunnen levercirrose verorrzaken. Soms wordt het veroorzaakt door aandoeningen van de galwegen.

Ziekte van Wilson

De ziekte van Wilson is een erfelijke leverziekte waarbij er zich teveel koper ophoopt in het lichaam, waardoor orgaan schade optreedt. Het is een zeldzame ziekte, die veroorzaakt wordt door een afwijkend gen. De ziekte wordt meestal ontdekt rond het 40ste levensjaar. Wordt het in een vroeg stadium ontdekt, dan kan met medicijnen het teveel aan koper uit het lichaam verwijderd worden.

Klachten bij Ziekte van Wilson

 • Bloedarmoede
 • Vermoeidheid
 • Gewichtsverlies
 • Neurologische problemen
 • Geelzucht in een milde vorm

Levercirrose door aandoeningen van de galwegen

 • Twee voorkomende aandoeningen van de galwegen zijn;
 • Primair scleroserende cholangitis (PSC); Deze vorm van een galwegaandoening komt voor het grootste deel voor bij mannen en gaat dan vaak gepaard met de ziekte Collitis Ulcerosa (chronische darmontsteking). Deze aandoening zorgt voor een verharding en verdikking van de galwegen in een bij de lever. De oorzaak is niet 100% bekend, maar er wordt gedacht aan een auto-immuunstoornis.
 • Primaire biliare cirrose (PBC); Deze vorm komt het meest voor bij vrouwen en ontstaat vaak tussen de leeftijd van 35 en 60 jaar. Bij deze vorm raken de kleine galwegen in de lever ontstoken. De oorzaak is niet bekend. Sommige mensen hebben de aandoening, maar krijgen nooit klachten. Complicaties die kunnen optreden zijn;
  • Ernstige vermoeidheid
  • Gewrichtsontstekingen
  • Botontkalking
  • Sicca-syndroom ( traan-en speekselklieren produceren te weinig vocht)

Levercirrose: symptomen en klachten

 • Gewichtsverlies
 • Misselijkheid, braken
 • Verminderde eetlust
 • Gezwollen buik
 • Vermoeidheid en zwakte
 • Gele verkleuring van huid en oogwit; geelzucht
 • Jeuk
 • Spinvormige bloedvaatjes op borst en bovenarmen

Onderzoek en diagnose levercirrose

Vaak wordt pas vastgesteld dat er sprake is van levercirrose als uit een bloedonderzoek blijkt dat de lever niet goed werkt. Eerder kan het ook opgemerkt worden als de lever vergroot is en hard aanvoelt of door het opzwellen van de buik ten gevolge van vochtophoping. Om vast te stellen in hoeverre de ziekte al gevorderd is zal er waarschijnlijk een echografie, een CT-scan of een MRI gemaakt worden van de lever. En uiteindelijk wordt er vrijwel altijd een biopt genomen. Dan kan de oorzaak en de ernst van de leverbeschadiging vastgesteld worden.

Gezonde leefwijze belangrijk bij levercirrose

Iemand die eenmaal levercirrose heeft, komt er nier meer van af. Wel is het mogelijk om door gezond te leven, het voortschrijden van de ziekte te vertragen.

Geen Alcohol drinken

Bij de afbraak van alcohol komen giftige chemische stoffen vrij, die de lever extra kunnen beschadigen.

Zout gebruik beperken

Natrium uit het zout kan leiden tot vochtophoping. Als je lichaam al vocht vasthoudt is het belangrijk om het zout gebruik te beperken.

Eiwit inname goed afstemmen

Bij vergevorderde cirrose kan de lever bepaalde giftige afbraakproducten van eiwitten niet meer verwijderen. Deze afvalstoffen, bijvoorbeeld ammoniak, kunnen zich gaan ophopen in de hersenen. Hierdoor kunnen verschijnselen optreden als persoonlijkheidsverandering, verwardheid, vergeetachtigheid, traagheid, sufheid en/of trillerigheid.

Medicijngebruik beperken

De beschadigde lever kan de medicijnen niet goed afbreken en uit het lichaam verwijderen. Pijnstillers en alcohol mogen beslist niet samen gebruikt worden.

Vermijdt contact met zieke mensen

Infecties worden door het lichaam minder goed bestreden. Inenten tegen hepatitus A en B en tegen pneumococcenpneumonie wordt aangeraden.

Eet veel vers fruit, verse groenten en volkorenproducten

Mensen met levercirrose hebben vaak tekort aan vitaminen. In deze voedingsproducten zitten belangrijke voedingsstoffen en de vitaminen A, C en E. Er ontstaat ook vaak een tekort aan vitamine K, A en D. Zelf zomaar vitamine supplementen gaan slikken wordt sterk afgeraden. Overleg het eerst met de behandelende arts!

Levertransplantatie

Als de levercirrose zeer ernstig is en de lever niet meer functioneert, kan er worden overwogen een levertransplantatie te doen. Er zijn echter meer mensen die een lever nodig hebben, dan er donoren zijn.
© 2010 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Levercirrose: oorzaken, symptomen, behandeling en prognoseLevercirrose: oorzaken, symptomen, behandeling en prognoseBij levercirrose is er sprake van vervanging van grote hoeveelheden leverweefsel door bindweefsel. De functie van de lev…
Gevolgen van alcohol voor de leverGevolgen van alcohol voor de leverAlcohol heeft diverse gevolgen voor de lever. Alcohol speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van diverse leverziekt…
De oorzaken, symptomen en behandeling van hepatitis CDe oorzaken, symptomen en behandeling van hepatitis CHepatitis C is een leveronsteking die bij ongeveer 60.000 Nederlanders en 250 tot 300 miljoen mensen wereldwijd voorkomt…

Leverkanker: symptomen en behandelingLeverkanker: symptomen en behandelingLeverkanker kan primair zijn of een uitzaaiing van een kanker op een andere plaats in het lichaam. De primaire vorm komt…
Diabetes: symptomen en behandelingDiabetes: symptomen en behandelingDiabetes komt in Nederland voor bij ongeveer 850.000 mensen, een groot deel van deze mensen is zich er nog niet van bewu…
Bronnen en referenties
 • Boek: Gezondheidswijzer maagdarmklachten
Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 21-02-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.