De oorzaken, symptomen en behandeling van hepatitis C

De oorzaken, symptomen en behandeling van hepatitis C Hepatitis C is een leveronsteking die bij ongeveer 60.000 Nederlanders en 250 tot 300 miljoen mensen wereldwijd voorkomt. Hepatitis C treedt op door bloedcontact en is pas recentelijk te genezen. Lees hieronder meer over de oorzaken, symptomen en behandeling van hepatitis C.

Over Hepatitis C

Hepatitis C is een leveronsteking. Het woord hepatitis komt uit het Grieks, waar ´hepar´ staat voor lever en ´itis´ staat voor ontsteking. Naast hepatitis C zijn er ook andere leverontstekingen, waaronder hepatitis A en hepatitis B. Hepatitis C is pas bekend vanaf 1989. Twee jaar later werd bloed bij bloedtransfusies ook pas gecontroleerd op hepatitis C. Er zijn daarom voor deze tijd veel mensen besmet geraakt met hepatitis C. Hepatitis C is pas sinds kort te behandelen en wordt veroorzaakt door een ander virus dan de virussen die hepatitis A en hepatitis B veroorzaken. Zo´n 70-80% van de besmette geraakte mensen ontwikkelt chronische leverontsteking. Bij deze mensen blijft hepatitis C in het lichaam aanwezig. Bij 20-30% van de mensen ontstaat levercirrose en bij jaarlijks 2-5% van de mensen ontstaat leverkanker.

De lever en levercirrose

De lever is een van de belangrijkste en grootste organen in ons lichaam. Het is gelokaliseerd boven de buikholte en wordt beschermd door de ribben. De lever heeft als taak ons lichaam te zuiveren van giftige stoffen. Allereerst identificeert het giftige stoffen, vervolgens worden deze afgebroken en omgezet, waarna ze worden uitgescheiden. Ook zet onze lever lever bepaalde stoffen om in essentiële producten.

De belangrijkste taken van de lever:
 • Omzetting en aanmaak van suikers.
 • Omzetting en aanmaak van eiwitten.
 • Omzetting en aanmaak van vetten.
 • Aanmaak van gal.
 • Het lichaam reinigen van giftige stoffen.

Als de lever teveel wordt belast door bijvoorbeeld giftige stoffen, kan het functioneren ervan drastisch worden verminderd. Dit kan leiden tot de aandoening levercirrose. Levercirrose tast het weefsel van de lever aan en vervangt dit voor bindweefsel. Dit is een blijvende verandering en beschadigt de lever. Bindweefsel is immers nauwelijks functioneel voor de lever. Als de lever wordt aangetast, dan wordt het functioneren van het hele lichaam aangetast. Levercirrose kan dan ook de dood als gevolg hebben.

Oorzaken

Hepatitis C wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus kan - soms pas na vele jaren - leverinfectie opleveren. We kunnen ons nog niet inenten tegen hepatitis C. Dit kan wel tegen hepatitis A en B. Hepatitis C is wel minder besmettelijk dan hepatitis A en B. De risicogroepen voor hepatitis C zijn mensen die bloedtransfusies voor 1991 hebben gekregen, omdat het virus alleen via bloedcontact overdraagbaar is. Ook mensen die drugs gebruiken en naalden voor het injecteren ervan lopen een verhoogd risico op hepatitis C. Zo ook mensen die tatoeages en/of piercings hebben. Men kan ook aan de operatietafel hepatitis C oplopen, al is de kans daarop in Nederland klein. Het virus wordt zelden via seksueel contact en in de dagelijkse omgang overgedragen.

Symptomen

Men kan lange tijd zeer weinig of zelfs helemaal niets merken van de besmetting door het virus. Er kunnen echter op den duur wel klachten ontstaan. In de meeste gevallen is er dan al sprake van geelzucht of levercirrose. Klachten die kunnen voorkomen na besmetting met hepatitis C zijn:
 • Ernstige misselijkheid
 • Onduidelijke maagklachten
 • Langdurige vermoeidheid
 • Slecht in de vel zitten
 • Pijn aan spieren en gewrichten

Behandeling

Zoals eerder gezegd wordt hepatitis C meestal een chronische ziekte. De arts moet besluiten of de ziekte behandeld gaat worden of dat men afwacht met het behandelen. Dit laatste wordt gedaan als de patiënt nog geen gevolgen van hepatitis C ondervindt en dus geen actieve ontsteking in de lever heeft. Als er wel tot behandeling wordt overgegaan, dan is dat een ingewikkelde behandeling die per persoon verschilt. Op basis van de toestand van de lever, de symptomen, het type virus en de toestand van de persoon in kwestie wordt een behandelingsplan opgesteld. Hepatitis C wordt veroorzaakt door hepatitis C-virussen, die allemaal een heel klein beetje van elkaar verschillen. Dit is van invloed op de behandeling. Er is geen zogenaamde standaard behandeling van hepatitis C. Dit is een medicijnbehandeling. De medicijnen die meestal worden gebruikt zijn Ribavirine en Peginterferonen. Dit zijn virusremmende medicijnen die niet bij iedereen even goed aanslaan. Ze hebben als doel ofwel het virus zo goed mogelijk te verwijderen uit het lichaam ofwel zijn deling te remmen ofwel zijn werking te verminderen. Het is belangrijk dat de werking van het virus wordt onderdrukt of dat het virus wordt verwijderd. De eventuele leverschade die het kan veroorzaken is namelijk onomkeerbaar.

Besmetting voorkomen

Besmetting door een hepatitis C-virus kan gemakkelijk worden voorkomen.
 • Desinfecteer drugsnaalden voor gebruik.
 • Desinfecteer tatoeagenaalden voor gebruik.
 • Pas op met het scheerapparaat van iemand anders.
 • Pas op bij contact met (open) wondjes van iemand anders.
© 2013 - 2024 B-bbergkamp, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De oorzaken, symptomen en behandeling van hepatitis BDe oorzaken, symptomen en behandeling van hepatitis BHepatitis B is een leverontsteking die men krijgt door besmetting met het hepatitis B-virus. Men kan acute, chronisch ac…
Hepatitis A (leverontsteking)Hepatitis A (leverontsteking)Hepatitis A is één van de virussen die hepatitis (leverontsteking) veroorzaken kan. Hepatitis A kan opgelopen worden doo…
De virusziekte hepatitis A, B en C en behandelingDe virusziekte hepatitis A, B en C en behandelingHepatitis is een virusziekte waarbij de lever ontstoken is. Dit verstoort de galstroom en het vermogen van de lever om g…
Hepatitis C: symptomen, diagnose, behandeling en prognoseHepatitis C: symptomen, diagnose, behandeling en prognoseHepatitis is een ontsteking aan de lever en wordt veroorzaakt door een virus. Bij een op de vijf mensen gaat hepatitis C…

De oorzaken, symptomen en behandeling van rachitisDe oorzaken, symptomen en behandeling van rachitisRachitis - ook wel Engelse ziekte genoemd - is een botaandoening die vooral voorkomt bij kinderen. Het ontstaat door een…
Misselijk en moeMisselijk en moeIedereen is wel eens misselijk of moe. Vervelender wordt het wanneer deze twee symptomen gelijktijdig voorkomen gedurend…
Bronnen en referenties
 • http://www.mlds.nl/ziekten/105/hepatitis-c/
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Hepatitis_C
B-bbergkamp (81 artikelen)
Gepubliceerd: 12-02-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.