Misselijk en moe

Misselijk en moe Iedereen is wel eens misselijk of moe. Vervelender wordt het wanneer deze twee symptomen gelijktijdig voorkomen gedurende langere tijd. Vaak is er dan veel meer aan de hand dan alleen maar een griepje. Het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen en deze te behandelen.

Misselijk en moe: wanneer dit samen voorkomt

Vermoeidheid komt vaak voor na een nacht niet goed slapen maar kan ook langer aan blijven houden. Wanneer dit het geval is dan is er toch wat anders aan de hand. Misselijkheid wordt normaal gesproken gezien bij voedselvergiftiging maar kan ook een andere oorzaak hebben. Misselijkheid en vermoeidheid gelijktijdig kan een ziektebeeld zijn van verschillende aandoeningen. Deze worden hieronder besproken. Let op: de oorzaken die in dit artikel benoemd worden kunnen op jou van toepassing zijn, maar er kan ook iets heel anders aan de hand zijn. Ga bij twijfel daarom altijd langs een arts. Daarnaast zijn deze twee symptomen vaak van tijdelijke aard en verdwijnen vanzelf weer zonder dat er ooit een oorzaak voor gevonden is. Er wordt pas van echte klachten gesproken wanneer deze twee langer dan een week aan blijven houden of verergeren.

Voor de vrouwen: zwanger

Vrouwen die al eens een zwangerschap hebben meegemaakt weten het vaak wel: misselijk en moe zijn komt heel vaak in de zwangerschap voor, met name in de eerste drie maanden. Deze klachten kunnen al snel na de bevruchting ontstaan. De meeste vrouwen krijgen deze klachten tussen de 4 en 10 weken zwangerschap. De misselijkheid verdwijnt vaak weer na de twaalfde tot zestiende zwangerschapsweek. Vermoeidheid kan langer aan blijven houden maar is op zijn minst tussen de vijfde en zevende maand. Hormonen zijn verantwoordelijk voor deze klachten. Tegen vermoeidheid is weinig te doen behalve naar het eigen lichaam te luisteren en voldoende rust te nemen. Misselijkheid kan beperkt worden door 's morgens te beginnen met een kop thee en niet te zwaar en te vet te eten.

Te weinig slaap

Een enkele nacht weinig slaap hebben is voor de meeste geen probleem. De concentratie kan overdag minder zijn maar na een nacht goed doorslapen is dit weer over. Bij chronische slaapproblemen ontstaat er een vermoeidheid en kan men zich misselijk gaan voelen. Daarnaast veroorzaakt ene slaaptekort ook nog eens duizeligheid, trillen van de spieren, hoofdpijn en veel gapen. Het is heel moeilijk om van slaapproblemen af te komen omdat men vaak in een vicieuze cirkel terecht komt. Voor tips, ga naar het artikel 'Slapeloosheid of insomnie'. Blijven slaapproblemen aanhouden dan kan men terecht bij een (academisch) slaapcentrum. Deze onderzoekt het slaapgedrag en stelt een diagnose.

Ziekte van Pfeiffer/ klierkoorts

De ziekte van Pfeiffer wordt vooral gezien bij pubers en jonge kinderen. Besmetting vindt plaats via speeksel. Naast misselijkheid en vermoeidheid komt ook keelontsteking, gezwollen klieren, hoofdpijn, koorts, huiduitslag hoesten, vergrote milt of lever voor. Het lichamen geneest vanzelf, behandeling is niet mogelijk. Tijdens een bepaalde fase van de ziekte is de patiënt wel zeer besmettelijk voor andere ziekten. Om die reden wordt wel vaak antibiotica voorgeschreven om infecties te voorkomen. Vaak kan de vermoeidheid jarenlang nog steeds regelmatig optreden.

Tekort aan vitamine B12

Vitamine B12 is belangrijk voor de vorming van rode bloedcellen en voorkomt daarmee een vorm van bloedarmoede. Daarnaast is vitamine B12 belangrijk voor het immuunsysteem en het zenuwstelsel. Een tekort aan deze vitamine geeft niet direct klachten. De klachten ontstaan pas na vele jaren. Dit komt omdat het lichaam in staat is een voorraad van deze vitamine aan te leggen dat opgebruikt wordt bij een tekort. De symptomen van een tekort zijn misselijkheid en weinig eetlust, vermoeidheid, pijn op de borst, geheugenproblemen, concentratiestoornis, dementie en verwardheid, spierpijn en nog vele andere klachten. Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke producten zoals vlees en zuivel (melkproducten).

Geestelijke spanningen of stress

Steeds meer mensen leven in stress door alle druk die hen opgelegd wordt. Het is dan niet onlogisch dat steeds meer mensen lichamelijke klachten krijgen door stress. Misselijkheid en vermoeidheid zijn twee symptomen die hier veel bij worden gezien. Vooral wanneer de klachten aan blijven houden, verergeren en geen andere oorzaak kennen, is de kans op stress als oorzaak groot. Het is belangrijk om weer tot rust te komen. Dit kan door even afstand te nemen van dingen die stress geven zoals werk of een relatie. Verder kan een praatgroep of therapie uitkomst bieden. Soms worden er medicijnen voorgeschreven wanneer de klachten niet verdwijnen. Aanhoudende stress kan uiteindelijk nog meer klachten veroorzaken waardoor het lichaam vroegtijdig veroudert.
© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen tegen misselijkheidWat te doen tegen misselijkheidMisselijkheid is erg vervelend. Als je misselijk bent, is er altijd wel een oorzaak. Je lichaam reageert op een bepaalde…
Misselijk: oorzaak, zwanger, duizelig, moe, hartMisselijk: oorzaak, zwanger, duizelig, moe, hartMisselijkheid: zwanger, duizelig, moe en het hart. Misselijkheid heeft verschillende oorzaken. Wanneer het in combinatie…
De ontwikkeling van je baby; 7 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 7 weken zwangerIn de zevende week verdubbelt de lengte van een ongeboren kindje. De baby is nu ongeveer een centimeter lang en begint z…
Overgeven/braken bij honden, wat zijn de oorzaken?Overgeven/braken bij honden, wat zijn de oorzaken?Honden eten van alles. Naast hun voer nemen ze ook graag happen van bijvoorbeeld afval, kadavers van bijvoorbeeld vogels…

De oorzaken, symptomen en behandeling van hepatitis CDe oorzaken, symptomen en behandeling van hepatitis CHepatitis C is een leveronsteking die bij ongeveer 60.000 Nederlanders en 250 tot 300 miljoen mensen wereldwijd voorkomt…
Longkanker, hoe te voorkomen?Longkanker is een van de ergste ziektes die men kan krijgen. Je longen worden helemaal afgebroken en je lijdt een pijnli…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 11-02-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.