‘Nieuwe’ en onbekende eetstoornissen

Mensen met een eetstoornis zijn geobsedeerd door eten, hun gewicht en het uiterlijk. Ze hebben een vertekend beeld van hun lichaam en negeren de signalen die hun lijf hen geeft (honger, pijn, verzadiging). De drie bekendste eetstoornissen zijn Anorexia Nervosa, Boulimia Nervosa en Binge Eating Disorder (eetbuien). Maar er zijn meer eetstoornissen en onder invloed van de media komen er steeds meer termen voor varianten op de eetstoornis en voor stoornissen die verwant zijn aan eetstoornissen.

Anorexia Athletica

Een officieel (nog) niet erkende vorm van anorexia. Patiënten zijn niet zozeer geobsedeerd door eten als door lichaamsbeweging. Ze vallen af door excessief te sporten en bewegen en ‘normaal’ te eten. Anorexia Athletica komt veel voor bij topsporters.

Bigorexia of muscle dysmorphia

Een stoornis waarbij de patiënt een vertekend beeld van zijn lichaam heeft. Zoals iemand met anorexia (ten onrechte) denkt dat hij of zij te dik is, denkt iemand met bigorexia dat hij (of soms zij) te weinig spieren heeft. Ze brengen uren door in de sportschool, gebruiken anabolen en volgen een eenzijdig dieet om maar meer spierweefsel te kweken, breder te worden.

Body Dysmorphic Disorder

Body Dysmorphic Disorder is een stoornis in de lichaamsbeleving (ingebeelde lelijkheid) Patiënten zijn geobsedeerd door een vermeende misvorming van het lichaam of extreem bezorgd over een lichte fysieke afwijking. Die preoccupatie is dusdanig dat het het dagelijks leven van de patiënt verstoord.

Diabulimia

Diabulimia is het overslaan van insuline-injecties door Diabetes type I patiënten met als doel het verliezen van gewicht. Suikers worden uitgeplast voor het lichaam die kan omzetten in vetten. Komt vooral veel voor bij tienermeisje. Diabulimia is erg gevaarlijk, het overslaan van insuline-injecties door Diabetes patiënten kan leiden tot ernstige complicaties als nierfalen en blindheid.

Drunkorexia

Niet of weinig eten om de zo 'bespaarde' calorieën aan alcohol te kunnen besteden.
Meer weten over drunkorexia? Lees het volgende artikel:
Drunkorexia: alcohol in plaats van voedsel

Manorexia

Bij anorexia denkt men veelal aan meisjes en jonge vrouwen. Toch is naar schatting 1 op 10 mensen met een eetstoornis een man. De laatste jaren neemt het aantal mannelijke Anorexia patiënten toe. Waarschijnlijk is dit te wijten aan het schoonheidsideaal die zijn claim de laatste jaren ook steeds meer op mannen legt. In de modewereld wil men de mannelijke modellen het liefst zo mager mogelijk, want hoe magerder hoe jongensachtiger. Omdat anorexia zo sterk de associatie met vrouwen en meisjes oproept, heeft de Engelstalige media de term ‘manorexia’ bedacht om het groeiende probleem onder mannen een eigen stempel te geven.

Night Eating Syndrome (NES)

We spreken van het Night Eating Syndroom wanneer iemand meer dan 50% van zijn dagelijkse calorieënconsumptie na de avondmaaltijd inneemt. Men wordt één of meerdere keren per nacht wakker en consumeert dan koolhydraatrijke snacks. Het syndroom wordt verder gekenmerkt door een gebrek aan eetlust in de ochtend en slapeloosheid.

Nocturnal Sleep-related Eating Disorder (NS-RED)

Mensen die lijden aan NS-RED overeten zich ’s nachts tijdens het slaapwandelen. Net als slaapwandelaars zijn zij zich niet bewust van hun gedrag en herinneren ze zich de volgende dag niet of nauwelijks wat er gebeurd is. NS-RED komt weinig voor maar is een gevaarlijke aandoening. Denk bijvoorbeeld aan de volgende risico’s: gewichtstoename en/of overgewicht met alle gevolgen voor de gezondheid van dien, verslikken tijdens het eten, extreme vermoeidheid overdag, jezelf bezeren aan messen of ander kookgerei, jezelf verbranden en tot slot de kans op brandstichting.

Orthorexia

Met orthorexia wordt de obsessie met gezond en verantwoordde voeding bedoeld. Patiënten laten steeds meer voedingsmiddelen staan want leidt tot een erg eenzijdig dieet en teveel gewichtsverlies. De stoornis is nog niet officieel bekend maar er wordt al veel over geschreven in medische tijdschriften. Orthorexia is een snel groeiend eetprobleem.

Permarexia

Letterlijke vertaling: permanente anorexia. Mensen met permarexia zijn constant op dieet en dus obsessief bezig met hun eetgedrag. Anders dan anorexia- patiënten hebben zij echter geen vertekend zelfbeeld. Hun doel is om hun ideale gewicht kost wat het kost in stand te houden, niet zoals bij anorexia om steeds magerder te worden. Permarexia wordt ook wel het Victoria Beckham syndroom genoemd.

Pica

Patiënten met pica eten substanties en voorwerpen die niet voor consumptie bestemd zijn. Denk aan modder, verf, klei, papier. Pica komt met name voor bij kinderen en zwangere vrouwen. Er wordt bij kinderen alleen gesproken van pica wanneer ze oud genoeg zijn om onderscheid te kunnen maken tussen eetbare en niet-eetbare voorwerpen.

Prader Willi

Het Prader Willi syndroom is een genetische afwijking waarbij een verstoring van het eetpatroon slechts één van de kenmerken is. Patiënten hebben vaak overgewicht omdat ze een ontembare eetlust hebben. Verder kenmerken zijn: spierslapte, een vertraagde geestelijke ontwikkeling en kleine geslachtsorganen.

Pregorexia

Pregorexia is niet een officiële medische term. Het wordt in de media gebruikt voor vrouwen die tijdens de zwangerschap proberen zo dun mogelijk te blijven en na de zwangerschap meteen fanatiek gaan sporten en diëten om hun figuur van voor de zwangerschap zo snel mogelijk terug te krijgen.

Ruminato of ruminatiestoornis

Het (langer dan een maand) steeds herkauwen van voedsel na een oprisping die soms onwillekeurig is en soms wordt opgewekt. Komt voor bij kleine kinderen die er vaak weer overheen groeien maar kan ook een symptoom zijn van een andere eetstoornis.

Tanorexia

Een aandoening die niets te maken heeft met eten maar wel met een vertekend zelfbeeld en verslaving. Mensen die aan tanorexia lijden zijn verslaafd aan hun zongebruinde teint en zonnen dwangmatig om die te behouden. Het grootste risico van tanorexia is huidkanker.

Meer weten over tanorexia? Lees het volgende artikel:
Tanorexia: modegril of serieus probleem?

Vitarexia

Mensen die lijden aan vitarexia hebben een tekort aan vitaminen en mineralen in hun dagelijkse voeding. Vitarexia ontstaat ongemerkt en heeft te maken met het jachtige Westerse bestaan: mensen kiezen voor een snelle maaltijd in plaats van een voedzame.

Wannarexia

Term voor mensen die beweren dat ze anorexia hebben of dat ze het zouden willen hebben. Deze groep mensen beleeft in tegenstelling tot anorexia-patiënten plezier aan hun gewichtsverlies. Ze zijn vaak geïnspireerd door zogenaamde pro-ana’s. Pro-ana’s ziet anorexia als een levensstijl en niet als ziekte en promoten de aandoening zelfs.

Het is een heel overzicht geworden. Desalniettemin claim niet volledig te zijn. De ontwikkelingen staan niet stil en de media is creatief in het bedenken van nieuwe termen...
© 2010 - 2024 Alba, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eetstoornis NAOEetstoornis NAODe eetstoornis NAO (niet anders omschreven) is de diagnose die gesteld wordt als patiënten niet aan alle criteria van ee…
Gezond eten als obsessie (orthorexia)Gezond eten als obsessie (orthorexia)Gezond eten als obsessie: orthorexia. Het begint met vermijden van vettig eten, altijd de calorieën controleren en tensl…
Signalen van een eetstoornisSommige signalen die een eetstoornis aanduiden worden vaak niet opgemerkt door ouders, vrienden en familie. Tieners kunn…

Blindedarmontsteking: symptomen, oorzaken en behandelingBlindedarmontsteking: symptomen, oorzaken en behandelingAcute blindedarmontsteking symptomen bij kind en volwassene. Waaraan kun je een blindedarmontsteking herkennen? Een begi…
Hypertensie: gevaren en behandelingHypertensie: gevaren en behandelingHypertensie is vaak aanwezig, zonder dat het meteen wordt opgemerkt. Als hoge bloeddruk langdurig aanwezig is, kan dat o…
Bronnen en referenties
  • www.proudtobeme.nl www.pmtinfosite.nl www.bdd-info.nl www.dieetnieuws.nl www.casapalmera.com www.netdokter.nl www.eetproblemendebaas.nl www.erfelijkheid.nl www.gezondheid.blog.nl www.talkaboutsleep.com wikipedia
Alba (70 artikelen)
Gepubliceerd: 08-04-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.